Radu Carp: Greu de anticipat următoarele mutări ale lui Putin

Share

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este destul de greu de citit, spune Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice la Universitatea din Bucureşti.

Profesorul Radu Carp a comentat, într-un interviu pentru Ziare.com, despre problemele care l-au determinat pe Putin să amenințe din nou cu arma nucleară și să ceară mobilizarea rezerviștilor pentru lupta din Ucraina.

”În primul rând, Vladimir Putin este rațional, dar imprevizibil. Are aceste două calități care fac foarte greu de anticipat care îi sunt următoarele mișcări. Îi place să riște. Nu aș putea spune la ce anume se gândește când încearcă această escaladare”, a spus Radu Carp.

Președintele rus a transmis că vrea să-i mobilizeze doar pe cei care au făcut armata pentru că au experiență de luptă. Însă numărul acestora nu este atât de impresionant precum se așteptau cu toții.

”Este clar că în momentul de față riscă foarte mult cu această mobilizare parțială pentru că din toate calculele, poate obține în plus 300.000 de oameni care, dacă nu au o strategie, iar în momentul acesta nu au, nu folosesc prea mult pe câmpul de luptă.

Nu cred că vom afla foarte curând care este rezultatul acestei mobilizări parțiale pentru că este toamnă, vine iarna, și în mod direct toate aceste ofensive și contraofensive vor încetini.

Însă Rusia are probleme pe multiple planuri. O problemă majoră este lipsa de strategie, de coordonare. O alta este lipsa de logistică, iar Vladimir Putin nu a vorbit despre rezolvarea acestei probleme.

Și mai este problema legată de lipsa comunicațiilor, de incapacitatea de a domina spațiul aerian al Ucrainei. Sunt foarte multe probleme care nu țin de oameni, de militari.

Oricât ai mobiliza, aceste probleme sunt cronice. Erau cunoscute, dar nu la o asemenea dimensiune, iar ele împiedică orice poziție mai radicală a forțelor armate și în mod natural, venirea toamnei și iarna face ca frontul să se stabilizeze”, a comentat profesorul Radu Carp.

Share