STAREA PRESEI: Dan Badea "se autodenunta", dezvaluind manevre vechi marca Nistorescu

Share

Cine a urmat linkul de la finalul precedentei postari, a vazut ca Dan Badea (foto stanga-sus) pune doua acolade de text, in care sustine ca se autodenunta. Subiectul merita tratat distinct. Badea povesteste cum Catalin Harnagea (foto dreapta-mijloc), in anul 1997, a devenit…

… consilier prezidenţial al lui Emil Constantinescu, iar în 1997 este numit şef al SIE, post în care rămâne până la începutul anului 2001. Participă intens la campania anti-PSD din 2000, inclusiv cu documente scoase – nu se ştie de cine – din SIE şi plasate pe “piaţă”

Jurnalistul rememoreaza
urmatoarele, intr-o paranteza de text pe care o citez integral:

(Autodenunţ: Un astfel de document a ajuns şi la mine prin 2000, pe când eram la Evenimentul Zilei, documentul fiind oferit “în barter”, adică în schimbul… nepublicării unei dezvăluiri despre generalul Constantin Rotaru, prim-adjunctul SIE.
Samsarul care a coordonat
afacerea a fost, evident, Cornel Nistorescu, cel care era atunci extrem de interesat să-l protejeze pe prim-adjunctul amicului său Harnagea.
Documentul primit la schimb îl viza pe… Dan Voiculescu şi relaţia Crescent-Dunărea. El a fost, de altfel, publicat de mine ulterior. Harnagea i-a mai servit, însă, şi pe alţii, cum aveam să aflu ulterior, cu aceeaşi m
ărinimie...)

Dan Badea nu a avut incotro, ori in orice caz a avut mult mai putine sanse sa nu marseze la deal-ul cuplei Nistorescu-Harnagea. Au fost altii care au fost mai norocosi, ca mine. In toamna anului 1992, spre deosebire de Dan Badea, mai experimentat decat mine in domeniu, eram jurnalist incepator in ale anchetelor speciale, cu atingere la serviciile secrete.

Lucrasem cateva luni pentru EvZ, ca reporter special, la sectia de profil coordonata de Horia Tabacu. Aceasta sectie era formata pe atunci dintr-o echipa aparte, cu tipi cu foarte multa personalitate, anchetatori de presa in formare, precum Sergiu Toader (fostul meu partener de anchete), Emil Berdeli, Lucian Pal, Doru Dendiu, Valentin Ionescu si multi altii.

Intr-o zi, prin februarie-martie 1993, Sorin (Rosca-Stanescu) (foto stanga-jos), pe atunci redactor sef-adjunct, m-a chemat la el in birou si mi-a spus ca nu mai merge sa bantuim prin subiecte cum da Dumnezeu, ci trebuie sa ne specializam, sa ne formam surse constante. Mie, de exemplu, imi propune sa preiau parohiile SRI (Serviciul Roman de Informatii) si SPP (Serviciul de Paza si Protectie).

L-am rugat sa ma lase putin sa ma gandesc, apoi, dupa cateva zile, i-am spus ca nu ma pasioneaza domeniul. Rezultatul a fost ca, la desfiintarea Sectiei Reporteri Speciali, m-am trezit aruncat, impreuna cu inca 30 de oameni, la noua sectie Servicii Secrete a lui Sorin Ovidiu Balan. Stateam langa un telefon (tin minte si-acum ca era 617.00.94) si asteptam pe rand, la coada, sa sune cititorii. Primeam ponturi, pe care le verificam, vorbeam cu sursele, cu interlocutorii si rezultau texte.

In acest timp, de SRI si SPP se ocupa Radu Tudor, care statea alaturi, la birou. Venea Sorin, ii aducea faxuri si Radu le facea stiri. Asa a inceput cariera marelui jurnalist militar de mai tarziu. Norocul meu a fost ca eram marginal fenomenului imbarligarii serviciilor secrete cu jurnalistii.

Un noroc pe care Dan Badea nu l-a avut. A trait periculos in toti acesti ani. Promite acum ca va continua sa scrie despre aceasta. El numeste aceasta “autodenunt”. Eu consider ca este o exorcizare. Una asemanatoare cu aceea prin care am trecut eu, ca sa ma curat, dupa ce am plecat de la “Gardianul”, unde am fost cumva goarna Cabinetului Nastase, in sensul ca tot ceea ce spunea si facea Nastase trebuia sa dau stire despre.

Intrebare simpla: cati dintre jurnalisti au constiinta si coloana vertebrala sa faca lucrul pe care il face acum Dan? Iata post-scriptumul textului postat de Dan Badea, pe care il voi prelua, de asemenea fara nici un comentariu in plus:

PS: Intr-o viitoare postare, voi prezenta pe larg culisele şi elementele “barter”-ului încheiat între Nistorescu (directorul EvZ) (n.n.: foto dreapta-jos) şi Harnagea (directorul SIE), în prima jumătate a lui 2000.
Voi prezenta
atât textul despre generalul SIE Constantin Rotaru, blocat prin intervenţia directă din partea lui Harnagea, cât şi documentul primit la schimb de la SIE, via Nistorescu, şi care muta accentul de pe Costantin Rotaru pe Dan Voiculescu.
“Evenimentul Zilei” la acea dată era angajat politic de partea Convenţiei Democrate şi a lui Emil Constantinescu, la ordinele căruia declanşase, de fapt, operaţiunea “Deschideţi Dosarul ICE DUNĂREA”.

Share