Statistica: Activitatea economica este in scadere

Share

Potrivit opiniilor exprimate in luna mai a acestui an de catre managerii societatilor comerciale, intervievati de catre Institutul National de Statistica, se contureaza, pentru perioada mai – iulie 2009, o scadere moderata a activitatii în comertul cu amanuntul si servicii si o relativa stabilitate in industria prelucratoare si in sectorul de construworld_economy pctii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Exista un anumit tip de optimism, exprimat de manageri, care vad o scadere moderata acolo unde alte statistici oficiale anunta o scadere accentuata si prognozele previzioneaza o cadere dramatica.

Tot o forma de optimism este si faptul ca aceiasi manageri anunta (poate) senini, invariabil, pe toate sectoarele de activitate monitorizate, scaderea numarului de salariati.

In industria prelucratoare, avem, conform anchetelor de conjunctura, in privinta situatiei economice, scadere pe intervalul aprilie-iunie si stangnare pe intervalul mai-iulie.

In contructii, pe aceleasi perioade de timp, e previzionata stagnarea, in schimb in comertul cu amanuntul si servicii managerii vad numai scaderi pe toata linia. Moderate, asa cum am mai explicat. Numarul de salariati, asa cum am aratat, invariabil, este acreditat a-si continua scaderea. Calculul este simplu: pentru pastrarea companiilor pe linia de plutire, sacrificam salariatii, pe care ii concediem.

O forma de optimism este si faptul ca in industria prelucratoare managerii prevad o stangnare a preturilor, ca si in servicii, in constructii, pe mai-iulie, stagnare, iar pe restul categoriilor crestere. Stagnarea sau cresterea preturilor, combinata cu scaderea numarului de personal, denota tot aceeasi forma de optimism, pentru ca poate avea ca rezultat o conservare, respectiv o majorare a profiturilor.

Foarte simptomatic pentru aceasta gandire de tip optimist, bazata pe conservarea unui anumit status si pe sacrificarea numarului de personal, este faptul ca, in general, scaderile de personal prevazute de manageri sunt accentuate, iar celelalte categorii de scaderi sunt previzionate drept fiind, in viitor, aproape fara exceptie, moderate.

Aproape fara exceptie
, pentru ca exista si exceptii. In industria prelucratoare, pentru unele dintre activitati, managerii considera ca se va inregistra “o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie; fabricarea mobilei; fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (solduri conjuncturale -69%, -51% si, respectiv, -43%)”.

Rezultatele publicate de Institutul National de Statistica au fost obtinute prin anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de catre managerii societatilor, cu privire la tendintele de evolutie a activitatii economice. Exista deci o doza mare de subiectivitate, iar rezultatele obtinute nu sunt o oglinda fidela a ceea ce se intampla azi in Romania. In schimb, sunt o oglinda fidela a ceea ce cred managerii ca se intampla.

Share