home GAFE JURNALISTICE, MASS MEDIA STAREA PRESEI Gardurile vopsite şi leopardul din Adevărul

STAREA PRESEI Gardurile vopsite şi leopardul din Adevărul

Share

Adevărul gafează tabloid, titrând: Ce surpriză! Bărbatul cu care Simona Halep s-a afişat în această dimineaţă – cu cine a fost văzută. Dând click, eşti redirecţionat pe website-ul Sport.ro, care o dă mai lentă: Surpriza la plecarea Simonei Halep din tara! Cu cine a aparut campioana din Romania la aeroport.

Din ambele, se înţelege că e o surpriză. Ok, poate că e o surpriză prezenţa lui Răzvan Sabău ca sparring partner al Simonei Halep, dar aluzia Adevărului e gogonat-tabloidă. Se înţelege, din titlul lor, aşa: Simona Halep stătea undeva, într-un loc secret, apoi deodată – hop! a sărit ca ţoapa pe grămadă, în mijlocul străzii, crocodilindu-se la vedere, în mod scandalos, cu un don juan de mahala, ce revoltător!

Ediţia de ora 12 noaptea a Adevărului este populată şi cu alte astfel de “în faţă e vopsit gardul / veniţi să vedeţi leopardul!” mai puţin spectaculoase:

una este Cât valorează viaţa unui român? Sentinţa nedreaptă a unor judecători a indignat Italia. Autorităţile române tac, unde ca să înţelegi despre ce e vorba trebuie să clichezi, să afli sentinţa nedreaptă.

alta este A terminat Medicina cu 10, dar o greşeală l-a distrus. Ce le transmite sărmanul din Dej celor trei derbedei care l-au umilit, unde trebuie să dai click ca să afli cine este omul ăsta, ce a făcut el în viaţă, ce greşeală a făcut.

încă una e EXCLUSIV Cine sunt vinovaţii pentru eliminarea Stelei: Vasile Iordache face o analiză dură a meciului de la Belgrad, unde logic ar fi fost ca în titlu să i se dea cititorului măcar cel mai mare vinovat, dar nu, magnetul de clickuri e nemilos.

apoi mai e EXCLUSIV: Vezi numerele câştigătoare la Loteria Bonurilor Fiscale, extragerea specială. După cum se observă, una dintre caracteristicile acestui gard vopsit ţipător care înlocuieşte titlul de presă este că prezintă ceva ce exclusiv, dar nu spune ce anume este acest lucru. Sanchi, defapt numerele câştigătoare la Loteria Bonurilor Fiscale au fost date de toată presa.

asta-i de pe Cancan, linkată din Adevărul: Înregistrările ruşinii. Ce a făcut Ramona Gabor într-un club din Mamaia întrece orice imaginaţie. Ca să nu vă mai chinuiţi să clickaţi, vă spunem noi – a furat o sticlă de tărie.

şi, în fine, una de pe Ştirile ProTV, tot teasing din Adevărul:  Fotografia s-a viralizat. Un suspect căutat de poliţie prin casă stătea ascuns pe acoperiş. Cum a fost prins. Răspunsul la întrebare ar putea fi şi: prin inducţie electromagnetică. Sau: 100 de guru ai lui Bivolaru s-au concentrat, s-a despicat cerul şi omul a fost revelat.

Atunci când presa încă era presă şi nu devenise o cocotă ciudată, cu mască pe faţă, care cade când dai click, cu fustă multicoloară şi 7.000 de kile de farduri şi suleimeneli pe tot corpul, care e gol (vi)puşcă (având pat rabatabil), dar se revelează numai când dai clickuri, printre reclame care glisează din toate direcţiile şi ale căror X-uri de închidere sunt cât mai greu de găsit, se mişcă, tremură ca fleicile-n soare, dau ţeapă, titlul era titlu.

Rolul titlului era informativ. Cititorul afla cel mai important lucru din ştire, apoi citea articolul. Acum nu se mai dă titlu, se vopseşte un gard şi i se promite cititorului că după acesta, dacă va da click, va descoperi ditai leopardul. Dar în majoritatea dăţilor când dă click, după gard este o mâţă jigărită, care n-a mâncat de trei zile.

Ideea este că nu mai ştim: întâi a fost cititorul care nu mai dă click decât la garduri vopsite, să vadă leopardul ascuns după dânsul, au poate-ntâi a fost publisherul care a transformat presa în prostituţie şi articolele în acţiuni de teasing?

Cam asta este astăzi starea presei.

Citeşte şi
Rupert Murdoch cumpără tăcerea victimelor interceptărilor

Familia unei adolescente ucise in UK a fost ofertata de NotW cu milioane de dolari, Read more

Anamaria Lembrau, redactor-sef Libertatea.ro

Andreea Georgescu, redactor-șef Libertatea.ro, părăsește Ringier România, unde lucrează de peste 3 ani. Funcția acesteia Read more

Cum se degradează cotidianele noastre, eşuând online

stadiul final al decaderii a inceput odata cu criza, oportunitate pentru devastatorii de presa sa-si Read more

Revista presei. Ristea Priboi & Co. in razboi cu statul

~Basescu a fost responsabil, dar nu a avut cu cine~inca 3 ani austeritate~Elvetia in capcana Read more

News International plănuieşte înlocuirea NotW cu alt tabloid

News International plănuieşte înlocuirea NotW, închis in scandalul interceptărilor telefonice, cu un alt ziar, al Read more

Les Hinton, directorul Dow Jones, a demisionat

Rupert Murdoch, patronul grupului News Corp, a anunţat că Les Hinton, directorul Dow Jones, una Read more

Directoarea News International, Rebekah Brooks, a demisionat

Rebekah Brooks, directoarea generală a News International, filiala grupului Murdoch care deţine publicaţiile britanice ale Read more

Murdoch: News Corp. gestionează extrem de bine scandalul

Rupert Murdoch apreciaza că grupul News Corp. gestionează "extrem de bine" scandalul interceptărilor telefonice ilegale Read more

Otrava NewsCorp-Mãrdocului se extinde in SUA

Senatorul american Jay Rockefeller a cerut deschiderea unei anchete, pentru a stabili dacă NewsCorp a Read more

NOTW se inchide, scandalul continua

Închiderea News of the World nu pune capăt scandalului interceptărilor telefonice, care a nemulţumit cele Read more

Share