Revista presei. Criza. Un joc pe calculator

Share

Pieţele financiare au devenit un joc pe calculator, arata jurnalistul Adrian Panaite de la Curierul National. Intr-adevar, asa este si aceasta este una dintre marile noastre probleme.

Este foarte trist ca unul dintre cei mai buni jurnalisti de finante-banci pe care ii avem poate sa scrie asta si scrie aceasta de-abia acum, la vreo 15 ani dupa ce brokerul clasic de bursa, cu topul tipic de foite albe in mana si cu foarte mult fler a fost inlocuit de masini.

Acesta este unul dintre motivele pentru care actuala criza pare a fi un fenomen dincolo de puterea umana, un mecanism artificial care ne toaca pe toti. Si cand se va duce-n jos si va intra in crah aceasta piata, tot un joc pe calculator va fi.

Daniel Dăianu spune, citat de Curentul, ca, prin tăierea costurilor, Romania evită intrarea în incapacitate de plată. Ar fi bine sa mai inteleaga si incompetentii din politica romana acest lucru. Pentru ca deocamdata inca imi mai permit sa cred ca este vorba despre incompetenta.

Ce măsuri de austeritate au adoptat alte state europene – aflam din Adevarul. Problema este ca cheia in care este scrisa aceasta analiza e un fel de “uite, copii oamenilor sunt cuminti, merg la scoala, tu te duci cu baietii la baute, cum vrei sa ajungi om intreg? golanule!”, chiar daca in articol se scrie clar despre miscarile de protest care s-au raspandit in Europa.

Agentiile guvernamentale au fost restructurate doar la nivel declarativ, arata Financiarul, explicand ca “la bugetul public ar fi intrat peste 150 de milioane de euro daca structurile subordonate Executivului ar fi fost eficientizate”.

De mai multa vreme am constatat tendinta celor de la Evenimentul Zilei de a face un ziar alternativ, in care sa propuna ca stire de deschidere ce nu propune nimeni. A face insa aceasta presupune si unele riscuri. Sa vedem ce avem azi – Henri Paul: “Trebuie sa discutam despre homosexualitate“.

Hai nu zau? Si daca eu nu rezist sa discut pe acest subiect mai mult de cinci minute? Mi se pare nepotrivit sa impui artificial pe agenda publica, hodoronc-tronc, un subiect care tine de “revolutia” homosexuala, cand noua ni se intampla lucruri mult mai grave, importante si presante.

De ce pierde statul zeci de milioane de euro din vânătoare? Intrebarea si-o pune Romania Libera. Cred ca stiu un posibil raspuns: pentru ca in tara aceasta au aparut niste indivizi destul de puternici financiar ca sa inchirieze terenurile de vanatoare cu 0,03 euro pe hectar, precum Tiriac. Apoi sa ia la tocat fondul cinegetic existent.

Unul din cinci bugetari lucreaza in Siguranta Publica si in Aparare. Sunt 260.000. Ei consuma anual patru miliarde de euro, arata Ziarul Financiar. Acum, eu nu am nici o problema cu acesti oameni.

Statul Roman trebuie sa aiba si “paznici”, cum ii numeste ZF. Problema este cu ce se ocupa acesti oameni, in loc sa starpeasca (de exemplu, cei de la Ministerul de Interne) infractionalitatea.

Spun aceasta pentru ca vad in fiecare seara, dupa ora 11 noaptea, Loganurile albe ale Politiei lasand guma pe carosabilul Capitalei. Nu ar fi rau, dar vreau sa vad daca aceasta a dus la scaderea infractionalitatii, ori oamenii chiar freaca manganul.

La bugetul public ar fi intrat peste 150 de milioane de euro daca structurile subordonate Executivului ar fi fost eficientizate
Share