Elasticizarea mandatelor primarilor, pe care o practică PSD şi PNL, este făcută după interese politice.
Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, a criticat varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Elasticizarea mandatelor primarilor, după interes politic
Primarii în funcție, spune Coliban, ar trebui să își ducă mandatul până la capăt, ținând cont că devansarea localelor le-ar scurta cu 5 luni. Nu să aibă mandatele cât mai lungi, când mai scurte, cume interesul politic conjunctural.
Alegătorii trebuie să știe foarte clar când merg să voteze, a precizat edilul. Din perspectiva primarului în funcție, „veți găsi probabil mulți primari care să spună că „da, e o idee bună” comsarea alegerilor”, a explicat edilul Braşovului, conform Digi24.
De ce? Pentru că, în teorie, o campanie scurtă avantajează primarul în funcție. „Dar eu am intrat în politică să apăr niște principii și în primul rând democrația, să existe o democrație sănătoasă”, spune Allen Coiban.
Citeşte şi: Ororile PSD. Mandatele primarilor ar putea fi prelungite cu un an
„Democrație sănătoasă se face pe bază de predictibilitate. Să-i dai omului șansa să își ducă mandatul până la capăt. În cazul de față, am vorbi despre un mandat scurtat cu aproape 5 luni”, explică Coliban.
Nu este prima dată când a fost practicată elasticizarea mandatelor primarilor. Ce se întâmplă acum are loc după ce PSD a forţat şi a reuşit să prelungească mandatele precedente ale primarilor.
În anul 2020, pe un trend electoral defavorabil, ştiind că în iunie, cu legislativele anticipate, vor obţine rezultate spre 20%, liderii PSD au făcut presiuni extraordinare.
Citeşte şi: CCR: Legea de stabilire a datei alegerilor locale de Parlament, neconstituţională
Ei au strigat că pandemia de Covid va omorî oamenii, dacă aceştia se vor duce la urne, să voteze, după care în Parlament au apărut ostentativ scoţându-şi masca, într-un gest în vena propagandei ruse.
Acum, PSD şi părtaşul său, de data asta PNL, vor să scurteze mandatele următorilor primari. Totul, după interesul politic.
De data asta, vor să câştige mai multe voturi, comasând alegerile între ele şi folosind două argumente:
UNUL de suprafaţă, că se face economie de bani. ALTUL în subsidiar, că astfel partidele suveraniste vor obţine mai puţine voturi.