SEISMOLOGIE: Cutremur de pamant la Marea Neagra. Epicentrul la Capul Kaliakra

Share

Iarasi ne-am cutremurat, de data aceasta (vad ca) a fost un seism cu epicentrul in Marea Neagra si s-a simtit cel mai puternic pe Litoral.

Gheorghe Marmureanu, presedintele Institutului de Fizica a Pamantului, a spus initial ca a fost un cutremur de 5,8 grade pe scala Richter, cu epicentrul la o adancime de 10 kilometri, undeva, pe o vale din Bulgaria, la nivelul Marii Negre.

La douazeci-douazeci si cinci de minute dupa cutremur, au inceput sa vina insa alte informatii: seismul a fost unul crustal, nu unul subcrustal, ca in Vrancea, a avut 5,8 grade pe scala Richter, epicentrul a fost la 20 km, la granita dintre Romania si Bulgaria, efectul la nivelul solului a fost de 6 grade pe scala Mercali.

Totusi, informatiile de pe site-ul Institutului de Fizica a Pamantului (INFP) arata ca acest cutremur ar fi avut numai 5,1 grade pe scala Richter, chiar daca Realitatea TV anunta live, chiar de la INFP, ca acest cutremur ar fi avut 5,5 grade. Zona seismica se numeste Cap Shabla (foto stanga-sus), pe falia tectonica intra-moesica, dupa cum spune profesorul de geotectonica Mircea Sandulescu.

Pentru cine nu cunoaste aceasta denumire, mai familiara pentru noi, romanii, este denumirea Capul Kaliakra (foto stanga sus), o zona turistica absolut superba, care a apartinut Romaniei in perioada interbelica.

Victorin Toader, Institutul Roman de Seismologie Aplicata:

Acesta nu a fost un seism important. Seismele importante sunt in Vrancea. Noi pe acestea le monitorizam. Zona periculoasa nu este cea din Marea Neagra, ci din Vrancea

Sa ne amintim (daca eram treji la vremea aceea), ca asta noapte, pe la orele 2.00 a.m., a inceput sa se innoreze, sa se innoreze, pana cand pe la ora 3.30 – 4.00 a.m. a inceput sa bata vantul tot mai tare, o miscare ampla, cu nebuloasa, nori cumulo-nimbus si vajaiala din toate directiile.

Dupa cate inteleg, miscarea meteo s-a oprit acum vreo doua ore si s-a instaurat un calm complet, iesind inclusiv soarele.

La un sfert de ora dupa cutremur a reinceput sa bata vantul, asemanator cu debutul mini-vijeliei de asta-noapte, apoi s-a oprit din nou. Dincolo de faptul ca se apropie de noi un front atmosferic, observam ca, atunci cand el s-a apropiat de zona Cap Shabla, pe fondul unei sensibilitati crustale, a venit cutremurul.

Ioan Istrate a stiut

Vibratiile sunt fff puternice, de data aceasta pentru Romania“, este scurta nota (foto stanga) pe care o posteaza, la finalul unui post mai lung pe care l-a facut ieri, 4 august, Ioan Istrate.

Istrate nu este la prima isprava de genul acesta, pentru ca la precedentul cutremur simtibil in Capitala a anuntat de asemenea ca simte ca vibratiile au atins un nivel critic. Acum a anuntat ca vibratiile sunt cele mai puternice (de pana acum), si intr-adevar are dreptate: ca magnitudine, cel putin, este cel mai important cutremur de multa vreme.

Acest om nu este nebun: organismul sau efectiv simte aceste fenomene, cu un instinct analog meteosensibilitatii. A fost, dupa cum explica in comentarii administratorul acestui website, “prima alerta publica pe acest blog”.

Share