“Legatura Albastra” din spatele Realitatea Media

Share

Saltimbanci si oameni de afaceri

Un nume de firma a revenit in prim-plan, cu ocazia consacrarii preluarii Realitatea Media de catre Elan Schwartzenberg de la Sorin Ovidiu Vantu (pentru care inca nu bagam mana in foc 100%).

foto: deichmann

Inainte sa aprofundam subiectul, sa ne amintim cand a inceput sa fie mediatizat acest om de afaceri. Cam cand incepuse sotia lui, Mihaela Radulescu, sa-si foloseasca bombasticitatile partial-existente prin reclame anti-fumat. Mai concret: luna septembrie a aului 2008.

Ulterior, Schwartzenberg a fost angrenat in scandalul generat de divortul dintre el si aceiasi Mihaela si apoi (pentru ca asa e presa romana, chiar si cand e serioasa, mai spre genul tabloid) a inceput brusc sa fie chemat pe la televiziuni, in calitate de om de afaceri.

La Realitatea TV de exemplu am vazut incercarea clara a moderatorilor de a-l determina pe om sa critice politica Guvernului (Boc, desigur, fructul dicotiledonat), iar Schwartzenberg nu a pus botul la vrajeala, dovedind cel putin ca se pricepe sa calce vorbele cu diplomatie, astfel incat sa nu pice in capcanele jurnalistilor.

Sa speram ca, daca Elan Schwartzenberg va fi noul patron Realitatea Media, saltimbancul SO Vantu, afaceristul pneumatic, va fi astfel inlocuit intr-un patronat de presa cu un tip serios, responsabil, care sa nu-si mai propuna ca tembelul sa puna si sa dea jos sefi de state.

Bluelink Comunicazioni SA, o firma in lichidare

Via Clemente Maraini 39, 6900 Lugano. Entry in the commercial register: 09.10.2003. Status: Deleted. Capital: CHF 100’000. Most recent amendment: 27.05.2008. Ia sa vedem ce s-a intamplat pe 27 mai 2008: Deletion from the commercial register.

Adica stergere din registrul comercial.

Ultima stire o avem, normal, tot de pe 27 mai 2008 si se refera fix la lichidare: SOGC: 100 / 2008 from 27.05.2008 – Bluelink Comunicazioni SA in liquidazione, in Lugano, CH-514.3.027.545-0, Società anonima (FUSC no. 52 del 14. 3. 2008, pagina 14, publ. 4387024). Questa ragione sociale è cancellata avendo le autorità fiscali federali e cantonali dato il loro consenso.

Nu stiu cat de confortabil se simte un salariat Realitatea Media, care afla acum ca lucreaza pentru o firma, avand actionar (probabil, posibil) majoritar un off-shore, societate anonima elvetiana, ai carei actionari, prin urmare, sunt necunoscuti si care a intrat in lichidare inca din primavara anului 2008.

Cam atunci cand Vantu dadea declaratii de tip Mister Bombastic – Mister Fantastic, care daca se da de trei ori peste cap se transforma in Zmeul Zmeilor, cu dinti de aur si inima pneumatica pe baza de motor atomic. Si inima, si dintii mesteriti tot in Elvetia.

Dario Colombo, omul potrivit

Orice firma de acest fel, fie ea si societate anonima, trebuie sa aiba un reprezentant indrituit, care sa apara in acte. Pe acest reprezentant putea, de exemplu, sa-l cheme John Edgington, ori Fouad Sanbar, ori cum vrem noi sa-i zicem. De ce nu l-a chemat astfel? Nu stim. Ei stie.

Noi stim ca l-a chemat Dario Colombo si a fost persoana desemnata la Bluekink Comunicazioni trei ani si sapte luni – intre 15 octombrie 2003 si 21 mai 2008, cand a semnat pentru lichidarea societatii.

Merita sa mentionam ca  a devenit persoana desemnata la sase zile dupa ce a fost infiintata societatea, de catre Silviu Prigoana. Sunt de altfel convins ca Prigoana mergea, asa, cu ochii la cerul senin de octombrie, prin Lugano si, deodata, s-a intalnit nas in nas pe strada cu dl. Colombo.

S-au privit, s-au placut, iar dl. Prigoana i-a spus, desfacand bratele: Eco!… Ecce homo! Si din acel moment a inceput o relatie de afaceri fructuoasa, zemoasa si legumoasa, care a durat pana cand Vantu a decis sa lichideze Legatura Albastra.

De altfel, asa cum scria HotNews anul trecut, Dario Colombo mai are filiatii cu afacerile din Romania:

Bogdan Balosan (Macarale Turn SA), Bogdan Barbieru (Tradeville), Dario Colombo, Cristian Sima (WBS Holding), si un reprezentant din partea societatilor de investitii financiare candideaza pentru noul Consiliu de Administratie al Sibex.

Daca romanii sunt jucatori cunoscuti pe piata interna de capital, elvetianul Dario Colombo (52 de ani, casatorit, cetatean elvetian) are un cv impresionant.

Strans legat de banca elvetiana Sarazin, de la care a cumparat la inceputul acestui an Sarasin Colombo Gestioni Patrimoniali SA, Colombo are cele mai mari sanse sa ajunga presedintele Consiliului de Administratie al Sibex, inlocuindu-l astfel pe Teodor Ancuta, presedintele in exercitiu.

Colombo este membru in boardul director la mai multe societati financiare si bancare din Elvetia si Italia, detinand de asemenea doua companii cu sedii in Milano, Londra si Lugano, la care este CEO.

Dar, din decembrie anul trecut si pana acum cateva ore, s-au intamplat multe. Nu bancherul italian cu nume de detectiv din filmele americane a devenit presedintele SIBEX, ci chiar Cristian Sima, mult-mediatizatul analist economic, actor important pe pietele financiare prin firma sa, WBS, actionar la HotNews.

Informatiile arata ca Cristian Sima, care controla deja SIBEX dinainte sa devina presedintele acesteia, ar dori sa-l aduca in fruntea Bursei din Sibiu director general pe Dario Colombo, pentru ca, implantand un strain in management, sa calmeze orgoliile romanesti.

Interesant este ca Realitatea TV a aparut cumva parca dintr-un snop cu Cristian Sima, pentru ca inca de la inceput Mircea Dinescu a avut un talk-show, la care primul sau printre primii invitati era chiar Sima.

Merita sa insistam putin pe Banca Sarasin, o “micuta” banca elvetiana, cu o capitalizare bursiera de “numai” 2,8 miliarde de franci elvetieni, detinuta majoritar de catre banca olandeza Rabobank, cu fonduri atrase in valoare de 97 de miliarde de franci elvetieni.

Epopeea Legaturii Albastre

este asemeni unei zile de post. Foarte lunga si ilogic de complicata pentru istoricul a ceea ce este doar o simpla afacere si nimic altceva. Ea a fost scrisa, spusa, apoi sucita pe toate fetele de o serie de jurnalisti si poate fi de exemplu gasita intr-o versiune destul de sintetica aici.

Ceea ce pentru un om al cifrelor, cum sunt actorii pietelor si cei rapiti de frumusetea cursurilor de schimb, poate parea simplu si clar, pentru mine naste cateva intrebari.

Imi primul rand, imi este greu sa pricep de ce cineva cumpara cu o suma modica, pentru ca apoi, ex-abrupto, sa vanda la o suma de ordinul a milioane de dolari. De ce din alt motiv decat pentru ca in spate sunt alte interese si patronii adevarati sunt cu totul altii.

Eu tin minte ca prin anii 2003 – 2004 se spunea ca in realitate in spatele lui Prigoana actionar este PSD sau Adrian Nastase. Sa nu uitam cum a jucat initial Realitatea TV, sub patronatul actualului senator-gunoier, despre care s-a spus si s-a scris ca este caniche-ul preferat al familiei Nastase in afaceri media-televizionistice.

Alish-verish-urile ulterioare iarasi nu inseamna pentru cineva normal la cap decat ca BlueLink Comunicazioni, Legatura Albastra din Elvetia, carevasazica a fost una extrem de bine securizata si controlata la marele fix de servicii.

Ca si acum, probabil.

Share