STAREA PRESEI: FreeEx prinde coada soricelului patronal in gherutzele pisicii sindicaliste

Share

FotoInfo: Semnarea contractului de Munca in Ramura Mass-Media. De la stanga la dreapta: Cristinel Godinac, presedinte FRJ MediaSind, Marian Petre Milut, presedinte Uniunea Patronatului din Romania, Mihai Tatulici, seful Departamentului proprietari Clubul Roman de Presa, Teodor Vasiliu, presedintele Patronatului Presei Romane RoMedia.

Fotografia aceasta are o poveste foarte interesanta si putin cunoscuta, care duce, in acest moment, la o morala cruda, pe care ne-o relateaza Cristi Godinac.

Acesta povesteste un episod din saga semnarii Contractului Colectiv de Munca in Ramura Mass-Media:

Aflat in ipostaza de a chibita pe langa masa negocierilor, la care se hotara si soarta patronilor de media, Departamentul proprietarilor din CRP a constituit rapid Patronatul Presei Romane, condus de Mihai Tatulici si, afiliindu-se la UNPR, organizatie patronala reprezentata la nivel national, a reusit finalmente sa participe la rundele negocierilor CCM la nivel de ramura mass-media.

Bineinteles ca amenintarile au continuat, “veninul patronal” incercand sa paralizeze actiunile sindicale cu expresii de genul: “Va mancam: daca rezistati mai mult de o luna, sunteti tari!”, rostite de catre Mihai Tatulici”.

Ei bine, pana mai deunazi, incepand din urma cu cativa ani, de cand au devenit actionari la Realitatea-Catavencu impreuna cu Sorin Ovidiu Vantu, catzavencii nu au avut nici un fel de problema sa se comporte exact precum cei mai feroci patroni. Niciodata nu au recunoscut Contractul Colectiv de Munca in Ramura Mass-Media.

Acum se sprijina exact pe acesta, cand Vantu i-a incoltit, pentru ca interesele lor sunt acum divergente. O fac prin Agentia de Monitorizare a Presei, adica prin Mircea Toma, care a avut inteligenta si ponderatia sa nu se ambaleze, alaturi de ceilalti colegi ai sai, direct in afacerea Realitatea-Catavencu.

O fac prin acest comunicat, precum constatam in continuare:

4 august, 2009
Comunicat FreeEx
Libertatea de exprimare si drepturile jurnalistilor incalcate la Cotidianul

ActiveWatch si Agentia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), in calitatea sa de organizatie care apara dreptul la libertatea de exprimare si informare corecta, isi manifesta ingrijorarea fata de situatia ziarului Cotidianul.

Cornel Nistorescu, directorul nou instalat, si-a inceput activitatea editoriala prin retragerea de pe site-ul ziarului a unui articol care il viza pe un apropiat al sau.

Justificarea lui Nistorescu pentru aceasta decizie – lipsa punctului de vedere al celui vizat (Petru Romosan) – nu se sustine.

Autoarea articolului a cerut opinia lui Romosan si a primit doar insulte si amenintari. Articolul mentioneaza ca Romosan neaga colaborarea cu fosta Securitate.

Ii reamintim lui Cornel Nistorescu, in calitatea sa de director cu atributii editoriale, ca mass media si jurnalistii beneficiaza de protectia Consitutiei Romaniei, protectie care implica insa si o serie de obligatii pentru mass media:

* Cenzura de orice fel este interzisa (“Libertatea de exprimare”, Art. 30, alin. 2).
* Mijloacele de informare in masa, publice si private, sunt obligate sa asigure informarea corecta a opiniei publice (“Dreptul la informatie” Art. 31, alin. 4).

Decizia de retragere a acestui articol de pe cotidianul.ro a fost urmata de concedierea… citeste tot aici

Cristi Godinac, presedinte FRJ MediaSind: Subscriem la comunicat

Subscriem la comunicatul de azi FreeEx. Ne bucura ca si alte organizatii, la fel ca si Cotidianul, care scria de curand ca CCM-MM nu are putere de lege, au ajuns la concluzia ca acest document este necesar pentru intreaga breasla. In al doisprezecelea ceas, si-au dat seama cum stau lucrurile.

Ceea ce s-a intamplat in redactia Cotidianul este evident un caz de cenzura. Este un exemplu clar de incalcare a normelor deontologice. Codul Deontologic numeste aceasta cenzura. Codul Penal categoriseste atitudinea dlui Nistorescu ca abuz in functie. Ambele sunt pedepsite de legea romana.

De asemenea, referitor la concedierea verbala peste noapte a unor angajati, MediaSind asteapta documentele oficiale.

Sfatul pentru colegii nostri, membri sau nemembri MediaSind, este sa citeasca cu atentie prevederile CCM-MM, precum si Codul Deontologic, deoarece jurnalistii, la fel ca in toata lumea, au si drepturi, nu numai obligatii.”

Share