home POLITICA Oxford Analytica dă de pământ cu cabinetul lui Mihai Tudose

Oxford Analytica dă de pământ cu cabinetul lui Mihai Tudose

Share

Oxford Analytica susţine că incompetenţa Guvernului Tudose riscă să arunce România în haos. Nu este prima dată când oficina independentă de analize sistemice oferă o astfel de perspectivă asupra situaţiei din România.

Oxford Analytica: Razboiul mogulilor cu Basescu

În România,, scrie OXAN…

… intenţia unei coaliţii iliberale de a dilua influenţa Uniunii Europene este blocată într-o luptă cu elemente modernizatoare.

Oxford Analytica

Acest impas va continua, estimează Oxford Analytica. Impasul este evidenţiat de protestele de stradă şi de faptul că aliaţii occidentali ai României şi-au exprimat o serie de îngrijorări. Acestea sunt cu privire la evoluţia situaţiei.

Cu excepţia cazului în care nepopulara gestionare a economiei de către guvern va provoca tulburări majore, explică OXAN. O subjugare a sistemului judiciar ar atrage după sine, cel mai probabil, critici aspre din partea UE.

Reformele vitale ar fi amânate sau diluate din cauza dezordinii din cadrul elitei politice. Dar şi a calităţii scăzute a echipei guvernamentale. Luptele pentru putere ar adânci statutul periferic al României în UE. Ele ar împiedica-o să răspundă energic provocărilor interne şi regionale, se arată în analiză.

Oxford Analytica: România ar putea reveni la situaţia dinainte de 2005

Oxford Analytica aminteşte de protestele de masă de la începutul acestui an. De asemenea, despre legile justiţiei promovate de guvernul condus de Mihai Tudose. Analiza punctează că vocile critice afirmă că, dacă acestea vor intra în vigoare, România ar putea reveni la situaţia dinainte de 2005.

Conform OXAN, guvernele interveneau deschis în activitatea sistemului juridic. Adesea pentru a proteja anumite personaje influente suspectate de corupţie. Firma de consultanţă notează că acest curs antireformă este condus de liderul PSD, Liviu Dragnea.

El se confruntă cu un proces pentru corupţie, fiind deja condamnat la închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală.

Oxford Analytica crede că influenţa lui Liviu Dragnea e limitată

Însă influenţa lui Dragnea este limitată, pentru că legislaţia actuală nu îi permite să deţină un portofoliu guvernamental. Totodată, în interiorul PSD au apărut tensiuni. Unii dintre membrii formaţiunii îl consideră pe Dragnea mai degrabă preocupat să-şi salveze propria piele.

Însă Dragnea crede că are puţin de pierdut dacă îi confruntă pe cei de acasă şi din strănătate, care promovează un sistem reformat de justiţie. El şi aliaţii săi au fost, în mod deschis, critici la adresa investitorilor străini.

Aceştia au afirmat că operaţiunile lor vor avea de suferit în cazul în care criteriile politice ar reapărea ca factori determinaţi ai sistemului judiciar.

Share