Ori redactorii, ori cititorii s-au tâmpit. Vezi AICI de ce

Share

E o nouă modă prin presa scrisă – o modă ca gripa, răspândită prin contagiune oculară, ca să zic aşa.

Vorbesc despre titlurile imperative tip mură-n gură: “Vezi aici cât poartă la pantofi cel mai mare pitic din lume”, sau “Află aici cât de repede poate vorbi cel mai vorbăreţ mut”.

Nu ştiu când s-a schimbat regula că un titlu de ziar e urmat de un articol (de fapt, regula că orice titlu e urmat de un text, pentru că altfel nici nu se poate numi titlu).

jokesphotos

Acuma trebuie să spun aşa: păi pe vremea mea, dacă dădeai titlu, se presupunea că ai şi articolul. Mai mult, cititorii păreau suficient de instruiţi ca să ştie şi ei asta şi să citească în continuare, de la sine. Ce cititori aveam, ehei, mândruţo…

Acum… iaca la ce s-a ajuns. Aşa ceva… Păi dacă nu scrie redactorul “vezi” sau “află aici”, ce face cititorul, se-mpotmoleşte în confuzie? Rămâne necitit, sireacu’?

Mai mult: păi dacă are nevoie de asemenea indicaţii, ce fel de cititor e? De fapt – ce fel de cititori cred redactorii că au? Şi cât mai e până când vor scriela capătul fiecărui rând “vezi continuarea pe rândul următor”?

E ca pentru retarzi, pe cinstea mea. Imaginaţi-vă astfel de indicaţii la restaurante – desene explicative cu guri deschise în care intră linguri pline, însoţite de soluţia problemei: “află aici (adică în gură – n.m.) care e gustul faimoasei noastre ciorbe de potroace!” Iar la WC… Nu, mai bine fără. Să rămânem la ziare… fără WC.

sursa: Amar de zi

Share