home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI SRJ MediaSind solicită Parlamentului să pună capăt politicii de tip Ana Pauker practicată de conducerea TVR

SRJ MediaSind solicită Parlamentului să pună capăt politicii de tip Ana Pauker practicată de conducerea TVR

Share

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR reiterează solicitarea făcută Parlamentului în data de 12 februarie 2019 (vezi aici) privind demiterea de urgență a Președintelui – Director General al instituției, Doina Gradea.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Atitudinea dictatorială de tip Ana Pauker promovată de șefa TVR în relațiile cu angajații și cu sindicatele care nu îi sunt subordonate, desele acuzații de cenzură, presiunile exercitate asupra membrilor Comisiei de Etică și Arbitraj, inclusiv atacarea în justiție a acestui for, lipsa de transparență managerială, nerespectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind informațiile de interes public, precum și nerespectarea legislației muncii fac imperios necesară demiterea urgentă a acestui șef care se dovedește tot mai toxic pentru instituție.

SRJ MediaSind atrage atenția din nou Parlamentului României că maniera dictatorială în care Președintele – Director General al SRTV, Doina Gradea, conduce instituția, în complet dispreț față de lege, generează prejudicii grave instituției și angajaților cărora nu le sunt respectate drepturile.

Filiala noastră MediaSind TVR a reclamat în repetate rânduri, în mod oficial, atât conducerii SRTV cât și membrilor Consiliului de Administrație, ilegalitățile și disfuncționalitățile apărute în cadrul relațiilor de muncă precum și în activitatea editorială.

Sindicatul nostru a atras atenția asupra încălcării Contractului Colectiv de Muncă în SRTV și a normelor de securitate în muncă, încălcarea legislației privind deplasările în interes de serviciu, precum și asupra unor condiții inumane de muncă (de exemplu: din cauza incompetenței manageriale, angajații au fost nevoiți să lucreze săptămîni la rînd la temperaturi de doar 2-3 grade Celsius în toate spațiile de producție, multe deplasări au fost efectuate în condiții inumane, fără asigurarea serviciilor de cazare conform CCM, diurna a fost plătită cu întîrziere etc).

Organizația noastră a solicitat, de asemenea, în baza Legii nr. 544/2001, informații despre cheltuielile efectuate cu colaboratorii externi sau cu diverse case de avocatură, în condițiile în care SRTV are un compartiment juridic specializat, despre diverse angajări fără concurs etc. La toate aceste cereri nu s-a primit niciun răspuns complet, motiv pentru care am fost nevoiți să ne adresăm instanței de judecată.

Reamintim faptul că, în baza Raportului Comisiei de Etică și Arbitraj din SRTV, mai multe organizații profesionale din media au solicitat Parlamentului demiterea de urgență a Președintelui-Director General Doina Gradea, arătând „incompatibilităţi şi contradicţii îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire şi acţiune ale PDG şi directorului TVR1, pe de-o parte, şi exigenţele legale, regulamentare şi procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte.

Exprimările dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, categorii profesionale sau de vârstă, denigrarea Comisiei de Etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie, lipsa de transparenţă în decizii – toate sunt aspecte care au drept consecinţe inerente vicierea relaţiilor de muncă, instalarea şi generalizarea neîncrederii şi – cel mai grav – compromiterea autorităţii manageriale în TVR” (vezi aici reactia organizatiilor de media).

Recent, și 7 dintre cei 13 membri ai Consiliul de Administrație al SRTV au adresat o scrisoare Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, în care acuzau faptul că nu li se dau informații despre cheltuielile angajate de TVR, inclusiv despre anumite valori aberant de mari ale unor onorarii, semnalate de presă și solicitau clarificarea raportului dintre CA și Președintele – Director general (vezi aici).

Raliindu-se acestor demersuri, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a susținut argumentele aduse de petiționari și a solicitat Parlamentului României demiterea de urgență a Președintelui Director General al SRTV, Doina Gradea și numirea în fruntea instituției a unei persoane care să respecte meseria de jurnalist și regulile dialogului social.

SRJ MediaSind a sesizat la EUROPEAN BROADCASTING UNION – EBU – comportamentul abuziv al Președintelui -Director General al SRTV, solicitând, totodată, sprijinul organizațiilor internaționale la care este afiliat prin Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind: Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor. Au fost transmise către autorități reacții de protest din partea Federației FAIR-MediaSind (vezi aici), Federației Europene a Jurnaliștilor (vezi aici) și din partea UNI Media – MEI.

Precizăm că până în acest moment, SRJ MediaSind împreună cu filiala sa din TVR au depus mai multe acțiuni în instanță împotriva conducerii TVR și a sindicatului său de casă, SPUS TV (amănunte aici). Împotriva practicilor dictatoriale din TVR, Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor a adoptat în cadrul Adunării generale a organizației ce a avut loc în perioada 9-10 mai 2019 la Tallin, Estonia, o declarație privind susținerea demiterii Președintelui – Director general al SRTV și deblocarea dialogului social în această instituție de presă vitală pentru o societate democratică (amănunte aici).

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Biroul Executiv Național
București, 28 mai 2019

Citeşte şi
După doi ani și multă muncă, proiectul Managing change in media, organizat de către Federația
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, Filiala MediaSind TVR, condamnă decizia conducerii instituţiei de a nu
Tribunalul Bucuresti a respins excepţia ridicată de către conducererea sindicatului controlat de conducerea TVR, SPUSTv,
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR a depus mai multe plângeri și denunțuri
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, prin Filiala Radio România, îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  -  filiala Radio România condamnă abuzurile directorului Studioului Teritorial Craiova
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB
După pierderea reprezentativităţii la nivelul SRTV, prin plecarea masivă a membrilor către MediaSind TVR, din
Organizaţia MediaSind din TVR convoacă Adunarea Generală Extraordinară pentru depunerea de plângeri penale împotriva conducerii
Adunarea Generală Extraordinară a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, întrunită astăzi, 11 iulie 2019, a
Share