Statele Unite trimit trupe speciale în Siria contra ISIS

Share

Barack Obama a ordonat deplasarea în nordul Siriei a până la 50 de echipe de forţe speciale, într-o încălcare evidentă a promisiuni de a nu ne pună “cizma pe teren” pentru a lupta contra militanților ISIS.

Pentagonul s-a consultat cu prim-ministrul irakian, Haider Al-Abadi, pentru a stabili un grup de operațiuni speciale, cu un număr nespecificat de forțe americane, cu scopul de “a consolida în continuare capacitatea SUA de a ţinti liderii și rețelele ISIS“, peste granița Siriei, în Irak, a declarat un oficial al administrației de la Washington.

Forțele vor fi susținute de un avion de atac A-10 “Warthog” și de avioane de vânătoare F-15, de la baza NATO Incirlik, din Turcia, în ceea ce echivalează cu o escaladare majoră a nivelului de forţe ale SUA din regiune.

Surse de administraţie au spus că SUA ar fi mări asistența militară pentru Iordania și Liban, pentru a ajuta guvernele în lupta lor contra ISIS.

Casa Albă insistă asupra faptului că strategia sa globală de combatere a ISIS rămâne aceeași și spune că forțele speciale vor fi ajuta la coordonarea forțelor terestre locale și la alte eforturi nonspecifice pentru a contracara ISIS, mai degrabă decât a se angaja în operațiuni majore la sol.

Obiectivul nostru de bază să degradăm și să distrugem ISIS nu s-a schimbat“, a spus un oficial superior din Administraţie, adăugând: “Am fost întotdeauna clari în a exprima că aceasta ar fi o campanie pe mai mulți ani și lucrurile continuă să stea în acest fel“.

Share