Pentagonul: Putin nu va putea să-şi îndeplinească obiectivele, în Ucraina

Share

Obiectivele inițiale ale președintelui Vladimir Putin, în invadarea Ucrainei, sunt afectate de contraperformanţele Rusiei, în Ucraina, a declarat șeful serviciilor de informații ale Pentagonului.

„Ajungem la un punct în care cred că Putin va trebui să își revizuiască obiectivele acestei operațiuni”, a declarat general-locotenentul Scott Berrier, directorul Agenției de Informații a Apărării, în cadrul unei conferințe privind serviciile de informații și securitatea națională, organizată în afara Washingtonului.

„Pentru că este destul de clar în acest moment că el … nu va putea face ceea ce a intenționat inițial să facă.”

Putin a trimis trupe în Ucraina vecină, în februarie, având obiectivul de a înlătura guvernul ucrainean, favorabil Occidentului.

Forțele ucrainene au alungat luptătorii ruși, din pozițiile lor din jurul capitalei Ucrainei, la începutul războiului. Rusia a suferit un alt eșec major săptămâna trecută, când o contraofensivă ucraineană a forțat trupele sale să se retragă de pe mari porțiuni din nord-estul Ucrainei.

„Rușii au planificat o ocupație, nu neapărat o invazie, iar contraofensivă i-a făcut să dea înapoi”, a declarat Berrier, citând reticența lui Putin de până acum, de a mobiliza complet forțele rusești, pentru a aduce mai mulți oameni în luptă, scrie Associated Press.

Președintele Joe Biden și alți oficiali ai administrației au avut grijă să nu califice ultima retragere a Rusiei drept o victorie ucraineană sau un punct de cotitură în război, iar analiștii avertizează că este imposibil de evaluat ce ar putea urma.

„El se apropie de un punct decisiv”, a spus Berrier, despre Putin. „Care va fi acea decizie, nu știm. Dar asta va determina în mare măsură cât va dura acest conflict”.

Întrebat despre preocupările legate de faptul că Putin ar putea recurge la arme de distrugere în masă, dacă va avea în continuare probleme pe câmpul de luptă, cu forțele ucrainene susținute de SUA și NATO, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a declarat:

„Nu cred că ar trebui să subestimăm aderența lui Putin la agenda sa inițială, care a fost aceea de a controla Ucraina. Nu cred că am văzut nici un motiv să credem că s-a îndepărtat de acest lucru”.

Share