Ucraina a păcălit forțele rusești, să irosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pe machete Himars din lemn.
Ucraina a mizat pe ținte fictive, potrivit unor interviuri cu oficiali americani și ucraineni de rang înalt, informează The Washington Post.
Momelile ucrainene sunt făcute din lemn, dar e imposibil de sesizat că nu sunt rachete reale, prin obiectivul dronelor rusești, care transmit locația lor către portavioanele navale, cu rachete de croazieră din Marea Neagră.
„Când dronele văd bateria, este ca o țintă VIP”, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, referindu-se la vehiculele aeriene fără pilot, care întâlnesc replici de artilerie cu rază lungă de acțiune.
După câteva săptămâni pe teren, momelile au atras cel puțîn 10 rachete de croazieră Kalibr, un succes inițial care a determinat Ucraina să extindă producția de replici pentru o utilizare mai largă, a declarat oficialul ucrainean de rang înalt, care, ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului.
Folosirea momelilor este una dintre numeroasele tactici asimetrice adoptate de forțele armate ucrainene, pentru a riposta împotriva unui inamic invadator mai mare și mai bine echipat.
În ultimele săptămâni, agenții Kievului au aruncat în aer linii de cale ferată și de electricitate, pe teritoriul rusesc ocupat, au detonat explozibili în interiorul depozitelor de arme rusești și au asasinat presupuși colaboratori.
Distrugerea replicilor ucrainene poate explica parțial evaluările neobișnuit de lăudăroase ale Rusiei, privind daunele de luptă asupra artileriei occidentale, în special asupra sistemului de rachete de artilerie de mare mobilitate, Himars, fabricat de SUA.
„Au pretins că au lovit mai multe HIMARS, decât am trimis noi”, a observat un diplomat american.
HIMARS sunt creditate ca fiind cele care au atenuat avansul Rusiei, în est și în sud, oferind Ucrainei capacitatea de a lovi de la 80 de kilometri distanță, distrugând sute de ținte rusești de mare valoare, inclusiv linii de aprovizionare, depozite de arme și centre logistice și de sprijin, spun oficialii americani din domeniul Apărării.