home ECONOMIE, MASS MEDIA STAREA PRESEI – CRIZA: Realitatea TV bate campii – Nu falimentul Lehman Brothers a dat semnalul crizei

STAREA PRESEI – CRIZA: Realitatea TV bate campii – Nu falimentul Lehman Brothers a dat semnalul crizei

Share

Imi dati voie sa fac o parafraza? Ok, parafraza: Daca Realitatea TV pnu ai jurnalisti care sa se priceapa, iti cumperi. Cum? Ii platesti pe cei buni. Daca nu ii platesti pe cei buni (din motive care nu fac obiectul acestor randuletze), atunci ii platesti pe altii, care nu se pricep.

Mai trist este ca alaturi, peste drum, in corpul acela de cladire la care ajungi pe o scurtatura ciudata, la Money Channel, chiar sunt oameni care se pricep la asta. Puteau fi intrebati. Nu au fost intrebati. A rezultat o gafa de presa.

Iata aici transcriptul pe care imi bazez afirmatiile. Conform Realitatea TV…

[…]Pe 15 septembrie anunţul a fost făcut oficial – banca Lehman Brothers a dat faliment. Era doar prima piesă căzută dintr-un domino complicat, care a provocat cea mai gravă recesiune de la marele crah bursier din 1929.[…]

Prima data cand am vazut aceasta mare greseala, care dovedeste pur si simplu lipsa de profesionalism, mi s-au aburit ochelarii. Este important sa stiti ca nu port ochelari. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Trebuiau sa repete greseala:

Stand-up MĂDĂLINA IACOB, corespondent Realitatea TV (din beta de 11) Acum un an aici era sediul Lehman Brothers. Colapsul băncii de investiţii a declanşat cea mai gravă criză financiară din ultimii 70 de ani. Prăbuşirea uneia dintre cele mai vechi firme de pe Wall Street a zguduit din temelii sistemul financiar, iar criza s-a răspândit ca o pandemie în întreaga lume.

Aceasta nu am priceput la Realitatea TV inca de pe vremea lui Prigoana: ce il intereseaza pe Costel, care intra pe website-ul tau, ca tu ai asta pe caseta beta de ora 11? Dar asta e mizilic, pe langa repetarea prostiei cu Lehman Brothers, al carei colaps ar fi “declansat cea mai grava criza financiara”, care s-ar fi raspandit “ca o pandemie in intreaga lume”.

Dumnezeule mare! Nu am crezut ca voi auzi vreodata o asemenea prostie. Da, poate ca acela care a scris textul acesta tamp a auzit prima data de criza acum un an, cand a intrat in faliment Lehman. Da, Lehman Brothers era, alaturi de Meryl Lynch si alte banci, printre marile banci de investitii din lume.

Da, rolul acestor banci de investitii a fost fundamental in umflarea balonului, a carei dezumflare, incepand din decembrie 2006, a dus la actuala criza. Dar nu numai rolul lor. Si nu cu falimentul Lehman a inceput de facto criza. Am aici doua raspunsuri: unul simplu si unul complicat.

Raspunsul simplu

Pe 6 august 2007, American Home Mortgage, una dintre cele mai mari societati americane independente de credit pentru locuinte, a dat faliment. Pe 9 august 2007, piata creditelor pe termen scurt a inghetat, dupa ce BNP Paribas a suspendat trei dintre fondurile sale de investitii, in valoare de doua miliarde de euro, invocand problemele din sectorul ipotecar subprime din SUA.

Asa a inceput oficial criza, nu cu Lehman Brothers, un an si o luna mai tarziu. Uite, de-aia va scade ratingul, copii. Daca nu ma credeti ca asa stau lucrurile, intrebati-l pe Radu Soviani. Sau pe oricare dintre EOD de la The Money Channel.

Raspunsul complicat

Pe 11 septembrie 2001, cam cu vreo 30 de minute inainte ca primul avion sa faca boac in Turnurile Gemene, o mare companie americana (va las sa ghiciti care anume) comenta cam asa (citez din memorie): “Daca nu se intampla ceva, dam faliment”.

Este bine sa stim, daca nu stim, ori sa spunem public, daca pana acum nu am avut destul sange in instalatie sa o facem, ca criza globala ar fi trebuit sa inceapa prin toamna anului 2001, cand lichiditatile nu mai irigau de nici o culoare sectorul privat american. Daca ar fi inceput atunci, ar fi fost crunta, dar nu de profunzimea si gravitatea celei de acum. De ce? Iata.

Indiferent daca acceptam sau nu teza conspirativista din spatele 9-11, trebuie sa recunoastem un lucru simplu: evenimentele din 11 septembrie 2001 au reprezentat un boost formidabil pentru America. Motorul a pornit in sectorul public, prin cheltuielile bugetare imense necesare razboiului din Irak.

Ulterior, sangele financiar a inceput sa circule si prin sectorul privat. Tot cu aceasta ocazie, suprasimbolismul financiar american si european s-au indreptat spre cote paroxistice, care au culminat cu nebunia subprimelor. Astfel, ne-am trezit sus, sus, sus de tot, drept in Zeppelinul Hindenburg inainte sa faca boac.

Ca prima oara a facut boac biata American Home Mortgage, aceasta e doar pentru amatorii de istorie exacta. Si pentru p’afaristii de la Realitatea TV, in chestiuni de finante-economie, care mai bine s-ar lasa de meserie, cand nu se pricep.

Share