home EVENIMENT Puiu Popoviciu, şapte ani de închisoare, condamnare definitivă

Puiu Popoviciu, şapte ani de închisoare, condamnare definitivă

Share

Puiu Popoviciu a fost azi condamnat definitiv la şapte ani de închisoare cu executare. El a tranzacţionat la un preţ subevaluat un teren de 224 ha de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.

UPDAT 22.27: Puiu Popoviciu a fost dat în urmărire naţională, în condiţiile în care nu a fost găsit la locuinţa sa. Mâine, Poliţia ar urma să ceară instanţei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, întrucât există informaţii certe că omul de afaceri a părăsit ţara.

DNA a ridicat documente de la sediul Guvernului. Vizat este SGG

Decizia a fost luată de judecătorii ÎCCJ. Magistraţii au redus pedeapsa primită de omul de afaceri în primă instanţă. La Curtea de Apel Bucureşti, Puiu Popovicu a primit o condamnare de nouă ani de închisoare.

În acelaşi dosar, a fost condamnat şi fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Ioan Niculae Alecu a primit şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Puiu Popoviciu şi grupul său infracţional

Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor, este un alt condamnat. El a primit de la instanţa supremă cinci ani de închisoare cu executare.

Magistraţii au dispus şi condamnare lui Ilie Cornel Şerban. Acesta este fostul director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI (FGIPI). EL a primit doi ani şi şase luni de închisoare.

Petru Daniel Pitcovici, fost şef al Diviziei Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie, a primit doi ani cu suspendare. Andrei Mihai Bejenaru, administrator al uneia dintre firmele lui Popoviciu, a primit şase ani de închisoare.

Puiu Popoviciu la puşcărie, cine scapă de închisoare

Judecătorii ÎCCJ au dispus încetarea procesului penal împotriva lui Mihai Ion Florin Luican. Acesta e fost prefect al Capitalei. De asemenea, contra Lizetei Minea, fost secretar la Primăria Sector 1,. La aceasta a intervenit prescripţia pe 30 mai 2016

Procurorii DNA au trimis în judecată grupul lui Puiu Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată,. De asemenea pentru dare de mită. Ilie Cornel Şerban şi pe Petru Daniel Pitcovici au fost acuzaţi de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

În acelaşi dosar au fost judecaţi Ioan Niculae Alecu şi Ştefan Diaconescu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. De asemenea, Andrei Mihai Bejinaru. Acesta pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Toate numele

Procurorii i-au mai trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe Mihai Ion Florin Luican. De asemenea, pe Gabriel Răsvan Toader, secretar la Prefectura Capitalei. În dosar apărea şi numele lui Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1.

Lizeta Minea, cu pedeapsa prescrisă, era secretar la Primăria Sector 1 şi membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000, la data comiterii faptelor. Gheorghe Petrulian era şeful OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000.

Mecanismul infracţiunilor

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 – 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

Anchetatorii au mai stabilit că Popoviciu, în înţelegere cu rectorul Ioan Niculae Alecu, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans SA, devenită ulterior Băneasa Investments SA şi pe Andrei Mihai Bejenaru, care ar fi acţionat potrivit indicaţiilor omului de afaceri. Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură, creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

Share