home GAFE JURNALISTICE, MASS MEDIA Revista presei ghilimelitei noastre. Azi, 9am si EvZ

Revista presei ghilimelitei noastre. Azi, 9am si EvZ

Share

Revin asupra unuia dintre subiectele primei mele postari, din ciclul dedicat greselilor frecvente sau impardonabile facute de catre confratii mei. Una dintre cele mai enervante este mania punerii de ghilimele acolo unde ele nu au ce cauta.

Incep cu colegii din presa online, de la 9am, asupra carora o sa revin intr-o postare ulterioara, pe un alt subiect. 9am considera ca este normal sa titreze Viitorul zonei euro “atarna” de adoptarea bugetului pe 2011.

Mai mult decat atat, 9am sustine in acelasi post ca  “Divergentele “profunde” dintre reprezentantii mai multor state comunitare si eurodeputati au impins la esec, luni seara, discutiile depre bugetul anului viitor.”.

Evident ca, daca scrii intre ghilimele “atarna”, nu faci decat sa dai de inteles ca ele, divergentele, numai in bechiaj nu sunt. In limba romana, daca pui intre ghilimele un cuvant, se intelege ca, facand o ironie sau o persiflare, afirmi indirect ca lucrurile numai asa nu stau, eventual ca stau  taman pe dos.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca este absurd sa pui intre ghilimele un verb folosit la figurat, pentru ca atunci lucrurile se complica si mai mult: daca viitorul zonei euro nu atarna, adica nu depinde in realitate (pentru ca ai pus ghilimele) de adoptarea bugetului pe anul viitor, atunci tu, care ai scris aceasta postare geniala, ai reusit sa dai peste cap toate sensurile.

Obsesiile si frustrarile sexuale continua sa se observe si in urmatorul citat cu care am exemplificat, pentru ca se pomeneste despre «divergentele “profunde” dintre reprezentantii mai multor state». Acum, serios vorbind: avem de-a face din nou cu o intelegere gresita a unei eventuale traduceri dupa o stire din limba engleza.

In presa anglo-saxona, cum am mai explicat si in postarea precedenta pe subiectul ghilimelelor, daca pui intre ghilimele un cuvant sau un grup de cuvinte rostite de cel pe care-l citezi ca sursa, se intelege ca faci un citat intars. In limba romana si, prin urmare, in presa romana, daca citezi astfel se intelege inversul cuvantului sau grupului de cuvinte citate.

Astfel, corect ar fi fost asa:

Viitorul zonei euro atarna de adoptarea bugetului pe 2011

Ori poate…

Viitorul zonei euro, dependent de adoptarea bugetului pe anul viitor

Si aici ajungem la a doua greseala: a scrie despre “bugetul pe 2011” este o interventie a limbii vorbite pe un text care, cel putin teoretic, daca faci presa de calitate, ar trebui scris in limba literara, in care se scrie “pe anul 2011”, ori poate “pe anul viitor”, ca, daca scrii anul acesta astfel despre anul 2011, nu te adresezi destul de natural cititorului, ci de parca anul 2011 ar fi peste vreo 15 ani.

Sa mai spunem ca este gresit sa pui intre virgule, astfel…

au impins la esec, luni seara, discutiile depre bugetul european

… un complement circumstantial si, in general, orice complement. Singurul complement care poate fi urmat de virgula este cel circumstantial, iar aceasta numai cand el este urmat de predicatul sau. In acest caz, scopul despartirii prin virgula este sublinierea importantei faptului ca…

luni seara, discutiile asupra bugetului comunitar pe anul viitor au fost impinse spre esec de divergentele profunde dintre eurodeputati

O nota buna (10 cu ghilimele in loc de coronita) pentru Evenimentul zilei, care a dat in mania ghilimelelor de tot. Daca scriu despre scandalul din judetul Neamt, ei scriu asa: «CAZUL “NEAMT”». Adica? Ce sens are sa pui numele unui judet al tarii intre ghilimele? Ca sa nu mai vorbim ca…

Ministrul de interne Traian Igas se confrunta cu un “razboi” fara precedent

… care de altfel reapare un rand mai jos, scris cu aldine, mare, sa vada tot poporetul ca noi defapt consideram ca acesta e razboi doar asa, de sanchi balama, ca in realitate este joc de glezna-n plina bezna.

Voi insista aici (dupa ce voi trece razant peste faptul ca Interne, care este un portofoliu ministerial, se scrie cu “I” majuscul la inceput de cuvant) cu inca un singur exemplu de folosire defectuoasa a ghilimelelor astea. In textul din EvZ mai citim asa:

Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, comisarul-şef Aurelian Vasea Şoric, a încălcat ieri “o cutumă”

Corect ar fi fost fara blestematele voastre de ghilimele. De ce? Duceti-va si beti niste fum de tutun, poate va veti da seama, pentru numele lui Dumnezeu.

De vina pentru aceste gafe incredibile nu sunt nici cei care scriu aceste texte, nici cei care le dau aviz favorabil. De vina sunt aceia care au prapadit Educatia in Romania in ultimii 20 de ani. Ce fel de profesor de limba romana este acela care nu isi lasa corigent elevul care e bolnav de mania ghilimelelor?

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă

Share