ONG civice îi cer lui Iohannis să facă totul pentru statul de drept

Share

Nouăsprezece ONG civice îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să folosească ”toate mijloacele” pentru apărarea statului de drept. Ele cer ca ”România să nu devină un proiect blocat, eşuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de reţele infracţionale”.

Este vorba despre asociaţii şi comunităţi online. Printre acestea, şi ”Vă vedem din Sibiu”, care a organizat cel mai mare protest de tip sit-in în faţa sediului PSD Sibiu. În mesaj, PNG civice vorbesc despre rolul de mediator al şefului statului.

ONG civice: Sunteţi singurul mediator de criză

Sunteţi, conform Constituţiei, singurul mediator chemat să acţioneze atunci când intervine o criză în funcţionarea autorităţilor publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constituţie ne spune că sunteţi chemat să vă exercitaţi funcţia de mediator.

Nu numai atunci când există un blocaj sau un dezechilibru între puterile statului, ci şi între stat şi societate. Aţi exercitat această funcţie de mediator în urmă cu un an, când Guvernul se pregătea să legifereze în materie penală.

Aţi înţeles atunci mesajul străzii, care reclama că puterea politică încerca să submineze lupta anticorupţie. Cumulate, mesajul dumneavoastră şi cel al străzii au avut suficientă forţă pentru a opri abuzul de la acel moment.

, se arată în mesaj.

ONG civice reclamă atacul de o gravitate fără precedent

Semnatarii apelului afirmă că, în prezent, strada reclamă din nou acelaşi abuz asupra Justiţiei, dar la o scară mai largă.

Dacă atunci era vorba despre modificarea unui singur articol de lege, acum este vorba despre periclitarea independenţei procurorilor şi despre subordonarea puterii judecătoreşti de către cea politică.

Este o situaţie de o gravitate fără precedent, sesizată ca atare de numeroase instituţii independente ale statului, instituţii europene, organizaţii profesionale din sistemul judiciar şi parteneri din UE şi NATO.

Alături de cetăţenii şi organizaţiile care protestează în stradă, acestea au cerut oprirea modificărilor Legilor Justiţiei.

ONG civice: Există un conflict între autorităţile statului

Apelăm la dumneavoastră pentru a folosi toate instrumentele pe care Constituţia vi le pune la dispoziţie şi ca la un mediator care poate dezamorsa conflictul, astfel încât România să nu devină un proiect blocat, eşuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de reţele infracţionale.

, mai scriu ONG civice.

Acestea cer şefului statului să solicite Comisiei de la Veneţia…

… un punct de vedere care să clarifice compatibilitatea cu standardele fundamentale ale statului de drept ale modificărilor aduse celor trei legi ale justiţiei adoptate de Parlamentul României în luna decembrie 2017.

ONG civice: Ieşim din dreptul european

A permite acestor legi să intre în vigoare este echivalent cu a admite ieşirea din cadrul dreptului european şi, implicit, din cadrul celui mai important tratat internaţional asumat de România, adică tratatul de aderare la UE.

Domnule preşedinte, credem, ca şi dumneavoastră, în destinul european al României. Suntem convinşi că aceste legi maligne ne scot din cadrele juridice şi istorice ale acestui destin. Niciodată funcţia dumneavoastră de mediator nu a fost atât de vitală (în sensul cel mai puternic al cuvântului) decât acum.

Credem că, folosind instrumentele constituţionale pe care le aveţi la dispoziţie, puteţi contribui decisiv la stingerea conflictului şi la salvgardarea destinului european al României.

, se arată în finalul mesajului.

Semnatarii sunt #activAG Piteşti, Acţiunea Civică Galaţi, Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia Civică ProFest, Asociaţia Oradea Civică, Comunitatea ”Vă vedem din Sibiu”, Corupţia Ucide, Grupul civic #Insist, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Rezist Constanţa, Rezist în Bacău, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist Râmnicu Vâlcea, #REZISTENŢA, România Vie, Ştafeta Steagului Uniunii Europene şi Cuza Vrea Dreptate.

Share