home MASS MEDIA STAREA PRESEI: Motto. Si de la capat. Si pana la capat

STAREA PRESEI: Motto. Si de la capat. Si pana la capat

Share

“Istoria ne-o modelam singuri. Daca vor mai fi istorici peste 50 sau 100 de ani, […] acestia vor gasi inregistrata in alb-negru si color evidenta decadentei, refugiului de realitate si izolarea fata de lumea in care traim.

Momentan suntem bogati, grasi si multumiti de sine. Avem o alergie interna fata de stirile neplacute si tulburatoare. Mass-media noastra reflecta asta. Daca continuam asa, istoria se va razbuna si rasplata nu va intarzia sa ne ajunga.

Cateodata, lasati-ne sa ne laudam cu importanta ideilor si a informatiilor. Lasati-ne sa visam ca, intr-o seara de duminica, timpul ocupat de Ed Sullivan este dat unui program educational si, peste o saptamana sau doua, timpul folosit de Steve Allene dedicat studierii politicii Americii in Occident.”
Edward R. Murrow, realizator de televiziune la
ABC

Cuvintele din motto

… au fost rostite de catre omul de televiziune Edward R. Murrow (foto stanga). Ele sunt profetice. Exprima foarte bine situatia generala in care ne aflam astazi, in ceea ce priveste calitatea tot mai slaba a presei care se practica peste tot in lumea de tip occidental.

Ceea ce nu a putut sa prevada insa cel care s-a batut cu McCarty si l-a dovedit a fost cat de profund se va prostitua presa, pe cate planuri si cat de plenara va fi aceasta prostitutie. Cand vorbea despre refugiul fata de realitate in care se retrageau cele trei mari retele de televiziune din Statele Unite, ABC, NBC si CBS, Murrow se referea la mutarea accentului pe emisiuni de divertisment.

Murrow a facut referire, in discursul sau, la show-urile de televiziune moderate de Ed Sullivan si Steve Allen. Am decazut astazi intr-o masura atat de mare, incat emisiunile pe care Murrow le considera, in anii ’50, refugiu din realitate astazi sunt argumente pentru aceia care incearca sa se refugieze, in fata agresiunii realitatilor deformate de aceleasi televiziuni.

Ceea ce ieri era considerat toxic

… de catre un ziarist foarte serios, azi este considerat de multi balsam pentru minte. Ed Sullivan a promovat in emisiunea sa mari muzicieni si mari trupe, iar Steve Allen este o personalitate si mai complexa: actor, om de televiziune si chiar jazzman.

Necazul este insa nu numai al televiziunilor. Acestea sunt doar unul dintre rezultate. Intreaga presa se afla astazi intr-o criza profunda de identitate, idei, personalitate, originalitate si, prin urmare, de valoare, pe care ziaristul american nu a avut cum sa o prevada.

Romania nu face exceptie.

Doar ca noi, cum se spune, “am luat-o mai pe scurtatura”, am ars etapele. In sens negativ insa. Fara repere morale si valorice, fara oameni de presa emblematici, fara o breasla a jurnalistilor profesionisti bine constituita, am intrat aproape direct in mlastina ideilor, in care ne scufundam, incet dar sigur, pentru ca nu exista nici un fel de rezistenta la acest proces de decadere.

Vom discuta, in randurile care urmeaza, in lunile care urmeaza, despre cauzele pentru care ne aflam in aceasta situatie. Fara menajamente. Fara mila. Fara parti-prix-uri. De aceea scriem aceste randuri. Rubrica “Starea Presei” este o idee de-a noastra mai veche. Ea este parte dintr-un proiect mai amplu, ale carui dimensiuni le vom releva la timpul potrivit.

Share