CITESTE AICI CRONOLOGIA LITIGIULUI
Nu am negociat deci nimic, iar aceasta in perfecta cunostinta de cauza, pentru ca stiam ca, daca negociez, nu mai semnez nici un contract cu Active Soft.
Problema lor este ca noi, in presa, mai stim ce inseamna aceasta, in timp ce formal isi dau lustru public ca exista negocieri, ca acestea se poarta cu adevarat si ca jurnalistii si reprezentantii patronilor stau la masa si discuta civilizat, pe puncte: contract de adeziune, acesta este numele jocului.
Termenul acesta este tipic relatiilor contractuale dezechilibrate dintre doi parteneri inegali ca forte. Unul detine hegemonia, celalalt nu are alternative si accepta conditiile, ori are si pleaca sa semneze un alt contract de adeziune mai avantajos. Legea junglei.
De obicei, in statele democratice avansate, contractul de adeziune este folosit pentru obiecte contractuale limitate, extrem de simple si concrete, cum ar fi parcarea masinii etc. (foto 2).
Prin anul 2006, scriam despre dictatura bancilor, care in Romania iti propun la semnare aproape blind, ca la poker, contracte de adeziune, intr-un material pentru care am luat premiul CRP pentru jurnalism economic.
Principiul este acelasi: iti convine, bine, semnezi; nu, nici o problema, urmatoarea banca la rand. Problema este ca aceste contracte uneori sunt pline de imperfectiuni si de multe ori ascund ilegalitati in negocieri sau chiar in felul in care sunt scrise.
Nu ma refer acum la banci, cand vorbesc despre ilegalitati, ci la contractele individuale de munca din mass-media. Conform CCM-MM, ar fi trebuit sa cer urmatoarele (aviz jurnalistilor care citesc aceste randuri; in urmatoarea postare voi da cateva exemple despre ceea ce mi s-a intamplat in realitate la Active Soft, fata de ceea ce spune legea):
1- durata timpului de lucru, “8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana” (art. 12., al. 1)
2- pauza de masa si odihna din timpul unei zile de lucru este de 30 de minute si se include in timpul de munca platit (art. 12, al. 2)
3- spor de munca pentru orele suplimentare 100% din salariul de baza, pana la 120 de ore/salariat/an (art. 15, al. 2)
4- concediu de odihna, pentru peste 15 ani de vechime in munca – 24 de zile lucratoare (art. 18, al. 3)
5- spor de vechime in munca – 15% din salariul de baza (art. 30, pct. c)
6- spor de fidelitate – 25% din salariul de baza
(urmeaza: Contract de adeziune III)