POLITICA: PD-L divorteaza de PSD. Poate ca e mai bine asa

Share

In ultimele zile, tot mai multe filiale locale PD-L au rupt protocoalele cu omoloagele lor PSD. Rau pentru natiune si bine pentru ratiune.

Rau pentru natiune, pentru ca nu suntem siguri ca vom avea un guvern valid in urmatoarele luni, pana dupa alegerea unui nou presedinte.

Este clar pentru multi ca alianta PD-L – PSD era (si, la nivel national, mai este inca) una de coniventa, intre doua forte politice incompatibile, intr-un moment in care tara se pregatea de o criza fara precedent.

Carcotasii vor spune acum: “Bine, dar acum tara nu e in criza? Acum nu mai conteaza salvarea Romaniei de criza? Sau acum sabiile politice, inaintea prezidentialelor, s-au ascutit prea mult ca sa se mai poata guverna in aceasta formula? Acesta este politicianism!”

Le atrag atentia acestor carcotasi ca, in secunda a doua dupa ce s-a facut aceasta alianta, au pus tunurile pe unul dintre cei doi actanti ai sai: PD-L, dar mai ales pe Traian Basescu. Aceasta nu este nici ea o atitudine corecta, ci mai curand una ilogica si inconsecventa.

Daca ne aflam in campania electorala, chiar daca oficial aceasta nu s-a declansat, indiferent ce va face Basescu si ce vor face partenerii (inca) ai actualei coalitii, adversarii lui Basescu si ai PD-L vor critica invariabil, chiar daca vor fi nevoiti, dinc auza jocului politic, sa se contrazica in termeni si sa fie inconsecventi fie si de la o zi la alta.

Cred ca strategii lui Basescu au ajuns la concluzia ca viitorul candidat va fi mai curand avantajat de ruperea mariajului din interes PD-L – PSD. Pe de alta parte, sunt foarte curios ce solutie de guvernare pana dupa alegerile prezidentiale va gasi PD-L, daca jumatate din Cabinet va trebui reimprospatat cu membri ai acestui partid.

Un guvern minoritar? Va trece acesta de Parlament, ori Coalitia Anti-Basescu va bloca totul? In aceasta situatie, aceasta coalitie risca sa se faca raspunzatoare pentru punerea coronitei de premiant pe fruntea senina a crizei romanesti. Politicienii sai vor avea atunci mari probleme.

Pentru ca ma indoiesc ca PD-L va reusi sa rupa 20% din Legislativ de partea sa, pentru a avea majoritatea minima necesara sa guverneze singur.

Share