home MASS MEDIA Scurta viaţă fericită a unui ziarist

Scurta viaţă fericită a unui ziarist

Share

Pe Horia il cunosc din timpuri imemoriale. M-am intalnit de curand cu el (adica acum cateva luni, intre noi totul e mare, distantele in timp se masoara monstruos, ne vom mai intalni probabil peste inca 60 de luni de zile) si i-am pus intrebarea mea cheie, tipica: “Ce mai faci?”.

Raspunsul lui a fost indecis, metaforic, plin de miez si, simultan, cu subinteles. Acesta este Horia. Bunul simt de ghibutiu (a se citi dinadins cu accent pe cel din urma i) ajuns in urbea-coleoptera bucuresteana, vulgara, gregara si, in general, barbara, il impiedica sa spuna verde-n fata, din trei cuvinte, cum ii stau lucrurile, iar atunci, repet: metaforizeaza, pare indecis, e plin de miez si, simultan, face aluzii, probabil din bun simt si pudoare. Si fuge, ascunzandu-se-n cuvinte.

Asa face si mai jos, poate din acelasi motiv. Avand in vedere afectivitatea excesiva si patimasenia in devalmasie adunata printre noi, fostii “bulinarzi”, rezultatul este remarcabil.

~Horia Ghibuţiu~

Cândva, demult, orice se întâmpla în jurul nostru devenea o ştire, iar exclusivitatea rămânea exclusivă. Pe atunci, noi dictam agenda publică, şi nu agenda publică ne dicta nouă. Era pe când chioşcurile de ziare vindeau chiar ziare şi nu se transformaseră în librării ori standuri de DVD-uri, iar cititorii nu erau comentatori.

Cădeau miniştri şi Caritasuri după articole realizate numai cu ajutorul pixului şi al unui pachet de ţigări, în duminici lucrătoare pe care le împrumutam ziarului fără să le mai cerem vreodată înapoi.

Aveam scrumiere şi ascuţitori pe birou, iar la documentare găseai oameni, şi nu motoare de căutare. Primeam scrisori pline de respect şi nu insulte anonime, iar oamenii sunau la noi, nu la Protecţia Consumatorilor.

Textele noastre deveneau publicabile doar cu aportul inenarabil al celor mai respectabile doamne din umbră ale presei, corectoarele, dactilografele şi curierele. Paginile păstrau ierarhia imaginii, cuvintele mai aveau greutate, semnăturile – personalitate, iar profitul era garantat, căci nu auzisem de blocaje financiare.

Şi orice editor se bucura să trăiască bine de pe urma faptului că tot ceea ce tipărea se transforma în bancnote cu tiraj de masă. Nu ne interesa cât câştigam, deşi nu câştigam rău, mulţumindu-ne cu orele suplimentare care erau din belşug, pentru toată lumea, şi toată lumea le bifa cu entuziasm.

Pe atunci, prieteni, eram chiar prieteni, dar între noi, nu cu necunoscuţi ori cu instituţii, ca în epoca Facebook. Şi, ne credeţi ori ba, eram fericiţi. Era pe vremea în care nu ştiam că vom deveni nostalgici… citeste tot pe EvZ

Citeşte şi
Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”
FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul
Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă
În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care
Grupul elveţian Ringier şi compania Sport Media Group din Bulgaria au cumpărat de la Intact
Share