Razboiul Lumilor, varianta georgiana, istorisit de Ziua Online:
Dacă Orson
Wells i-a făcut pe americani să creadă că Pământul este invadat de extratereştri, unui post de televiziune din Georgia i-a fost mult mai uşor sa-i convinga pe locuitorii ţării să creadă că ruşii le ocupă Capitala, date fiind antecedentele conflictului din 2008.
Opoziţia georgiană a criticat ştirea falsă difuzată postul de televiziune Imedi, apropiat Puterii, în care se afirma că o invazie rusă este în curs de desfăşurare, considerând că este vorba despre o propagandă proguvernamentală ce vizează denigrarea opozanţilor, relatează AFP.
Citeste si: Falsa invazie a armatei ruse a semănat panică în Georgia (EvZ)
Lucian Mândruţă a ajuns la spital cu faţa plină de tăieturi, aflam din aceeasi sursa:
Fostul prezentator al „Observatorului” Antenei 1, Lucian Mândruţă, a fost, sâmbătă, victima unui incident serios, chiar la încheierea filmărilor pentru noua sa emisiune de la postul din Băneasa. Întors de pe platouri în birou, fără să observe că una dintre colegele sale a lăsat fereastra deschisă, Mândruţa a intrat cu capul direct în geam şi s-a tăiat pe faţă.
Poveste trista cu televiziuni din Chisinau, relatata de catre Vitalie Cojocari:
Dintr-o dată, pe piaţa mediatică au apărut 2 televiziuni de ştiri. Le ştiţi. Şi cum investiţiile sunt masive, tehnica super nouă, iar planurile măreţe – au început angajările. Mai întâi au fost cooptaţi, ademeniţi sau atraşi cu salarii mari şi grase jurnaliştii cu experienţă.
Redacţiile mai sudate au rezistat, însă cele care nu puteau oferi prea multe jurnaliştilor au devenit pustii – ziariştii au ales un ban în plus şi o perspectivă luminoasă. Nu o să dau nume, dar una din agenţiile de presă de la Chişinău riscă acum să se închidă. Motivul: nu are reporteri.
Două
televiziuni de ştiri sunt cam multe pentru o ţară atât de sărăcuţă cum este Republica Moldova şi au supraîncălzit piaţa forţei de muncă.
Ziceam că jurnaliştii cu experienţă s-au terminat într-o săptămână. Alţii nu mai găseşti – poţi să dai cu tunul.
Aşa că au început angajările în rândul studenţilor, începătorilor, tinerilor fără experienţă. Reporteri, operatori, editori de imagine – toţi cei care au cel puţin idee de ce înseamnă televiziune, au fost adunaţi sub steagul Jurnal TV şi Publika TV.
Cele două televiziuni au devenit adevărate aspiratoare de oameni. Şi uite-aşa s-a ajuns la situaţia incredibilă de care vorbeam – MARE CRIZĂ DE JURNALIŞTI LA CHIŞINĂU!
citeste si: Balint impresionat de Publika TV (Sandu Grecu)
Unde am greşit. Şi de ce şi-a pierdut aura presa scrisă. Un raspuns incearca sa dea Mihnea Maruta:
I-am tolerat sau chiar i-am iertat pe aceia dintre noi care au devenit vehicule umile pentru interese politice şi compromisuri publicitare sau, dimpotrivă, pe turnătorii preschimbaţi în
brokeri de putere.
I-am înţeles pe cei care au închis ochii la “pi-ar” de dragul unei excursii în vreo ţară visată sau al unui weekend liber care să le mai alunge frustrările.
I-am acoperit pe cei care au luat plicul ca să susţină “inteligent” aripa lui X din partidul Y.
aceasta este o hypercaricatura marca Bogdan Petry
Am acceptat să fim conduşi de şefi pe care îi dispreţuim din considerente etice sau a căror semnătură nu o respectăm nici stilistic, nici emoţional.
Nu ne-am delimitat de ubicuii comentatori care ne “reprezintă” la televiziunile de ştiri. Nu ne-am văzut de propria ogradă: nu ne-am mulţumit cu bucuria dimineţilor în care ne căutăm numele prin pagini. Am învăţat să ne “descurcăm”. Am ajuns interlopii unei meserii nobile. N-am mai fost nici presă, nici scrisă.
Am greşit.
Aha. E bine de stiut. Sunt oameni care nu si-au pierdut inca luciditatea, mai au constiinta si isi vad lungul nasului. Pe unii i-am criticat. Acum pe unul il laud: bravo, Mihnea. Keep walking.
Tiberiu Lovin ne anunta cine este noul redactor-sef de la Realitatea TV: Madalina Dulama, jurnalist de investigatii, precum si ce e cu Noul EvZ, varianta beta:
Toţi vom avea un aport la crearea unei platforme de difuzare a ştirilor şi vom
face, astfel, pasul pe care media românească îl aşteaptă – acela spre o redacţie integrată, devenind astfel primul ziar de calitate cu această structură.
Drept urmare, cititorii fideli ai evz.ro, şi nu numai, vor putea participa în scurt timp la o campanie inedită, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte desfăşurate în media românească, în special în on-line.
Dinamică, inovatoare, bazată pe date obiective şi interactivitate, implicând un volum de muncă însemnat şi o abordare de calitate, campania evidenţiază elementele pe care se bazează noua imagine a evz.ro.
Citeste si Cateva note despre relansarea Romaniei Libere
Catavencu SA isi cere insolventa, Sorin Enache si Dragos Stanca sustin ca e vorba doar despre „reorganizare”, anunta HotNews:
Catavencu SA, compania care editeaza ziarul Academia Catavencu, a depus, joi, la Tribunalul Bucuresti o cerere de declansare a procedurii de insolventa, primul termen de judecata fiind 16 martie, potrivit blogului lui Catalin Prisacariu.
Contactat de HotNews.ro, Sorin Enache, directorul general al grupului Realitatea Catavencu, a spus ca la Catavencu SA va avea loc o reorganizare, fara a da insa mai multe amanunte.
Subiectul este tratat si de Catalin Tolontan:
Catavencu SA este societatea care editeaza Academia Catavencu. In ultimii ani, aceeasi companie a tiparit revistele trustului Realitatea – Catavencu si cotidianul Business Standard. Cu exceptia titlului originar, care a scos profit in 3 din cei 4 ani de cind a fost preluat de SOV, celelalte publicatii au adus o pierdere de aproximativ 1,2 milioane de euro.
“Am decis, pentru a proteja titlul Academia Catavencu, care are un viitor cert, sa bagam Catavencu SA in reorganizare administrativa, metoda prin care compania va putea merge inainte si, in timp, revista va plati datoriile pe care le are societatea”, au declarat azi oficiali ai trustului.
Reorganizarea administrativa presupune ca instanta sa numeasca un administrator, care va supraveghea planul de reorganizare, managerii avind un mandat restrins prin lege.
Jurnalistul Dan Badea se intreaba daca Patriciu a preluat controlul Realitatea TV:
Interviul luat de prelipceanca Laura Chiriac lui Dinu Patriciu şi difuzat în seara asta pe postul de televiziune al lui Sorin Vîntu, este un semnal că Dinu Patriciu este, într-adevăr, cel care a preluat controlul Realitatea TV.
Este un interviu inedit care îmi aminteşte de un alt moment din trecut când alte două tonomate, e drept, de categoria a doua, Laurenţiu Ciocăzanu şi Ovidiu Nah
oi, îi luau un interviu lui Patriciu pentru Evenimentul Zilei, iar la foarte scurt timp deveneau angajaţii oligarhului negru pentru salarii cuprinse între 7-10 mii de euro.
Recent, explica Badea, Dan Andronic a tratat subiectul:
Ieri am aflat că Patriciu a cumpărat Realitatea TV. Văzusem câteva semne: prezenţa lui Ion Cristoiu (care se jurase că nu mai calcă pe la televiziunea lui Vântu), ştirile care au ca sursă ”Adevărul”, din ce în ce mai dese, plus criza de lichiditate cu care se confruntă RTV.
Adică situaţia se îndreaptă spre un final aşteptat. Vorba lui Dragoş Nedelcu, conducătorul de facto al trustului lui SOV: ”Dacă aş spune că merge prost, aş minţi! Merge foarte prost…”
Aciduzzul scrie pentru BadPolitics despre cum incearca turcii de la Dogan sa vanda Kanal D:
O sursa bine documentata din piata media ne-a povestit cam cum incearca turcii de la Kanal D sa vanda afacerea d
in Romania si apoi sa isi ia jucariile si sa se care la ei in Anatolia.
Conducerea postului tatoneaza piata in cautare de potentiali cumparatori pentru a-si asigura un exit cat mai bun din piata romaneasca.
Se pare ca postul TV are ceva dificultati in incercarea de recuperare dupa alegerile “neinspirate” ale fostului director general Pavel Stancev.