home EUROVISION, EVENIMENT EUROVISION: Scandalul Paula & Ovi a ajuns in cotidianul Dagbladet din Norvegia

EUROVISION: Scandalul Paula & Ovi a ajuns in cotidianul Dagbladet din Norvegia

Share

Deja este tot mai groasa si scandalul ia amploare, pentru ca povestea compozitorului romano-norvegian care defapt este co-autor la melodia “Playing With Fire”, castigatoare la Eurovision Romania, este subiect de presa intr-unul dintre cele mai prestigioase cotidiene norvegiene, Dagbladet.

~click pentru imagini in marime completa~

Faptul grav este ca scrie aceasta prestanta publicatie, preluand dupa ESC Today. Publicatia aceasta a preluat articole din Cancan si Anchetatorul Monden. Dagbladet a citat ca surse ESCToday.com, apoi Libertatea si Anchetatorul Monden.  Aceasta inseamna ca informatia este credibila si ca exista multe sanse ca ea sa fi fost verificata inainte de publicare de catre jurnalistii norvegieni.

Scriam ieri ca mai multe surse afirma faptul ca, alaturi de romanul Ovi Martin, alias Ovi Jacobsen, alias Ovidiu Cernauteanu, care acum traieste in Bryne, Norvegia, al doilea compozitor al melodiei castigatoare din Romania ar fi norvegianul Simen Eriksrud.

In timp ce datele de la Tono, institutia norvegiana unde se inregistreaza creatiile din Tara Fiordurilor, dau clar doi compozitori ai melodiei, asa cum se poate vedea in foto 1, Paul Nanca de la Fundatia Phoenix a venit cu doua documente, unul de la casa de productie (foto 2) si altul de la producator (foto 3), acesta semnat indescifrabil de Simen Eriksrud, in care norvegianul afirma ca a fost trecut compozitor la fonfleu si farfastac, pentru a primi bani pentru ca s-a ocupat cu productia melodiei.

Eu, daca as fi scris ceva, creatia mea, as fi preferat sa iau banii pe drepturile de autor si sa-i dau producatorului meu partea sa.

La revedere, Costele! Iti multumesc, te-am platit, dar e creatia mea si in rest sunt marcaclontzii mei! Alivanti, tzatzico, sa-mi scrii pe glass-papir! Asa, daca melodia mea ajunge hit european si sta in topuri 15 ani de-acum incolo, pierd la bani de ma lipesc de pereti de ciuda. Si-i pacat de pereti.

Ciudata optiunea lui Ovidiu Cernauteanu, ciudata si greu de explicat logic. Cu o singura exceptie: daca explicatia sa pentru Romania este o fonfleozerie, iar realitatea este cea din scriptele Tono.

Faro Journalen s-a rasucit

Ieri scriam astfel: “Conform unui articol din Faro Journalen, Ovi si Simen au invins in Melodi Grand Prix Romania“. Continuam tot ieri, citand din textul norvegienilor urmatoarele:

Simen Eriksrud vant den rumenske MGP-finalen lørdag med «Playing With Fire», en låt han har skrevet sammen med opprinnelig rumenske Ovi Martin fra Bryne. Ovi framfører låten sammen med den rumenske stjernen Paula Seling, og vant over 15 konkurenter i finalen i Bucuresti.

Traducere, ca sa nu ne uitam patrat la elipsa aproape circulara, ca si cum ar fi un hiperboloid parabolic:

Simen Eriksrud a castigat finala Eurovision Romania sambata, cu melodia “Playing With Fire”. El a scris un cântec, împreună cu originalul român Ovi Martin din Bryne. Ovi a cantat impreuna cu vedeta romana Paula Seling si a invins peste 15 concurenti in finala de la Bucuresti.

Acum, va dati seama ca nu mi-am pierdut mintile, sa scriu un text in limba romana, apoi sa-l traduc in norvegiana si sa-l atribui Faro Journalen, unde acum nu mai poate fi gasit.

In nici un caz nu puteam sa traduc intr-o gramatica perfecta, asa cum va asigur ca este, pentru ca am dat copy/paste de pe website-ul publicatiei. Ca sa fie foarte clar la ce ma refer anume, iata linkul aici si voi traduce textul actual modificat de pe website-ul publicatiei din norvegiana, paragraf cu paragraf:

Det ble Eurovision-finale på en Simen Eriksrud-produksjon likevel. Produsenten, musikeren og låtskriveren var med og skrev Årets Hit 2009, Donkeyboy «Ambitions» og nåværende listetopper på radiospilling og singlesalg, Bjørn Johan Muri «Yes Man».

adica:

Inca o productie Simen Eriksrud pentru o finala Eurovision.

Urmeaza un story privind alt succes marca Eriksrud, de anul trecut. Apoi:

Paula & Ovi vant den rumenske MGP-finalen lørdag med «Playing With Fire», produsert av Simen Eriksrud. Låten ar skrevet av opprinnelig rumenske Ovi Martin fra Bryne, og vant over 15 konkurenter i finalen i Bucuresti.

adicatelea:

Paula & Ovi au castigat finala romaneasca a ESC cu “Playing With Fire”, melodie produsa de Simen Eriksrud. Cântecul a fost scris de românul Ovi Martin din Bryne, originar din Romania si a invins peste 15 melodii concurente în finala de la Bucuresti.

Hai, nu zau? … si mai apoi:

Ovi ble kjent da han deltok i Norges MGP i fjor med låten «Seven Seconds», skrevet av Simen Eriksrud og Simone Larsen. Han ga samtidig ut debutalbumet This Gig Almost Got Me Killed på Daworks Records. 10 års-jubilanten Daworks er også utgiver av det rumenske bidraget til Eurovision Song Contest 2010 Oslo.

ceea ce inseamna nici mai mult, nici mai putin decat background story:

Ovi a fost cunoscut de anul trecut, atunci când a participat la ESC cu piesa “Seven Seconds”, scrisa de Simen Eriksrud şi Simone Larsen. El si-a lansat în acelaşi timp albumul de debut “This Gig Almost Got Me Killed“, la DaWorks Records.

Cum s-ar zice, cenzura la sange. Nici un cuvintel despre Eriksrud-compozitorul de joace cu focul. Frumos, nu? Deci se poate si la civilizatii norvegieni! Barvo Dagbladet, rusinica Faro Journalen!

Share