Propagandiştii Kremlinului sunt speriaţi de “Gaga” (Curtea de Justiţie de la Haga)

Share

Propagandiştii Kremlinului se tem de ceea ce numesc “Gaga”. Vladimir Soloviov, de la Rossiya-1, şi Margarita Simonian, de la Russia Today, sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca Rusia să fie învinsă în Războiul din Ucraina.

“Gaga” este felul în care pronunţă ruşii “Haga”. Referinţa de mai jos va fi la Curtea Internaţională Penală de la Haga.

Ironia face că în România există o vorbă, un loc comun: “te temi de Gaga”, în care aici “Gaga” este un fel de Zâna cea Rea, de care se tem copiii, dacă fac prostii. Numele acesta seamănă cu cel al Babei Iaga, din folclorul slav.

Prezentatorul pro-Kremlin Vladimir Soloviov a ridicat problema unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina, la Rossiya-1, o rară deviere de la versiunea guvernului rus, comentează Le Figaro.

”Ar fi un dezastru care s-ar abătea asupra ţării noastre. Nu este o opţiune. Nu trebuie să pierdem războiul”, i-a răspuns invitata zilei, Margarita Simonian.

”Lăsarea altui cartier din Kiev fără curent nu va schimba amploarea catastrofei care se va abate asupra ţării noastre, dacă pierdem. Este de neimaginat. Nu putem pierde”, a declarat ea, citată de postul francez BFMTV şi publicaţia belgiană La Libre Belgique.

Ucrainenii ”se pregătesc să ne ia Crimeea. Atunci vom face singurul lucru pe care-l putem face în această situaţie; să-i bombardăm”, a declarat redactorul-şef RT, un post interzis în Uniunea Europeană, la începutul invaziei ruse a Ucrainei, din cauza discursului său propagandist.

”Rusia nu bombardează de plăcere. Dumnezeu ştie că nu vrem asta. Nimeni nu voia asta. Iar eu ştiu că guvernul nostru nu voia nici el”, a dat ea asigurări, vizibil timorată de posibilele consecinţe.

Jurnalista a evocat apoi temerea unor comandanţi militari, căroa, deplânge ea, le-ar fi frică de represalii judiciare, în cazul unei victorii ucrainene.

Margarita Simonian a denunţat această stare de spirit.

”Din nefericire, cunosc mulţi oameni care gândesc aşa. Inclusiv oameni din cele mai înalte sfere”, a declarat ea.

”Le este frică şi nu îndrăznesc să spună clar lucrurile, de frică faţă de ceea ce ar putea gândi acei oameni acolo”, adică cei de la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, care judecă crime de război şi crime împotriva umanităţii.

”Eu scuip pe ceea ce gândesc ei acolo. Celor care le este frică de Haga ar trebui să le fie mai degrabă frică să piardă războiul, să fie umiliţi şi să trădeze poporul”, a mai declarat şefa de la RT.

Animatorul a conchis atunci că ”Haga nu va mai exista dacă se va întâmpla aşa ceva. Nu va mai exista nimic. Întreaga lume se va transforma în cenuşă”.

Cei doi propagandişti propuneau, într-o altă emisiune, în aprilie, ca prizonierii ucraineni de război, nişte ”monştri şi nişte nenorociţi”, să fie folosiţi ca sclavi, în reconstrucţia oraşelor ucrainene distruse de către ruşi.

Share