Scrisoarea lui Corneteanu catre fostii sai sclavi

Share

Razvan Corneteanu, fostul director general al Adevarul Holding, a declarat, intr-o scrisoare adresata colegilor sai publicata de WallStreet.ro, care au fost motivele ce l-au determinat sa-si inainteze demisia presedintelui trustului de presa, Dinu Patriciu.

Din scrisoarea lui Cornete catre fostii sai sclavi, aflam ce s-a intamplat acum doua seri, vazut prin lupa deformata a fostului manager:

Exact ca in filmele cu gangsteri si cartile lui Mario Puzo ne-am trezit asaltati de o serie de indivizi dubiosi care reclamau relatia cu patronul.

Din pacate pentru acesta, in birou la mine mai erau 18 oameni. Din fericire, tot pentru el, erau numai 18. Pentru ca orice om care ar fi asistat pe viu la ce s-a intamplat ieri la Adevarul fara sa auda o varianta diluata de oboseala, sarmul de povestitor si personalitatea fiecaruia ar fi descoperit lucruri pe care iti doresti mereu sa nu le stii. Sau daca le stii, sa le ignori si daca nici asta nu se poate, macar sa nu le crezi.

Razvan Corneteanu s-a purtat cum s-a purtat cu subordonatii sai, iar raul pe care l-a facut i-a sarit in fata. Intotdeauna exista cineva care poate face mai mult rau decat tine, inclusiv tie.

Simptomatic este, de exemplu, finalul scrisorii, aparent lipsit de importanta:

Va imbratisez! Razvan Corneteanu (fost) Director General actual Prieten

Fostul manager de la Ringier, care-si vede fosta sa functie scrisa cu majuscule, de parca ar fi nume propriu, a instaurat domnia bunului plac la Adevarul Holding. Intr-o zi, patronul grupului de presa a facut acelasi lucru cu el. End of discussion. You’ve got what You deserved.

Am facut ceea ce nu se face decat in cazurile exceptionale: din loc in loc, in citatul dat apar grupe de cate doua cuvinte date cu aldine. Intre fiecare dintre cele doua cuvinte trebuie puse virgule.

Gramatica limbii romane nu are conditional-optativ, ci numai uneori facultativ.

Cine doreste sa citeasca intreg textul – pe care as putea sa-l fac, din punct de vedere gramatical, ferfenita, cu analiza pe text – o poate face in lansarea dinaintea citatului.

Este o pilda exemplara despre actiune si reactiune si despre tendinta sistemelor entropice spre echilibru.

Asa cum am explicat cuiva, intr-un comentariu de acum doua zile, jurnalistul, in mod normal, citeaza din agramati, facandu-le cuvintele greu de inteles inteligibile si din documentele agramate punand semnele de punctuatie si corectand topica.

Cand scrii un text de presa, nu te ocupi de doua lucruri deodata: sa arati ce se intampla si sa demonstrezi simultan ce agramat sau ce prost este omul pe care il citezi sau autorul documentului preluat.

Exceptia pe care am facut-o aici si acum se datoreaza indignarii pe care o incerc: inca un mistret care nu stie un’sa puna virgulele-ntr-un text simplu face si desface destine-n presa romana.

Nimic mai trist: jurnalistii nu ar trebui sa fie condusi de indivizi care nu le cunosc si nu le respecta meseria si normele minimale ale acesteia. Acest website generalist este despre multe lucruri, dar in primul rand despre starea presei.

De aceea am ajuns unde am ajuns, pentru ca suntem condusi de mistreti de aceasta factura. Sau fractura. Sunt momente in care efectiv simt ca asa nu se mai poate si ca trebuie sa se produca ceva, pentru ca lucrurile sa se indrepte. Altfel ne ducem spre anarhie.

In prezent, pericolul sa ajungem la o situatie necontrolabila de catre societatea civila, in care despoti mari si mici, de tipul lui Patriciu si Corneteanu, sa ne calce in picioare, este mai mare decat ne imaginam.

Azi, oamenii umbla pe strazi calariti de magari care ii cravaseaza, ca in capriciile lui Goya. Maine, o revolutie a presei ar trebui sa-i ajute pe acesti oameni sa se scuture si sa-i dea jos din carca lor pe magari. Sa-i puna unde le este locul: la jugul carutei.

Am scris aceste randuri in deplina cunostinta de cauza, in postul Pastelui, in Vinerea Mare.

Share