home ECONOMIE PIETE: Imobiliarele se contracteaza puternic

PIETE: Imobiliarele se contracteaza puternic

Share

Institutul National de Statistica anunta ca in luna aprilie a acestui an s-au eliberat 4.071 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 6,7% fata de luna martie a anului 2009 si in scadere cu 21,1% fata de luna aprilie a anului trecut. In perioada 1 ianuarie – 30 aprillie a.c., s-au eliberat 14.642 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 13,7% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Analistul economic Ion Radu Zilisteanu ne-a declarat ca “din aceste cifre, se poate constata ca criza i-a afectat mai tare pe cei bogati decat pe cei saraci. Astfel, piata dezvoltatorilor imobiliari din Romania continua sa se contracteze, in timp ce banii de la “capsunari” capata o pondere tot mai mare, in peisajul general al constructiilor de imobile care se fac in prezent la noi tara”.

Cifra cea mai importanta, arata Zilisteanu, este ca 65% dintre autorizatii sunt in mediul rural. “Semnificativ pentru Romania, aratand ca in continuare banii romanilor care lucreaza in strainatate merg spre a-si face case in zonele de unde provin”, comenteaza analistul.

Expertul considera ca informatiile cifrice date anterior de catre Banca Centrala arata faptul careal-estate_965848 p scaderea volumului banilor trimisi de romanii care lucreaza in strainatate nu este atat de dramatica pe cat se previziona. “In continuare, romanii din strainatate au disponibilitati si sigur ca momentul de criza prin care trecem, pe langa multele parti rele, ofera si oportunitati”, explica Zilisteanu.

De exemplu, cei care construiesc acum au preturi la materialele de constructii mult mai mici decat acum un an. De asemenea, costul mai mic al fortei de munca este de luat in seama. Daca facem o socoteala, din cele 14.000 de autorizatii date intre lunile ianuarie-aprilie ale anului 2009, procentul de 35%, adica grosso-modo 5.000 de autorizatii din mediul urban, denota exact tendinta de neinghetare a unor noi proiecte, de catre investitori, din cauza crizei.

Toata lumea ia aceste cifre, legate de autorizatii, drept indicator absolut determinant pentru piata. Nu este intotdeauna asa, arata analistul, explicand ca aceste statistici “nu echivaleaza cu faptul ca acea constructie va fi si facuta”, insa “cifrele dau o tendinta care sigur ca e ingrijoratoare”.

Romania in fond a pornit de extrem de jos, cand aceasta piata a inceput sa creasca. Numarul de unitati locative construite pe an este la nivelul a circa 40.000, in fiecare dintre ultimii trei ani. Parerea noastra este ca cifra corespunzatoare acestui indicator va continua sa scada, cel putin in acest an si anul viitor.

Citeste pe acest subiect si comentariul analistului Ion Radu Zilisteanu

Share