Revista presa(rilor). Misterul premiilor APTR

Share

Dupa cum se poate observa aici, fiecare oficina media a inteles de cuviinta sa anunte ca grupul de presa din care face parte a primit cele mai multe, mai frumoase, ori poate cele mai importante premii APTR, ignorand ce a castigat concurenta. Antena 3 X 8 premii APTR – titreaza Jurnalul National:

[…] Şi Mircea Badea se numără printre laureaţii de anul acesta, realizatorul emisiunii “În Gura Presei” câştigând din nou la categoria “One Man Show”: “Mă încurajează mult acest premiu, mai ales că vine după un altul, din partea CNA, care a decretat că emisiunea mea este cea mai violentă emisiune tv din România. Îmi dau seama că nu-i nimic în neregulă să fii violent, dar în mod profesionist”.

Emisiunea “Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea, a obţinut Premiul pentru cea mai bună investigaţie politică, în vreme ce Dana Grecu şi Radu Tudor au câştigat Premiul pentru cel mai bun talk-show, emisiunea “La Ordinea Zilei” obţinând pentru a doua oară consecutiv această distincţie.

[…] Nu în cele din urmă, Gabriela Vrânceanu Firea a fost distinsă cu Premiul special al juriului pentru emisiunea “Ştirea Zilei” […]

Trecand peste faptul ca nu inteleg cine puii lui Dan Voiculescu a facut parte din juriu… Mircea Badea… one man show? Poate one hysterical show. Mihai Gadea… investigatie politica? Ce investigatie politica a facut Gadea in emisiunile sale fecalivore? Gabi Vranceanu… premiu special? Pentru ce? Pentru rautatea sa manifesta, care sparge sticla ecranului televizorului telespectatorului?

In sfarsit… Stelian Tănase şi Radu Soviani, premiaţi la gala APTR 2010, titreaza Realitatea.net:

După ore întregi de muncă, transmisiuni în direct, stres, împliniri şi eşecuri profesioniştii din televiziune au fost premiaţi. Printre cei cu lauri pe frunte sunt şi doi jurnalişti ai trustului Realitatea-Caţavencu.

Este vorba despre Stelian Tănase care a plecat cu premiul de excelenţă pentru întreaga carieră şi Radu Soviani, pentru cea mai bună emisiune economică.

Asta cu orele intregi de munca este foarte, foarte tare. Prefer sa-mi stapanesc condeiul ascutit. Ca si Intact si Realitatea Media, si SRTV a fost cea mai buna, evident.

Toate in acelasi timp, simultan, concomitent sau nu stiu cum sa-i mai spun au fost the best. Televiziunea Română obţine 15 distincţii APTR – acesta este titlul unei stiri de pe website-ul SRTV:

Marele premiu al Galei a fost obţinut de realizatoarea Marina Constantinescu pentru emisiunea ,,Nocturne”, difuzată pe TVR 1. Premiul pentru Montaj (ex aequo) a ajuns la Sebastian Chelu, pentru ,,Reconstituiri”.

La Categoria Imagine (ex aequo), televiziunea publică a câştigat două premii, obţinute de Sorin Chivulescu pentru emisiunea ,,Reconstituiri” (TVR 1) şi Laurenţiu Popescu pentru ,,Tainică lumină”, difuzată tot pe TVR 1.

Cuvantul-cheie aici, din punctul meu de vedere, este ex aequo. Aceasta inseamna ca mai sunt si altii care au castigat langa cei nominalizati. Pe ei nu-i numim, ca nu-s de la noi din curte.

Acum, eu sunt convins ca tara aceasta minunata, in care totul merge perfect, este plina de jurnalisti exceptionali, care-si fac meseria la sange. Ceea ce nu pot in ruptul capului sa inteleg este: unde gasesc o stire din care sa aflu care sunt toate premiile APTR care au fost decernate anul acesta?

Chiar sunt doritor sa primesc in comentarii un link, pe care mai apoi il voi publica. Ca sa stim cum stam, ca fiecare se impauneaza in Romania ca e cel mai tare, ignorandu-i pe ceilalti.

Băsescu: Unele media fac eforturi pentru a trata criza ca ţinând de incompetenţă. Mediafax il citeaza pe presedinte explicand:

Astăzi am informat grupurile care susţin Guvernul care este situaţia reală în care ne aflăm, dincolo de efortul formidabil pe care îl fac unele mijloace media de a dezinforma şi a trata criza ca o chestiune de incompetenţă a cuiva.

Criza este o realitate la nivel european, nu doar în Romania, este în toate statele membre ale UE şi numele mai nou pe care eu îmi permit să îl dau este de criză a datoriilor suverane a statelor membre.

Pagina de Media anunta ca Europa FM implineste zece ani de existenta:

Postul de radio Europa FM împlineşte mîine, la ora 16.00, fix 10 ani. Radioul deţinut de grupul francez Lagardere a început să emită la 26 mai, cu George Zafiu la microfon. „Din acest moment suntem împreună. Viaţa s-a schimbat”, a spus el acum zece ani.

Emilia Sercan scrie despre tupeul nemasurat al lui Bogdan Chirieac, din seara trecuta, de la emisiunea lui Razvan Dumitrescu, care a avut-o invitata pe Elena Udrea:

Tupeul lui Bogdan Chirieac în seara asta a fost nemăsurat. Fără să clipească, acesta a explicat naţiunii cum contractele finanţate prin instituţiile statului sunt obţinute preponderent de firme care au “spate politic”.

Nimic incorect până aici. Toate guvernările perindate în ultimii 20 de ani au împărţit contracte firmelor de partid, ale membrilor, familiilor sau protejaţilor lor.

RTV l-a invitat azi să vorbească şi despre aceste lucruri pe Bogdan Chirieac, cel care în 2006 a obţinut circa 24 de milioane de euro de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), printr-o firmă al cărei acţionar a fost el, iar ulterior mama sa.

Evident, după un intens lobby făcut în PDL şi pe lângă Vasile Blaga, şi după nenumărate comentarii faborabile la adresa democrat-liberalilor, astfel încât să aibă “spatele politic” potrivit.

Este bine de stiut ce a fost aseara la “Realitatea Zilei”, emisiune careia i s-ar potrivi mai bine nume “Vomitatea Zilei”. Razvan Dumitrescu a afirmat, in timpul emisiunii, ca are o declaratie a lui Basescu, in care acesta afirma ca era “sub influenta bauturilor alcoolice” cand a vorbit un anumit lucru, la o intalnire oficiala cu un grup parlamentar.

Vocea parea sa fie a lui Basescu (spun parea, pentru ca, dupa mana fermecata din campanie si falsul director Termoelectrica, ma astept la orice din partea iRealitatea), iar dupa ce acea persoana a spus acest lucru a ras ca Basescu.

Ceea ce nu pricep este de ce o persoana nu are voie sa rada si sa faca o gluma proasta. Nu sunt convins ca e Traian Basescu, dar daca este el iarasi nu pricep de ce nu vorbeste (asa cum am mai spus in timpul scandalului “tiganca imputita”) si in cada cu sotia lui ca si cum ar putea fi inregistrat, ca acestea sunt avatarurile unui presedinte.

Bogdan Gheorghe da o lectie veritabila de jurnalism, explicand cum trebuie folosite citatele. Sunt lucruri simple, pentru care si eu am criticat practicile defectuoase din presa, care merita atentia noastra:

În audiovizual, atribuirea se face la început. Vom spune: premierul a declarat: “pensiile nu vor scădea…”. E nerecomandată varianta: pensiile nu vor scădea…”,a declarat premierul.

Şi mai bine este să folosim citarea indirectă: premierul  a declarat că pensiile nu vor scădeaAvantajul citării indirecte este că vorbitorul (prezentatorul) nu va mai fi pus în postura aproape imposibilă de a marca ghilimelele.

În plus, aceasta este şi forma firească. Nu obişnuim să vorbim aşa acasă: Să cumperi pâine”, a spus tata. Ci folosim forma indirectă: Tata a spus să cumperi pâine.

Dragoș Nedelcu, viitorul șef al RTV, arata Prisacariu de la Kamikaze:

Așa zic surse din și de pe lîngă piața media. Care completează că Nedelcu va fi numit vineri, oficial, la cîrma falimentului TV al lui SOV. În locul lui Sergiu Toader. Care, zice Lovin, de fapt ar fi doar puțin în Noua Zeelandă, în concediu.

Hai sa vedem si stirea data de Tiberiu despre Sergiu:

Azi a aparut pe piata zvonul ca Sergiu Toader ar fi fost demis din fruntea trustului Realitatea-Catavencu. Din informatiile mele, el se afla intr-un concediu de o luna in Noua Zeelanda, concediu negociat inainte de lansarea Publika tv.

Share