Şi dacă vine în noaptea asta un cutremur, ce faci?

Share

1. Ai nevoie de o trusă de prim-ajutor. Ea trebuie să conţină: spirt sau betadină; tifon; plasture (pentru o intervenţie medicală simplă, de urgenţă); un termos cu apă sau ceai (dacă eşti prins sub dărâmături, principala problemă a organismului, până ajung la tine salvatorii, este deshidratarea); un aparat de telefon mobil încărcat (poate să nu fie telefonul curent şi nu e nevoie să aibă un cip, pentru că de pe orice telefon poţi suna la 112, apel de urgenţă, chiar şi fără cip); lanternă; fluier.

vezi o analiză mai aprofundată: Kitul de supravieţuire în caz de cutremur

2. Păstrează-ți sângele rece. Este bine ca, oricât de mare este spaima pe care o încerci, să o conştientizezi şi efectele sale să se manifeste după terminarea seismului. Panica nu îţi foloseşte la nimic. Pentru aceasta însă trebuie să lucrezi cu propria ta minte, ceea ce este cel mai dificil.

3. Studiază din timp apartamentul sau casa în care stai. Identifică grinzile, diafragma sau diafragmele, ca şi pereţii de rezistenţă. La un cutremur, acolo trebuie să te duci.

4. Nu fugi pe scări în timpul seismului. Nu vei ajunge probabil nicăieri şi, chiar dacă ai ajuns la parter, este posibil ca blocul să nu aibă nimic, tu să te expui inutil, pe aleea din faţa acestuia, să-ţi cadă un ghiveci în cap şi să devii subiect pentru presa tabloidă.

5. Studiază zona din jurul blocului. Semnele prevestitoare ale venirii cutremurului (sunete specifice, comportamentul animalelor etc.) ar putea să te ajute să afli din timp că vine un seism importanta sau mare. Atunci însă va trebui să ştii unde anume te duci. Nu te opreşti în faţa blocului (aminteşte-ţi: poate să-ţi cadă un ghiveci în cap). Nu ieşi în stradă, sunt maşini (în timpul seismului, şoferii au tendinţa să meargă împiedicat, frânând şi accelerând pentru a redresa maşina, pentru că nu îşi dau seama imediat ce se întâmplă şi din reflex sunt preocupaţi să ţină pe carosabil vehiculul, nu să te protejeze pe tine, care sari prin faţa lor).

6. Ancorează, pe cât posibil, mobilele din casă. Fixează de tavan, în tiranţi verticali, mobilele înalte şi instabile. Dacă nu poţi, calculează astfel unghiul eventualei căderi, încât mobila, la balans, să se oprească de exemplu în tavan. Ţine cont în acest calcule de direcţia pe care se leagănă locuinţa pe timpul seismului. De exemplu, în Focşani poate fi o legănare de tip vest-est (dacă epicentrul este la Andreiaşu) sau sud-vest – nord-est (dacă epicentrul e în regiunea Nehoiu, unde au fost epicentrele la ultimele seisme). În Capitală, spre exemplu, unda seismică se propagă pe direcţia nord-est – sud-vest, pe Falia Snagov, foarte sensibilă şi rezonantă.

Share