STAREA PRESEI – LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: Contractul de adeziune (I)

Share

CITESTE AICI CRONOLOGIA LITIGIULUI

Am purtat negocieri pentru angajarea la Active Soft” este mult spus. Eu si Mihai Paun, discutie fata-n fata. O banalitate. Am ajuns impreuna la o intelegere verbala, fara nici un document scris pe post de proba.

Mihai Paun, in timpul redactarii contractului individual de catre secretariatul sau, mi-a spus (ca si cum eu as fi fost de acord, el stiind ca, defapt, noi doi nu negociam nimic) ca a decis ca salariul meu sa fie in lei, la un curs de 3,30/euro.

Stiam ca acest curs ma dezvantajeaza, pentru ca leul se va devaloriza si salariul meu se va micsora progresiv. Am acceptat tacit. Mai stiam si ca lumea intra in criza. American Home Mortgage isi daduse deja duhul. Repet: tupeul acestor domni este exact acela ca ne sfideaza in fata, constienti ca noi stim. Iar in Romania, in presa, nu esti in pozitia sa negociezi decat foarte putin sau chiar deloc.

De negociat negociaza vedetele media. Acestea nu se evidentiaza prin faptul ca sunt neaparat niste foarte buni jurnalisti, chiar daca unii sunt si astfel, ci mai curand sunt insi bine plasati in structurile redactionale, care stiu sa-si foloseasca mai bine decat alti salariati din presa talentele de a parveni.

Acestea nu au nici un fel de legatura cu calitatile necesare unui jurnalist, care in general este un individ independent, orgolios, dificil, incomod, inconstant, exponential si capricios. Cine nu intelege aceste lucruri nu poate sa conduca o redactie si nici nu poate fi un bun patron de presa.

Arta patronilor marilor ziare este exact a lucra cu astfel de persoane capricioase si pline de personalitate. A le respecta drepturile, a le da voie sa-si arate personalitatea in organul de presa pe care il detin si, in acelasi timp, sa faca profit, sa fie competitivi.

A pain in the ass, cum spun americanii, cam asta este un jurnalist bun. In aceste conditii, in Romania de azi si, in general, in lumea postindustriala, dominata de grupuri de putere, a fi un bun jurnalist poate fi chiar si un dezavantaj. Intr-un mediu atat de corupt, competitivitatea in valoare absoluta a jurnalistului scade, oricat de ridicata este cea profesionala.

Nu am ridicat problema sporurilor, in discutia de angajare la Active Soft, pentru ca stiam ca vorbesc degeaba, ba chiar pot rata angajarea. In Romania, Contractul Colectiv de Munca in Mass-Media (CCM-MM) nu se respecta in mare parte. Nu s-a respectat niciodata in totalitate, din anul in care a fost semnat.

Daca exista cineva in tara aceasta, patron de presa, care respecta acest document, am tot respectul pentru acesta. In mod evident, orice patron se prevala pana acum de faptul ca acte normative, precum Codul Muncii sau CCM-MM sunt excesive si ii greveaza afacerea.

Partial, sunt de acord cu unele elemente din aceasta doctrina diversionista, care amesteca realitatea cu minciuna, ca orice diversiune. Stiu ca micii patroni sunt impregnati sincer de aceasta convingere.

Cu atat mai mult, acum patronii si managerii din presa se vor prevala de faptul ca lumea este in criza si trebuie lasati sa dea afara oamenii cum si cand vor dumnealor, catalogand in mod arbitrar pe unul sau pe altul, care este incomod prin faptul ca nu este un bun sclav, drept masea stricata, pentru a-si salva profitul. Exemplele abunda.

(urmeaza: Contractul de adeziune II)

Share