Revista presa(rilor)

Share

Amendamentul privind declaratiile de interese ale jurnalistilor, propus de senatorul PD-L Iulian Urban, face deja valuri. Mediafax anunta ca “Organizaţiile media cer respingerea amendamentului privind declaraţiile de interese ale ziariştilor“:

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Centrul pentru Jurnalism Independent condamnă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, amendamentul propus marţi, 2 februarie, de senatorul PD-L Iulian Urban la legea de funcţionare a ANI, prin care li se cere jurnaliştilor să prezinte declaraţii de interese către o agenţie guvernamentală.

“Principiul că jurnaliştii ar trebui să depună declaraţii de interese a fost constant susţinut de organizaţiile de media, însă ca parte a procesului de autoreglementare a presei şi nu impus prin forţa legii. Am salutat decizia Clubului Român de Presă din 2007 de a introduce în Codul Deontologic obligaţia jurnaliştilor membri CRP să depună declaraţii de interese. Codul Deontologic Unic promovat de un grup larg de organizaţii de media în 2009 conţine acelaşi principiu etic al necesităţii declarării conflictelor de interese”, se arată în comunicat.

Pe de alta parte, presedintele CRP Indira Crasnea a declarat ca “Recomandarea privind declaraţia de interese este inclusă în Codul Deontologic al CRP“:

Recomandarea ca jurnaliştii să-şi facă publică declaraţia de interese sau să o depună la managerii companiilor de presă este inclusă în Codul Deontologic al CRP, deci există ca măsură de autoreglementare a profesiei, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, Indira Crasnea, preşedinta CRP.

“Grija domnului senator PDL Urban faţă de onestitatea jurnaliştilor este remarcabilă şi înduioşătoare. Seamănă cu cea a diverselor personaje mai mult sau mai puţin publice, care au făcut un sport la modă din demonizarea noastră, întreţinând confuzii voite şi reducându-ne deliberat la acelaşi numitor. Eu cred că domnul senator PDL înţelege sensul autoreglementării unei meserii vocaţionale. Mai puţin metaforic, îl asigur că suntem capabili să ne facem curat în curte şi curtea noastră ne priveşte exclusiv”, a mai declarat Crasnea.

Vor exista mereu ziare şi reviste“, spune consultantul media Mario Garcia, preluat tot de Romania Libera:

Principala problema a ziarelor din Romania este modul in care prezinta informatiile, atat din punctul de vedere al continutului, cat si din perspectiva layout-ului. Este opinia cunoscutului consultant media Mario Garcia, care a sustinut, marti, la Centrul Cultural American din Bucuresti, o prezentare despre viitorul presei scrise si despre presa scrisa versus media online.

“Eu stiu ca Romania este o piata in dezvoltare, cu schimbari politice, dar cred ca ar trebui sa se schimbe modul in care sunt spuse povestile”, a spus Garcia, intrebat care ar fi, in opinia sa, problema cea mai grava cu care se confrunta presa din Romania.

Tot am, asa, impresia ca Maria Tzoghina nu mai stie ce sa faca mai mult ca sa-si dea foc la valiza cu mai multa gratie. “Cum a fost „tăiat” discursul lui Boc la postul public de radio“, se numeste articolul din Gandul:

Premierul Emil Boc a avut, ieri, parte de o surpriză în timpul unei intervenţii la “Jurnalul de prânz” de la Radio România Actualităţi, o defecţiune tehnică lăsându-l “fără glas” pe prim-ministru. Mai exact, după aproximativ 17 minute din emisiune, chiar în momentul în care Boc urma să-i explice moderatoarei despre ultimele noutăţi în privinţa legii salarizării unitare, vocea premierului nu s-a mai auzit. După câteva zeci de secunde, pe post se putea asculta muzică.

“Ce se întâmplă? Ce se întâmplă?… “Atunci, continuăm emisiunea în acest moment. Domnule prim-ministru, vă rugăm să ne iertaţi, se mai întâmplă şi asemenea…”, s-a auzit, brusc, vocea moderatoarei la un minut şi ceva după ce discursul guvernamental pierise în eter. “Se întâmplă şi la case mari. Nu e niciun fel de problemă”, s-a amuzat premierul.

Dan Diaconescu, in Jakarta dupa omul lui Vantu“, anunta Ring:

Toată lumea se întreabă unde a dispărut, dintr-odată, Dan Diaconescu şi de ce la OTV se difuzează numai reluări ale emisiunilor acestuia. „ring” a dezlegat misterul: de la 10.000 de kilometri depărtare, patronul OTV pregăteşte o bombă de presă.

Sub pretextul unei vacanţe, Dan Diaconescu a părăsit în mare secret ţara cu destinaţia Jakarta, unde s-a întâlnit, faţă în faţă, cu şeful fugar de la Gelsor, capturat pe 2 decembrie 2009 de autorităţile indoneziene.

NewsIn cauta ziaristi, dupa exterminarea in masa din decembrie“, anunta BadPolitics:

Mai ca nu-ti vine sa crezi. Newsin cauta ziaristi; nu este gluma, chiar este chestie serioasa. Dar cine sa-i mai ia in seama pe cei de la Realitatea-Catavencu… De cateva zile circula zvonul ca noua conducere cu Mihnea Vasiliu in frunte a trecut la angajari. Mai precis alearga dupa fostii angajati din trust, adica de la ziarele inchise recent.

Si asta dupa ce Vasiliu declara nu demult ca reducerile de personal vor fi consistente. Ba chiar se vehicula in piata informatia ca din cei 100 de angajati vor ramane 20-30 de oameni. Dupa demisia cuplului Cosmin Popa-Adelina Radulescu si toata tevatura din decembrie-inceput de ianuarie, cu desfiintarea sectiilor foto si sport, iata ca incep sa curga noutatile.

Catalin Tolontan anunta ca acum optiunea I din Liga I este pentru Digi TV:

Începînd cu acest retur, este probabil ca meciul-vedetă al etapei să fie transmis pe canalul Digi Sport. Deşi negocierile RCS – Antena 1 nu sînt încheiate, surse din piaţă susţin că Antena 1 ar urma să transmită opţiunea a doua, celelalte şapte meciuri ale ale Ligii 1 împărţindu-se ca şi pînă acum între Digi Sport şi GSP TV

tdxfgjh

Share