PSD se prăbuşeşte. Are într-un sondaj IMAS 28% intenţie de vot

Share

PSD se prăbuşeşte în intenţia de vot în continuare, din cauza acţiunii autodestructive exercitate de PSDragnea asupra partidului.

Dacă în decembrie 2017 PSD era cotat, într-un alt sondaj IMAS, la 32,4%, în iunie anul acesta, lună marcată de o nouă condamnare în primă instanță a lui Liviu Dragnea și de șubrezirea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală de către majoritatea parlamentară, partidul ar fi ajuns la doar 28,4% din intențiile de vot ale românilor.

PSD se prăbuşeşte, ALDE aşijderea

ALDE, principalul aliat al lui Liviu Dragnea în acțiunea de subordonare a Justiției, este de asemenea într-o scădere de popularitate. Faptul că PSD se prăbuşeşte duce la influenţarea negativă a ALDE România.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a pierdut 2% din decembrie 2017, ajungând la doar 8,6% din intențiile de vot.

Partidele de opoziţie sunt emergente

Dacă ar fi acum alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar putea obține, conform IMAS, PNL. În iunie, liberalii au depășit PSD cu 0,8%. PNL a ajuns la 29,2% din intențiile de vot, în creștere cu două procente față de luna a decembrie a anului trecut.

Tot în creștere este, conform sondajului IMAS, și USR, care a câștigat anul acesta aproape 3% din intențiile de vot ale electoratului român, ajungând la 11,3%. Deși încă nu există oficial înregistrat ca partid, formațiunea lui Cioloș are o intenție de vot de 8%.

UDMR se păstrează în marja sa clasică de 5%. Paradoxal, Partidul România Mare, aproape inexistent, are încă 2,2% din voturile românilor, în luna iunie.

PSD și ALDE, majoritate fragilă, conform Newsweek

Totuși, dacă ar fi alegeri parlamentare anul acesta, iar PSD cu ALDE ar face în continuare alianță, ar obține cele mai bune scaune în Parlament, după redistribuirea mandatelor: 40,9%. Dar actuala coaliție de guvernare nu ar mai avea o majoritate confortabilă, arată Newsweek.

PNL ar obține 32% din mandatele de deputați și senatori, în timp ce USR și cu MRÎ, dacă ar merge împreună, ar controla 21,3% din Parlament.

Sondajul IMAS scoate la iveală faptul că, pentru prima dată de la alegerile din decembrie 2016, partidele de opoziție au un procent total mai bun decât cel al PSD-ALDE și UDRM. Astfel, liberalii, cu USR și MRÎ adună împreună 48,5% din intențiile de vot.

În schimb, alianța actuală de guvernare plus UDMR ar mai avea susținerea electorală a doar 42% din electorat.

Share