home MASS MEDIA STAREA PRESEI: Parabola pacientului care isi schimba medicii

STAREA PRESEI: Parabola pacientului care isi schimba medicii

Share

Ce se intampla cu un pacient, aflat pe patul de spital, caruia i se schimba brusc echipa de medici?

Omul este clar bolnav, de ceva vreme, dar nu fizic. As zice eu mai degraba pe fond psihic: el a tot incercat, de cativa ani, sa emita idei quality, excelente de altfel, dar nu prea l-a ascultat multa lume. Sau, mai bine spus, nu atat de multa lume precum si-ar fi dorit “comenduirea” de deasupra lui.

Insa, vazand ca situatia lui nu se imbunatateste, s-a luat, de sus in jos, o decizie: “A, deci omul e cu psihicul la pamant. Psihic = neuroni. Deci trebuie vazut de un neurolog. Si de un chirurg, ca sa-i scoata gargaunii din cap”.

Zis si facut. Dupa o sedinta extrem de scurta, conducerea spitalului a schimbat echipa de medici. A ales direct varianta cea mai rapida: trebuie operat si asta fara nici cea mai mica intarziere.

Ca urmare, pacientul a fost dus in sala de operatie si inca nu a iesit de acolo. A primit zilnic o vizita de la chirurg care i-a “extirpat”, cu a sa mana cinica si sigura, la rand sau aleator, cate o vertebra.

In curand, pacientul va ramane fara coloana vertebrala. Va muri imediat, veti spune. E insa posibil sa o mai duca o perioada, pentru ca vertebrele lipsa vor fi inlocuite cu unele de plastic, mult mai maleabile la cerintele comenduirii.

Dar asta nu inseamna ca va avea din nou coloana vertebrala. Si nici ca noile lui idei, de plastic, vor avea un succes mai mare, pe placul comenduirii. In loc sa iasa din spital sanatos, pe propriile lui picioare, pacientul va ajunge in Recycle Bin-ul noii echipe de medici.
Va ramane insa in memoria noastra.

Share