home ECONOMIE, POLITICA Remus Borza: Urmează o nouă criză economică, să fim pregătiţi!

Remus Borza: Urmează o nouă criză economică, să fim pregătiţi!

Share

Remus Borza, deputat independent, fost ALDE, afirmă că Guvernul ar trebui să pregătească ţara pentru o nouă criză economică, iar o remaniere a Executivului este absolut necesară, pentru ca ministerele să fie preluate de profesionişti, a declarat Remus Borza, deputat independent.

“De la marea criză din 1929, crizele globale s-au succedat după un anumit algoritm confirmat şi statistic. După un ciclu de creştere economică de şapte până la zece ani, urma o criză între doi până la cinci ani. Această succesiune creştere-scădere economică se repetă de mii de ani”, a arătat Borza.

Remus Borza: O nouă criză va veni cu siguranţă

Astfel, consideră el, o nouă criză va veni cu siguranţă, întrucât există mai multe indicii care arată că s-a încheiat ciclul de creştere economică.

“Toate marile crize din ultima sută de ani au debutat în SUA. Anul acesta, am avut trei avertizori care anunţau încheierea unui ciclu de creştere economică şi prevesteau recesiunea. Corecţiile de pe bursa americană din ianuarie, februarie şi săptămâna trecută nu sunt deloc întâmplătoare.

Toţi cei trei indici bursieri de pe Wall Street, Nasdaq, S&P şi Dow Jones, în ultima săptămână, s-au depreciat cu peste 10%, alimentând speculaţiile că nu sunt simple corecţii şi că va urma o perioadă îndelungată de turbulenţe. Economia globală e un mare balon de săpun, care, în curând, se va sparge. PIB-ul tuturor ţărilor lumii este de 85.000 miliarde dolari”, a mai susţinut el.

Remus Borza: Datoria globală este de 164.000 miliarde dolari

Conform FMI, datoria globală este de 164.000 miliarde dolari, iar, potrivit Institute of International Finance (IIF), totatul datoriei publice şi private, la nivel global, este de 247.000 miliarde dolari, reprezentând 318% din PIB-ul global.

“Majoritatea ţărilor lumii, chiar şi cele dezvoltate sunt supraîndatorate. În lume sunt în circulaţie titluri de valoare de peste 300.000 miliarde dolari, care de mult nu mai au nicio acoperire în aur sau valute.

Tendinţele inflaţioniste cu care se confruntă şi România, creşterea dobânzilor – Rezerva Federală a SUA, crescând dobânda de referinţă la 2,25%, cu intenţia de a o majora la 3,5% până în 2020 – sunt elemente care vor alimenta criza de lichiditate”, a continua Borza.

Remus Borza: Pieţele de capital se vor prăbuşi

Potrivit acestuia, odată cu creşterea dobânzilor, investitorii vor fi tentaţi să-şi investească banii în obligaţiuni, retrăgându-i de pe pieţele de capital, care, evident, se vor prăbuşi. Supraevaluarea acţiunilor companiilor americane, datoriile suverane ale ţărilor europene (Grecia, Italia), maximele istorice înregistrate în ultimii doi ani, atât pe burse, cât şi pe pieţele imobiliare, anunţă sfârşitul balului.

“Bomboana de pe colivă o reprezintă războiul comercial al SUA cu China şi Europa. Politica protecţionistă a lui Trump, materializată în impunerea unor suprataxe vamale, a generat deja măsuri de retorsiune din partea Chinei şi Europei.

Creşterea taxelor vamale frânează liberul schimb şi volumul mărfurilor tranzacţionate cu consecinţa contractării economiei globale. Mai sunt câţiva şacali internaţionali care se îmbogăţesc în perioadele de recesiune economică. Cumpără în criză cu câteva miliarde de dolari companii care valorează zeci sau sute de miliarde. Criza s-a dovedit pentru aceşti speculanţi cea mai bună oportunitate de a face bani”, a mai spus deputatul.

Remus Borza: România – încetineşte creşterea economică

El a arătat că situaţia din România este departe de a fi roz.

“Am construit Legea bugetului de stat pe o creştere economică de 5,5%. Aşa cum anticipam la începutul anului, creşterea economică nu va depăşi 4%. Săptămâna aceasta, şi FMI şi-a revizuit prognoza de creştere economică pentru România de la 5,1% la 4%.

Asta înseamnă că nici veniturile bugetare prognozate la 287 miliarde lei nu se vor încasa. Vom colecta maxim 270 miliarde lei. Ce ne facem că am angajat deja cheltuieli de 314 miliarde lei, preponderent pe salarii, pensii şi ajutoare sociale?

Mărind ecartul dintre cheltuieli şi venituri, riscăm să ieşim din ţinta de deficit bugetar de 3%, asumată prin Tratatul de la Maastricht”, a mai spus parlamentarul.

Remus Borza: Şi anul acesta vor fi sacrificate investiţiile

Borza a arătat că şi în acest an vor fi sacrificate investiţiile, în condiţiile în care datoria externă a ajuns la o valoare record de 98 miliarde euro, doar în contul dobânzilor plătind anul acesta 3,5 miliarde euro.

“România se împrumută din ce în ce mai greu şi la costuri din ce în ce mai mari, Guvernul intrând deja în rezervele de la BNR pentru a finanţa datoria. Avem nevoie urgentă de o remaniere guvernamentală.

Avem nevoie în Guvern de oameni competenţi, vizionari şi curajoşi, care să restructureze aparatul bugetar, să modernizeze statul, să reformeze marile sisteme publice: administraţie, sănătate, învăţământ. Dar în primul rând, să pregătească ţara pentru criză”, a concluzionat Borza.

Citeşte şi
Remus Borza n-a rezistat decât o săptămână, a fost demis

Premierul Viorica Dăncilă l-a demis pe consilierul său economic, Remus Borza, după declaraţiile acestuia privind Read more

Remus Borza, condamnat definitiv, numit consilierul Vioricăi Dăncilă

Deputatul Remus Borza, care în 2016 a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație Read more

Revista presei. Judecătorul-pârleaz îl trage la DNA pe Remus Borza

Judele Mircea Moldovan şi Remus Borza, spre DNA! "Moldovan judecă insolvenţele ce au fost atribuite Read more

Remus Borza trimis în judecată pentru conflict de interese

Fostul administrator judiciar al societăţii Hidroelectrica, Remus Borza, care este în prezent preşedintele Consiliului de Read more

Masoneria salvează România!? (Q Magazine. Interviu cu Remus Borza)

Noi nu am gestat tocmai monştri, dar câteva sute de bastarzi tot am onorabilizat. Dar, Read more

Propunem impozitarea aerului expirat şi a căzii de baie

Impozitul pe aerul expirat (e dioxid de carbon, deci e poluare). Un om inspiră şi Read more

Forţele de forfecare ale crizei economice şi politice

Sunt trei elemente care intră în ecuaţia cleştelui crizei în care se află acum România. Read more

Specimen de discuţie posibilă Biden – Ponta (KMKZ style)

Ponta: Să trăiţi, maiestate! Biden: Nici o maiestate, lad. Este o ţară liberă şi e Read more

Se întâmplă ceva în lume. Şi în România

Există o stare în curs de globalizare, de tipul celei numite de presa de limbă Read more

Începe iar războiul lui Băsescu. De data asta cu PSD

Tensiunea socială creşte în România.

Share