home EVENIMENT, POLITICA Predoiu anunţă că va face modificări la recursul compensatoriu

Predoiu anunţă că va face modificări la recursul compensatoriu

Share

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că Legea recursului compensatoriu va fi modificată în Parlament, precizând că, la momentul actual, a ieşi cu o ordonanţă de urgenţă pe acest subiect ar fi puţin hazardat.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

“Trebuie să acţionăm pe trei planuri – un plan e cel în Parlament, să ajustăm legea astfel încât să nu mai poată fi aplicată în mod (…) neglijent şi excesiv de permisiv. (…) Al doilea plan pe care acţionăm este de a continua lucrările de extindere a capacităţii penitenciare. Aici, îmi pare rău s-o spun, în ultimii ani s-a pierdut timpul, timp preţios. Al treilea plan este unul juridico-diplomatic, să discutăm cu CEDO, să explicăm că în România situaţia este alta. (…) Nu se face probaţiune după ce se iese din penitenciar, adică aceşti deţinuţi care ies din penitenciare în condiţiile legii recursului compensatoriu nu sunt supravegheaţi, monitorizaţi aşa cum ar trebui să fie. La noi (…) tot serviciul de probaţiune gestionează 100.000 de cazuri. Un inspector de probaţiune are în grijă 173 de cazuri, ceea ce înseamnă efectiv că nu se face serviciu de monitorizare”, a spus Predoiu la Realitatea Plus.

Pe de altă parte, el a explicat că în ultimii ani, din cauza faptului că legea penală a fost “grav slăbită”, recidiviştii au o îndrăzneală tot mai mare.

“Mai e o cauză care a apărut în ultimii ani: pur şi simplu, recidiviştii nu mai au frică de lege. Legea penală a fost foarte grav slăbită în ultimii ani, respectul legii, frica de lege în sensul bun al cuvântului. Capacitatea parchetelor de a investiga, capacitatea poliţiei de a reacţiona a fost grav (…) subminată şi există acest context în care (…) recidiviştii, în special, au o îndrăzneală din ce în ce mai mare de a comite infracţiuni”, a susţinut Predoiu.

Demnitarul a punctat că se lucrează “zi lumină” la o soluţie pentru această problemă.

“Intervenim pe toate planurile. Nu se stă, se lucrează zi lumină la Ministerul Justiţiei. Odată reluate lucrările Parlamentului, vom opera alături de parlamentari, toate partidele, că înţeleg că e mare consens aici, aceste modificări. Dar în acest moment, acum, când vorbim, a ieşi cu o ordonanţă de urgenţă fără să ne asigurăm că nu dăm în altă dandana, care tot pe România ar costa-o până la urmă, ar fi puţin hazardat, ca să nu spun altfel”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Citeşte şi
Lia Savonea a rămas preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii până la următorul vot pentru
Primarul general, Gabriela Firea, solicita Parlamentului sa aprobe amendamentele pe care municipalitatea le-a propus la
Parlamentul a abrogat Legea recursului compensatoriu. Florin Iordache și Marton Arpad, tăticii ei, s-au abținut,
După dictonul "noi facem ce vrem noi şi când vrem noi, nu-i lăsăm pe alţii,
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a transmis o scrisoare deschisă Comisiei de la Veneția,
Ziaristul Liviu Avram vorbeşte despre anularea Legii recursului compensatoriu: "Vă dau o veste proastă, CCR,
Recursul compensatoriu a fost una dintre năpastele care au căzut asupra României, cu binefacerea şi
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a acuzat USR ca este vinovat de legea recursului compensatoriu, prin
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să facă în timp scurt o analiză profundă privind
Guvernul va adopta, într-o zi care ar putea rămâne în istorie ca miercurea penalilor, o
Share