O jurnalista de la The Guardian scrie tampenii despre Romania

Share

Asa cum se poate vedea aici, jurnalista britanica Tanya Gold a fost in Romania, din care nu a inteles nimic, s-a intors in Marea Britanie si a publicat in The Guardian o tampenie fara cap si fara coada, pentru care probabil ca Allison Mutler ar bate-o cu lemnul de la pat trei zile.

FOTO: Wayfaring

Bine, sunt unii care spun ca fata, avand in vedere cum arata, nu prea ai oricum ce sa-i ceri. Eu spun ca, din partea mea, cu tot cu supraponderabilitatea ei, Tanya poate sa se urce inclusiv la stele, nu aceasta conteaza. Important este sa nu ai dificultati de perceptie.

Sa luam pe rand dara numai trei perle de incultura din articolul tipei, asa cum suna ele in traducerea Mediafax:

(titlu) Bucureştiul – un Paris mestecat, apoi scuipat afară de Croydon

Probabil pentru ca in mic seamana cu Parisul. Ce-i, Tanya, te oftici ca La Defense e mai frumos decat Croydon? Inainte sa scrie astfel de lucruri, Tanya Gold putea sa-si aduca aminte cum se plimba numai acum cativa ani prin centrul Londrei, sarind printre paraiase de zamarca scurgandu-se din sacii negrii in care se depozitau gunoaiele.

Ok, am inteles si stiu: cosurile de gunoi erau desfiintate din cauza IRA, dar o fosta capitala de imperiu ca Londra gasea solutii. Eu cam asa am topait pe langa Covent Garden. In schimb, noooo, pe Mall Street si in fata la Buckingham Palace nu vedeai un sac. Adica de ce sa simta miros de putrefactie nasurile fine ale lorzilor?

Castelul Bran se aseamănă cu o casă a groazei, însă dinăuntru “arată de parcă o englezoaică l-a cumpărat şi l-a atacat cu mobilă de la Laura Ashley”

O sfatuiesc pe miss Gold sa se informeze cine este proprietarul Castelului Bran, ca sa stie pe cine acuza de prost gust in The Guardian: Dominic de Habsburg. Acum, trecand peste aceste amanunte insignifiante pentru un jurnalist britanic care se respecta, sa comparam Castelul Bran, care ar semana cu o casa a groazei, cu fostul centru de putere al Clanului scotian McLeod, despre care s-au facut si niste filme, Castelul Dunvegan. Care e mai demn de casa groazei oare?

Tanya Gold porneşte apoi, însoţită de ghidul ei, spre Castelul Dracula, “printre munţi”.

FOTO: The Guardian – Necking it: Tanya Gold at the Count Dracula Club in Bucharest. Photograph: Valentin Gheorghe

Într-un final văd un crucifix enorm din neon. România a inventat crucifixul din neon. Sunt peste tot, chiar şi la semafoare. Pe celălalt munte se află Castelul Dracula. Prezenţa crucifixului, spune ghidul meu, este întâmplătoare. […] Castelul Dracula, care funcţionează ca hotel, este un bloc din cărămidă, construit în anii ’70.

Tati, crucifixul enorm din neon pe care, sfatuita de un ghid foarte slab, l-ai vazut noaptea, fara sa pricepi prea bine unde esti, este Crucea Eroilor, de pe Muntele Caraiman, din Masivul Bucegi, din Muntii Carpati, inalti cat nu aveti voi in toata Insula Britanica.

La semafoare? Probabil ca ai ajuns pe Valea Prahovei de Craciun sau Anul Nou, nu de Haloween, ori poate ca primaria respectiva a inteles sa puna de Haloween cruci prin intersectii. Eu stiam ca evreii sunt oameni culti, care inteleg unde se duc.

Pe celalalt munte e castelul lui Dracula? La ce Dumnezeu te referi? La Peles, terminat in anul 1883? Pelesul e un bloc din caramida, ori ti-a luat escrocul pe care l-ai angajat sa te duca prin Romania lire sterline pe degeaba? Au poate te referi la Hotelul Cota 1400? Si-a batut joc golanul de tine, iti zic, ti-a aratat hotelul de la Cota si ti-a zis ca-i castelul lui Dracula. Problema nu e ca si-a batut joc. E ca l-ai crezut.

Si mu-ha-haaaa! Nu mai scrie despre preoti ortodocsi fara sa te documentezi, ca rad de tine prelatii de la Catedrala din Canterburry.

Share