home MASS MEDIA S-a terminat cu boemia presei?

S-a terminat cu boemia presei?

Share

Intr-un interviu foarte interesant pentru Romania libera, Dinu Patriciu sustine ca “asta” cu presa independenta, caracteristica perioadei romantice a jurnalismului din Romania, s-a terminat. Basta. Finita.

foto: Canadian Committee for Press Freedom

fotoinfo: Ottawa – May 3, 2010 — Calgary Herald reporter Michelle Lang has become the 12th recipient of the Canadian World Press Freedom Award, the Canadian Committee for World Press Freedom (CCWPF) announced today at its annual luncheon. Lang, and four soldiers accompanying her, was killed on the job in Afghanistan on December 30, 2009. It’s the first time in its 12-year history the award has been given posthumously.

Ei bine, nu sunt de acord. Intr-adevar, exista o permanenta tendinta in lume de a concentra capitalul, inclusiv in mass-media, precum si de a transforma presa intr-un instrument aservit puterii ori unor grupuri de interese economice si politice, in acest ultim caz aflate la putere sau in Opozitie.

Pe de alta parte, intotdeauna vor exista jurnalisti independenti si site-uri mai mult sau mai putin independente, care vor reprezenta o voce alternativa la presa mogulizata (cum am spune, daca vorbim in limbajul consacrat in romania), ori la presa mafiotizata.

De exemplu, in acest moment Statele Unite sunt dominate de o presa de concern extrem de puternica, dar Internetul a dus la aparitia unui esichier de presa alternativa imposibil de cenzurat, care are un rol foarte important in media americana.

Acelasi lucru este in plin avant la noi acum. Website-urile independente precum StareaPresei.ro prolifereaza. Pe masura ce se dezvolta, unele dintre ele devin dependente de diferite cercuri de interese, in primul rand prin firele nevazute ale finantatorilor lor.

Altele reusesc sa stea pe propiile picioare si sa se dezvolte complet independente. Este drept, foarte putine. Ceea ce cu dispret Patriciu ar numi “presa marginala” exista, va exista intotdeauna, asa cum a existat si in dictatura cea mai dura, sub forma unor publicatii samizdat, ilegaliste, care erau aruncate pe strada.

Indiferent cat de mult ii deranjeaza pe unii acest lucru.

~Alex Mihaileanu e de alta parere, pe care i-o respect~

Share