STAREA PRESEI: Uite cine (inca mai) vorbeste – „Impostori in vremea crizei” (Grigore Cartianu)

Share

O musca a zburat zilele trecute, ca elicopterul Realitatea TV, in tacere, facandu-si loc cu greu printre moleculele ingramadite, pline cu aer, indesate asa, din birourile bosilor de azi de la „Adevarul”.

Dupa ce a ascultat intrigata ce se vorbeste pe-acolo, a venit sa-mi spuna ca, dupa pamfletul meu, rezultat din isprava lor cu Luminita Bogdan, spume la gura se facura prin cele acareturi, de catre persoanele vizate de mine, in randurile pe care le-am scris.

Mai mult, musculita vioaie si desteapta mi-a spus, chiar in aceeasi zi in care se petrecura lucrurile, ca nu Cornete este cel care s-a enervat foarte.

Motivul enervarii ar fi fost exact faptul ca le-am adus aminte unor oameni despre vremurile in care erau altceva si inca nu daduse peste ei borcanul cu miere al parvenirii.

Nu trecu de-atunci prea mult timp, ca Grigore Cartianu a produs o noua perla de jurnalism, un editorial, numit „Impostori in vremea crizei„. Asa cum imi este obiceiul, voi toca perla marunt, marunt de tot, pentru a desparti adevarul de minciuna si cultura de impostura.

Voi cita cu aldine portiunile semnificative, in logica a ceea ce scriu, ale textului scris de Cartianu, apoi voi raspunde cu caractere normale. Succesiunile citat-raspuns nu vor fi despartite de un rand liber la paragraf.

În weekendul trecut, conducerea editorială a postului Realitatea TV şi-a testat toţi angajaţii, pe trei direcţii principale: cultură generală, cunoştinţe profesionale şi gramatica limbii române. Excelentă idee! Dacă altădată nu s-a putut, măcar acum, pe timp de criză, să mai scuturăm copacul de semidocţi.
Cum adica, „altadata nu s-a putut”? De ce nu s-a putut altadata? Adica de ce „macar acum, pe timp de criza, sa mai scuturam copacul de semidocti”? Eu cred ca ideea este penibila.

Semidoctul nu trebuia sa fie angajat. L-ai angajat, ai gresit, iar acum, daca vrei sa-l dai afara, te faci de ras din start. Semidoctul a fost angajat, in loc sa fie angajat un jurnalist adevarat, pentru ca angajarile s-au facut pe pile, cunostinte si relatii, nu pe calitati profesionale.

Iar acesta nu este doar cazul Realitatea TV. Intreaga presa este subminata din interior de coruptie, clientelism si „prietenii”. Acest fapt se vede acum, cand suntem in criza si unul dintre motivele pentru care mass-media nu rezista in criza este ca jurnalistii angajati sunt de slaba calitate profesionala.

Adica de ce sa se faca asta pe timp de criza, si nu in vremuri normale? Aici avem o proba de gandire tipica la acesti oameni. Asa cum am mai spus, criza este o oportunitate pentru ei, iar Cartianu transmite un mesaj, chiar fara sa fie constient de acest lucru: Prevalati-va de criza, ca sa scapati de anumiti salariati.

Am vazut ca la „Cotidianul” exista cel putin doi jurnalisti de foarte buna calitate, Mihai Nicut si Ciprian Ranghel, care, revoltati de ceea ce le-a cerut conducerea sa faca, sunt azi la un pas de plecare si cel putin Ranghel a cerut sa fie primul care primeste un salariu de 1.000 de lei.

Aici este cheia cestiunii: criza nu e oportunitatea scuturarii copacului de sfertodocti (multi dintre ei sunt chiar in conducerile organelor de presa), ci oportunitatea de a scutura copacul de oamenii valorosi, deci incomozi pentru loazele catarate in functii de conducere, care nu cunosc decat managementul terorii si lucraturilor intestine. Asa cum am mai explicat si in trecut.

să se screamă blogurile
Mai Jimmy, blogurile nu se screm, cel putin nu cele la care te referi dumneata. Se screm altele, care nu te deranjeaza si pe care nu le-ai atacat niciodata, dar pe care tu si altii ca tine le folosesc ca sa arunce cu noroi pe unii jurnalisti cu adevarat independenti, ca mine, ori ca Tibi Lovin si altii.

Care va deranjeaza foarte tare, prin faptul ca lor nu li se poate pune pumnul in gura printr-un contract si prin legarea de glie cu un slot de credite, constituind pasive lunare cat capul, atarnand amenintator deasupra jurnalistilor, aflati azi astfel in stare de sclavie pe la diferite organe. De presa.

Cei care au o cultură generală rezonabilă şi nu faultează limba română pot sta liniştiţi: locul lor e în redacţie
Cultura generala nu poate fi rezonabila, semirezonabila sau nerezonabila. Ori aproape rezonabila, ori partial rezonabila. Cultura generala exista, are subiect si predicat, se manifesta, este incomoda pentru cercopitecii care nu o detin in proprietate si se manifesta ca atare, natural.

A afirma ca aceia care o detin in proprietate pe ea, cultura rezonabila, pot sta linistiti, pentru ca „locul lor e in redactie”, este o noua eroare de logica. In cel mai bun caz. Ca sa fii jurnalist nu ajunge sa ai cultura generala, chiar daca acela care nu are cultura generala, intr-adevar, nu poate fi jurnalist. Afla, Jimmy, citeste, documenteaza-te si poate ca vei descoperi ce alte calitati trebuie sa aiba un jurnalist.

O asemenea sită era necesară de multă vreme. Şi nu numai la Realitatea, ci în majoritatea redacţiilor. Ani de-a rândul, televiziunile mai ales – cu dezvoltarea lor explozivă – au angajat de-a valma. Prin 2007, de exemplu, ar fi pus şi maimuţa la calculator, numai să le iasă la număr. Aşa s-a ajuns la situaţii penibile, cu dezacorduri lăfăindu-se pe ecran ori cu virgule înfipte adânc între subiect şi predicat. Ca să nu mai vorbim despre gogomănii de genul antifascistul Bălcescu, religia protestatară sau Tibetul din Mozambic
Cu asta sunt intrutotul de acord. Exista momente in care te apropii de realitate. Acesta este unul dintre acelea. Cunosc planete cu traiectorii complet diferite, care uneori, din intamplare, merg pe aceeasi traiectorie. E drept, pentru putin timp. Caci…

… În acelaşi grup Vântu-Luca roieşte un lider sindical – unul(aici trebuia sa pui virgula) Godinac – care face spume la gură când un angajat de la altă companie media este concediat sau retrogradat. Ziceai că e Gheorghiu-Dej la Griviţa ’33(aici trebuia sa pui iar virgula) când „Evenimentul zilei” a tăiat câteva posturi sau când „România liberă” şi-a restrâns organigrama.
De o vreme însă, gura îi cam tace, iarba nu-i mai place! Zecile de concedieri şi sutele de lefuri tăiate la Realitatea TV, la Telesport sau la „Cotidianul“ nu l-au oripilat pe domnu’ Godinac la fel ca altădat’.
E de înţeles: nu poate sări cu gura la grupul mentorului său, Liviu Luca, sindicalistul-patron care deţine dubla calitate de a-i fi şi fin, şi naş!
O-ho-ho! As putea sa-l apar, stimate Dle. Cartianu, pana maine dimineata, sa-ti scriu un roman intreg in apararea lui Cristi. Iata insa pur si simplu replica lui Cristi Godinac la aceste acuze pe care i le aduci:

„SC Adevarul SA si SC Adevarul Holding SA au grave probleme cu legea. Directorul general Razvan Corneteanu refuza un dialog institutional, refuza intrarea in legalitate. In schimb, unii dintre apropriatii sai, dintre cei care au mai scris articole in numele lui, injura Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind in ziar.

Domnul Corneteanu se razbuna astfel pe MediaSind, deoarece mai multi membri de sindicat se afla in proces cu ziarul Adevarul si pentru ca, la sesizarea sindicatului, Inspectia Muncii l-a amendat si l-a obligat sa intre in legalitate.

Ma refer la faptul ca trustul Adevarul nu plateste sporurile din Contractul Colectiv de Munca, ca plateste soferi, corectori si alti angajati pe contracte de drepturi de autor (evaziune fiscala?), ca desface contracte individuale de munca discretionar si fara respectarea legislatiei si ca promoveaza un climat dictatorial in redactie.

In loc sa respecte legea si sa nu ne mai hartuiasca membrii de sindicat, directorul holdingului Adevarul bate gamela la gazeta, ca sa distraga atentia de la problemele lui. Il priveste . Noi ne aparam in continuare membrii de sindicat, indiferent la ce trust de presa lucreaza.

Cristi Godinac, presedinte Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind

Share