Presa online a devenit o varză aiuritoare

Share

Presa online a devenit un ghiveci împănat cu cârlige neîndemânatice de ţinere a cititorului pe pagină, din care nu mai pricepi nimic.

La şcoala de presă, ştirea de presă este materie de sine stătătoare. Ştirea de presă se scrie cam în felul următor: titlul trebuie să descrie în câteva cuvinte ce se întâmplă. În lead, adică în primul paragraf al ştirii, se reia titlul, într-o frază dezvoltată.

Dedesubt, în ordinea importanţei, pe materia ştirii, se scrie restul informaţiei importante pe subiect, cu ce e mai important sus şi ce e mai puţin important spre subsolul ştirii.

La final, există un background, pentru înţelegerea contextului, atunci când este cazul, ori un story, dacă e nevoie. În loc de asta, ce avem? O varză amestecată, ininteligibilă.

Să luăm spre exemplu ştirea următoarea, din care constatăm de la bun început titlul interminabil:

Cristi Balaj lămurește transferul lui Pucciarelli și plecările lui Jefte și Yuri la Rapid! ”Ne-a fost propus de o impresară din România”

Te aştepţi la o ştire din care vei afla când vine italianul la CFR Cluj şi pleacă Jefte Betancor şi Youri la Rapid. Dar totul este un hoax masiv. De fapt, ai putea să nu citeşti ştirea asta, aşa cum vom vedea, pentru ccă nu pierzi nimic. Şi nu pierzi nimic pentru că nu afli nimic.

În loc să dezvolte titlul (care oricum e scris prost şi e prea lung), autorul începe cu un background:

CFR Cluj și Rapid București au colaborat excelent în această perioadă de transferuri, nu mai puțin de trei fotbaliști din lotul lui Dan Petrescu alăturându-se echipei lui Adi Mutu. Marko Dugandzic, Valentin Costache și Florin Ștefan sunt cele trei transferuri pe ruta Cluj – București, mutări anunțate în exclusivitate de Playsport.ro.

Ultimele cuvinte sunt link activ intern către o altă ştire, pentru ca cititorul să se plimbe prin website. Ce se întâmplă cu cele trei transferuri? Aflăm din următorul paragraf? Nici vorbă: urmează un intertitlu de relansare şi două paragrafe de background:

Relație excelentă CFR – Rapid în această perioadă de mercato: 3 transferuri într-o vară

Pe baza acestei relații foarte bune, în căutare de jucători buni, pe care îi cunoaște, Rapidul a încercat să mai aducă și alți fotbaliști din Gruia, acolo unde lotul este supranumeric și se încearcă reducerea bugetului de salarii. Astfel că giuleștenii au pus ochii pe Jefte Betancor, al doilea marcator al ediției trecute de campionat, și pe fundașul central brazilian Yuri. Din informațiile Playsport.ro, Daniel Niculae s-a asigurat că cei doi fotbaliști ar fi dispuși să se transfere la București și ar fi căzut de acord în privința salariilor celor doi.

Următorul pas firesc era să se ajungă la un acord cu ardelenii, în privința sumelor de transfer. Sursele noastre spun că, deși au fost tergiversate destul de mult, negocierile nu au decurs prea rău, ajungându-se la un acord de principiu. Dacă în privința brazilianului lucrurile au fost relativ simple, problema salariului fiind cea care a blocat transferul, la spaniol a fost mai complicat. Și asta pentru că Dan Petrescu ar fi condiționat plecarea lui Jefte de aducerea unui alt atacant, pe lângă Malele, fostul golgheter de la FC Argeș.

Apoi, autorul mai face o relansare, să gâfâie de emoţie cititorul, poate află, dar şi de data asta e tot ţeapă:

În ultimele zile, s-a vehiculat numele atacantului italian Manuel Pucciarelli (31 de ani), liber de contract după despărțirea de Melbourne City, din Australia.

De-abia acum descoperim ceva:

Totuși, contactat de Playsport.ro, președintele lui CFR Cluj, Cristi Balaj neagă interesul pentru italian:

”Nu ne interesează Pucciarelli! Ne-a fost propus de o impresară din România, așa cum ne sunt propuși alți 100 de fotbaliști. A fost studiat de echipa noastră de scouteri și nici măcar nu am răspuns celei care ni l-a propus. Avem șase atacanți în lot și nu mai transferăm pe nimeni”.

Aha, deci titlul era o ţintă falsă. Un titlul corect, care descria bine ce se întâmplă, era, de exemplu:

Cristi Balaj: “Nu ne interesează Pucciarelli!”

Mai mult, din ce urmează aflăm care e ţeapa completă…

În ceea ce privește transferurile lui Jefte și Yuri la Rapid, oficialul ardelean este la fel de tranșant: ”Jefte și Yuri rămân la CFR Cluj! Avem o relație bună cu cei de la Rapid, după transferurile lui Ștefan, Costache și Dugandzic, dar nu mai pleacă nimeni de la noi la Rapid! Nici Jefte, nici Yuri! După plecarea lui Dugandzic, nu am mai negociat transferurile lor. Ei abia au fost transferați la Cluj, sunt jucătoriii noștri și împreună cu ei vrem să obținem performanțe, atât în Superligă, cât și în Europa! Ne bazăm pe ei în proiectul nostru”.

… şi care era titlul complet corect:

Cristi Balaj: “Nu ne interesează Pucciarelli!” Jefte şi Yuri rămân la CFR Cluj

Asta nu e presă.

Share