Scotland Yard vrea ca jurnaliştii să-şi divulge sursele

Share

Cei de la Scotland Yard vor să facă apel la Legea secretelor oficiale, pentru a-i determina pe reporterii ziarului The Guardian să precizeze care le-au fost sursele confidenţiale în privinţa scandalului interceptărilor telefonice ilegale.

sierraexpressmedia

După cum se ştie, pe 4 iulie anul acesta, publicaţia britanică arăta, într-un articol, că poliţia, deşi era la curent cu practicile ilegale ale celor de la News of the World, nu a întreprins o anchetă corespunzătoare şi justifică această afirmaţie prin detalii din bucătăria internă a Scotland Yard, legate de caz.

S-a bănuit că reporterii aflaseră acele amănunte chiar de la ofiţeri ai serviciului, dar nimeni dintre cei implicaţi nu a dat nume. Acum, şefii Scotland Yard vor să apeleze la o lege care îi vizează de obicei pe spioni şi pe suspecţii de înaltă trădare, pentru a-i forţa pe jurnalişti să facă mărturisiri.

“Este o ameninţare serioasă la adresa jurnaliştilor şi vom lupta împotriva acestei tentative perfide de folosire, în acest caz, a Legii secretelor oficiale. Jurnaliştii au investigat cazul interceptărilor ilegale şi au spus adevărul publicului. Ar trebui felicitaţi, dar ei sunt vânaţi şi consideraţi infractori de către autorităţi.

Protecţia surselor este un principiu esenţial al libertăţii presei, reafirmat în mod repetat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Jurnaliştii şi sursele lor sunt apăraţi de articolul 10 din Legea drepturilor omului, iar aceasta se aplică şi în cazul scurgerilor de informaţii de interes public”

, a declarat Michelle Stanistreet, şefa Uniunii Naţionale a Ziariştilor din Marea Britanie.

Share