home MASS MEDIA, STIRI DESPRE JURNALISTI Revista presa(rilor). Lohiile jurnalismului contemporan

Revista presa(rilor). Lohiile jurnalismului contemporan

Share

Sub titlul “Lohiile jurnalismului contemporan“, Marius Ghilezan, vechiul meu amic, jurnalist cu state vechi de serviciu, dotat cu onorabilitate, face o radiografie scurta si amara a situatiei de azi a presei:

Mulţi mă întreabă despre starea presei. De ce mi-e silă de unii dintre foşti colegi de-ai mei. Nu pot să scriu căt de greaţă îmi e.

Îmi vine să vomit pe taste. În ce hal de degradare au ajuns foşti colegi de-ai mei. Cât cancan şi ce cloacă. Mi-e jenă de lipsa lor de jenă.

Vlad Enachescu, leafa de 13.000 euro pe luna la postul de televiziune Telesport?, se intreaba Cariere Media:

Vlad Enachescu este directorul postului Telesport din august 2008 si totodata unul dintre cei mai bine platiti jurnalisti de televiziune.

Talentat si mai ales destul de bun pentru jobul de realizator de emisiuni sportive la TV, el a cunoscut o ascensiune incredibila in ultimii ani.

“Daca va spun ca în 2003, la TVR aveam sub 200 de euro pe luna o sa spuneti ca aberez. Dar asta e adevarul”, marturisea Enachescu in urma cu vreo doi ani pentru Pro TV Magazin.

Eu am o singura problema: nu prea stiu ce reprezinta Telesport in acest moment: se prinde pe cablu? Poate, eu nu il am. Transmite fotbal? Poate, eu nu il am. Enachescu comenteaza fotbal acolo?, ca la asta este foarte bun, unul dintre cei mai buni. Poate, eu nu il am. Are rating? Poate, eu nu il am. Are audienta, ceva? Poate, eu nu il am.

Despre implicații și complicații în procesul Sorin Roșca Stănescu – Evenimentul Zilei scrie Petrisor Obae:

La cinci ani de la declanşarea procesului dintre Roșca Stănescu și Evenimentul Zilei, subiectul revine în atenția presei. Convenția Organizațiilor de Media protestează față de decizia Curții de Apel București care obligă trustul Ringier să publice o hotărâre jucărorească de nouă pagini în patru cotidiene centrale.

Tiberiu Lovin publica scrisoarea lu’ Sergiu Toader catre angajatul sau, nemultumit ca nu si-a luat salariul, care a folosit cu ceva timp in urma intranetul trustului eolian, ca sa isi exprime nemultumirea sa. Sergiu ii raspunde acum tot pe intranet, iar Tibi i-a gasit epistola si o publica. Iar eu o citesc si ma distrez:

Nu stiu daca existi cu adevarat si nici macar nu stiu daca lucrezi cu noi. Stiu sigur insa ca esti Cel Mai Stupid Angajat Al Lui Vantu, cel mai neinformat jurnalist si cel mai neajutorat subaltern ( as fi scris coleg, dar colegii mei  nu sunt nici stupizi si nici neajutorati).

Altfel, ai fi participat la cele trei sedinte (doua in luna martie, una in aprilie) in care am anuntat ca vor fi intarzieri la plata salariilor, ai fi avut acces la comunicarile interne despre data platii acelorasi salarii, ai fi aflat despre plata cu prioritate  a unor colegi, despre nenumaratele explicatii pe care le-am dat si pe  care sunt obligat sa le dau.

Of, Sergiule, Sergiule… Iti mai aduci tu aminte ce curati la suflet si puri la trup eram acum 18 ani, cand faceam ture de noapte la “Bulina Rosie” si luam interviuri in exclusivitate, in creierii noptii, boschetareselor din Gara de Nord?

Mai tii minte cum umblai, cu geanta aia paralelipipedica de piele maro pe umar, in care aveai trei dictionare ale limbii romane si, in anumite momente, student la drept fiind, imi spuneai in ce situatie suntem, (dpdv) juridic?

Daca mai tii minte, poate ca a mai ramas ceva din tine ca atunci (adu-ti aminte de Jack, de Turburea, de Vadim hranind cainii dimineata, de Domnica Maruneag, de Aeronava Muntenia dezmembrata pe campul de la Balotesti si altele asemenea) si-ti dai seama spre ce te indrepti. Te mai poti opri. Te mai poti opri?

Share