home MASS MEDIA, STIRI DESPRE JURNALISTI Rareş Bogdan începe discuţiile cu ziariştii România liberă

Rareş Bogdan începe discuţiile cu ziariştii România liberă

Share

Ieri, a fost o întâlnire a viitorului şef mare de la România Liberă / Medien, Rareş Bogdan, cu directorul general al grupului, Adrian Ioan Rus, după scrisoarea de protest de ieri, în care acesta era făcut praf.

Se ştie public în acest moment că Rus a fost adus de la Cluj şi a plusat la Medien pe proiecte de nişă perdante. Motiv pentru care jurnaliştii de la România liberă au asistat la scurgerea banilor grupului de presă în prostii, în timp ce ei nu-şi luau banii cu lunile.

Este evidentă coincidenţa că ambii, şi Rus, şi Bogdan, sunt din Cluj şi, din acest punct de vedere, va fi interesant de constatat dacă Rareş Bogdam îi va mai acorda o şansă concitadinului său sau nu.

Încă nu e totul bătut în cuie la Medien / România liberă acum şi trebuie rezolvată rapid problema lefurilor, care nu au mai fost date, aşa cum am mai explicat, din luna august.

De zilele următoare, ne-au relatat surse din Medien, vor începe întâlniri ale lui Rareş Bogdan cu membrii redacţiei România liberă.

Rareş Bogdan ar dori, se spune, rezolvarea problemelor salariale. Se mai spune că nu vor fi schimbări majore de personal, dar experienţa românească arată că, atunci când se face o asemenea schimbare, majoritatea echipierilor din redacţia vechiului management redacţional este aruncată şi noua echipă îşi aduce proprii săi oameni.

Am văzut aceasta de-a lungul timpului în nenumărate redacţii din ţara noastră. Dacă schimbarea de management era pe fondul unei unităţi de vederi între vechiul management şi redacţie, se spunea că a fost o ejectare ostilă a jurnaliştilor.

Dacă schimbarea de management venea pe fundalul unui conflict între redacţie şi conducerea redacţiei, se spunea că noua conducere a făcut o listă neagră cu jurnaliştii cu gura mare, apoi i-a trimis la plimbare, pe rând sau in corpore.

Noua politică editorială a României libere nu este în acest moment foarte clară.

Zilele trecute, s-a vehiculat numele Oanei Stănciulescu, ce ar urma să fie redactor şef. Oana este unul dintre urmaşii mei la BBC World Service, Romanian Department. Este un jurnalist foarte bun, fără discuţie.

Drama ar fi că este extrem de subiectivă. Pe vremea Cotidianului din faza terminală, dinspre vechea redacţie veneau zvonuri cu iz de credibilitate asupra felului cum începeau nea Cornel (Nistorescu) şi Oana Stănciulescu şedinţele de redacţie – puneau întrebarea obsesivă: “Ce avem azi împotriva lui Traian Băsescu?“.

Share