home CULTURA, POLITICA Rusia vs. Georgia: Televiziunea gruzina transmite filmul “Cainta”, de Tenghiz Abuladze

Rusia vs. Georgia: Televiziunea gruzina transmite filmul “Cainta”, de Tenghiz Abuladze

Share

La aceasta ora, televiziunea gruzina Rustavi 2, al carei site de web a fost atacat informatic zilele trecute si a fost imposibil de accesat, transmite un mare film, un film de poveste.

Se numeste “Cainta”, in georgiana “Monanieba” si in limba rusa “Pocajanie” sau “Pokayanie”, numele filmului in limba rusa fiind in doua variante, in functie de transliteratia facuta de diferite surse din scrierea chirilica.

Site-ul de specialitate IMDB (International Movie Data Base) acorda o nota obscen de mica acestui film superb, de arta: 7.50.

Aceasta pentru ca aceia care acorda note filmelor nu sunt oameni de specialitate, ci useri din intreaga lume, indiferent de gusturile pe care le au.

“Monanieba” este un film despre pacatul dezumanizarii, cine si cum plateste pentru el, ce victime face si cum te speli de el: caindu-te, atat si nimic mai mult. Astfel, poate ca ai sansa ca intr-o zi sa gasesti iertarea.

Cainta nu o faci in public, ci in fata propriei tale constiinte si a lui Dumnezeu, iar toate etapele pre si post-cainta asemeni. Filmul acesta formidabil, care va marca viata celui ce il va viziona, incepe si se termina intr-o nota fals-ludica si se desfasoara in vremurile inceputului, cresterii, apogeului si decaderii unei inchipuite dictaturi.

Parabola este facuta, in anul 1984, de catre regizorul gruzin Tenghiz Abuladze, astfel incat trimiterea sa duca la Hitler, regimul nazist si cotextualizarea sa fie spre dictatura sovietica. Ceea ce face Rustavi 2 acum imi aduce aminte de ceea ce se intampla pe TVR in zilele Revolutiei Romane.

In noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, stateam cu parintii mei, in Focsani, in fata televizorului si ne uitam la un film al lui Sergiu Nicolaescu, care fusese pana atunci interzis de comunisti: “Ringul”.

Filmul era destul de prost si explicit, te moraliza intens, eram obosit, nervos si voiam sa ma culc. Nu am facut-o, pentru ca un vecin militian pensionar a tras un glont in apartamentul nostru din podul casei sale.

Glontul a trecut prin lemnul geamului, s-a lovit de peretele din dreapta acestuia, apoi a ricosat in cel opus geamurilor din camera de zi.

Dar despre aceasta poate alta data. Vremuri de acest tip, numai din unele puncte de vedere, sunt acum in Georgia. Filmul lui Tenghiz Abuladze nu se compara cu cel al lui Sergiu Nicolaescu, este o mare opera filmica, dar este de acum 14 ani.

La resursele limitate care exista in aceasta tara napastuita, singurele trimiteri nobile spre filme autohtone de valoare, care sa le arate gruzinilor printr-o parabola raul, sunt de pe vremea cand URSS se pregatea de perestroika si mari regizori ca acest gruzin gaseau resurse pentru asemenea filme minunate.

Share