Putin ar putea lansa noi acţiuni politice şi militare în Europa de Est

Share

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, probabil va încerca să lanseze noi acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est, după ce a declarat din nou victoria în Siria şi în perspectiva unui nou mandat, comentează agenţia Bloomberg, prezentând opiniile expertului Eugene Rumer.

Mai ţineţi minte ştirea că Vladimir Putin a murit?

Bloomberg face previziuni despre Vladimir Putin

Vă amintiţi momentul în care Vladimir Putin a câştigat războiul civil din Siria? Era în primăvara anului 2016; aflat în vizită în acest stat afectat grav de război, preşedintele Rusiei le spunea trupelor: «Cred că misiunea Ministerului Apărării şi a forţelor armate ruse a fost îndeplinită în totalitate.

Cu participarea armatei ruse, … forţele armate şi patriotice siriene au reuşit să obţină un rezultat semnificativ în combaterea terorismului internaţional (…)”. Pentru un observator de rând, (…) probabil a fost o surpriză când, în decembrie 2017, Vladimir Putin a simţit nevoia de a se repeta: «Misiunea combaterii grupurilor armate din Siria, scopul operaţiunilor militare de amploare au fost în mare parte atinse. Felicitări!».

, observă agenţia Bloomberg, citată de Mediafax.

Putin lucrează cu mercenari

Bloomberg aminteşte că, “la începutul lunii februarie 2018, unităţi formate din mercenari ruşi şi trupe ale regimului Bashar al-Assad au atacat o bază militară din Deir Azzor”. Aici erau insurgenţi “susţinuţi de SUA şi membri ai forţelor speciale americane”. Rezultatul nu a fost foarte bun pentru atacatori, dat fiind că există informaţii despre moartea a 200 de ruşi.

Dar, mai exact, cine erau aceşti mercenari? Lucrau la o firmă rusă, numită Wagner, foarte apropiată de Kremlin. Şi, chiar dacă Vladimir Putin poate pretinde că erau pur şi simplu trupe închiriate pentru obţinerea de profituri în deşert, este destul de suspicios faptul că, după cum a relatat agenţia Bloomberg, răniţii au fost transportaţi urgent la spitale din Rusia.

, explică editorialistul Tobin Harshaw, într-un material intitulat “Ce pregăteşte Vladimir Putin? Iată mai jos concluziile specialiştilor.

După ce a proclamat (din nou) victoria în Siria, există riscul ca Putin să revenă în Europa de Est

Ruşii folosesc companii de securitate private. Avantajul este dublu.

În primul rând, trupele pot fi suplimentate în situaţii în care armata rusă nu trimite militari. În al doilea rând, pot nega oricând implicarea în incidente şi pot susţine că au redus efectivele militare în Siria.

, explică expertul Eugene Rumer, director pentru zona Rusia şi Eurasia în cadrul Institutului Carnegie.

Putin a schimbat soarta războiului civil din Siria

Vladimir Putin a vrut să demonstreze că Rusia a obţinut rezultate semnificative în Siria. Şi, în mare parte, aceasta este realitatea. Dar ce înseamnă victoria în aceste circumstanţe? A reuşit să schimbe rezultatul războiului civil.

A salvat regimul-client şi a reuşit să impună prezenţa Rusiei ca mare putere în acea parte a lumii. Ceea ce nu se mai întâmpla de ani buni. Pentru o armată şi o industrie a apărării care mult timp nu simţeau că au acelaşi armament ultramodern precum cel american, au reuşit să demonstreze noi capabilităţi.

Au lansat rachete din Marea Caspică pentru a distruge ţinte aflate la distanţe de mii de kilometri. Este un mare succes.

, precizează Eugene Rumer. Acesta a fost în 2010 – 2014 specialist responsabil cu Rusia în Consiliului Naţional pentru Informaţii din SUA.

Ce mesaj transmite Putin

La modul general, Administraţia Vladimir Putin probabil vrea să transmită următorul mesaj:

Suntem parte integrantă a sistemului de securitate european. Nu puteţi decide probleme majore de securitate europeană doar în cadrul NATO şi să le prezentaţi ca fiind un fapt. Avem şi noi un loc la masa dezbaterilor, avem o voce, putem bloca prin veto orice decizie ar lua NATO.

Am oprit cu succes extinderea NATO aşa cum era concepută acum 20 de ani. Suntem o mare putere globală, astfel că ne ignoraţi cu riscurile de rigoare. Acesta este mesajul, Rusiei. Şi cred că este parte a campaniei electorale a lui Vladimir Putin în 2018.

, subliniază Eugene Rumer.

Zona-tampon a dispărut

Comandanţii serviciilor de securitate din Rusia ştiu destul de clar ce înseamnă noile trupe NATO mobilizate în Polonia şi în ţările baltice. NATO nu va putea ajunge în Sankt-Petersburg cu trupele pe care le are în Estonia. (…)

Dar, dacă observăm situaţia de securitate, comparativ cu anul 1985, diferenţa în Europa este semnificativă. Dacă ne uităm pe o hartă, zona-tampon foarte importantă pentru Rusia în materie de securitate a dispărut.

Sentimentul de siguranţă pe care se baza Uniunea Sovietică era această zonă-tampon. Care acum nu mai există; şi nu doar că a dispărut sfera externă din jurul imperiului, acum a dispărut şi cea internă.

, precizează Eugene Rumer.

Putin şi Crimeea

Anexarea Crimeei este foarte importantă din multe puncte de vedere, inclusiv la nivel militar. Conform unor informaţii, ruşii au amplasat în această zonă capabilităţi militare antiacces (A2AD). Ele constituie o prezenţă foarte problematică în regiunea Mării Negre.

Unde sunt trei state NATO – Turcia, România şi Bulgaria. Nu este un lucru care poate fi ignorat. Estul Ucrainei şi regiunea Donbas au devenit un fel de punct sensibil al Ucrainei, care permite Moscovei să aplice presiuni mai mari ori mai mici asupra Kievului, în funcţie de calculele ruse.

, spune analistul.

Au obţinut ce au vrut

Cred că, din punctul lor de vedere, ruşii au obţinut ce au vrut – să împiedice integrarea Ucrainei în structurile occidentale.

, a firm Rumer.. (…) Iar exerciţiile militare de amploare organizate de Rusia, precum Zapad, “reprezintă permanent o sursă de preocupare”.

Capacitatea Rusiei de a lansa acţiuni în scopul destabilizării trebuie să fie permanent în mintea liderilor din Ţările Baltice (…) Şi cred că experienţa ucraineană a sensibilizat aceste ţări şi, în general, Alianţa Nord-Atlantică, în legătură cu ameninţările, demonstrate prin armamentul rus, astfel că este necesară vigilenţă şi sunt necesare măsuri de apărare.

, insistă Eugene Rumer.

Share