ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina

Share

Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi.

ONU: Rusia, crime de război în Ucraina

Pe alţii, i-a obligat să stea alături de cadavre. Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanităţii.

Însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina, după invazia rusă în această ţară, au declarat experţii Naţiunilor Unite.

Ei recomandă totuşi continuarea studiilor pe această temă, relatează AFP şi Reuters, via News.ro.

Citeşte şi: Ion Iliescu scapă de înalta trădare. E judecat numai pentru crime contra umanităţii

“Nu am constatat că a existat un genocid în Ucraina”, a declarat Erik Mose, unul dintre cei trei comisari însărcinaţi cu ancheta, subliniind totuşi că “anumite aspecte pot ridica întrebări cu privire la această crimă”.

Relocarea copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul Moscovei şi în Rusia constituie o “crimă de război”, a declarat comisia de anchetatori a ONU.

Aceştia acuză de asemenea Moscova de comiterea unor posibile “crime împotriva umanităţii” în Ucraina, prin atacarea infrastructurii energetice ucrainene şi utilizarea torturii.

Citeşte şi: Maia Sandu acuză Rusia de „crime de război”

“Situaţiile pe care le-a examinat cu privire la transferul şi deportarea copiilor, în interiorul Ucrainei şi, respectiv, în Federaţia Rusă, încalcă dreptul umanitar internaţional şi constituie o crimă de război”, au scris anchetatorii, în primul lor raport de când Rusia şi-a lansat ofensiva în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Share