home MASS MEDIA Nu am făcut porcării ca alţii

Nu am făcut porcării ca alţii

Share

~un răspuns lui Vlad Mixich~

Oricât de lipsit de modestie aş părea, nu fac decât să spun adevărul: spre deosebire de alţii, care se dau mari croncănitori, în presă şi nu numai, că pe ei, când îi atinge lumânarea, se face cristal pur şi că, atunci când bate lumina stelelor peste ei, se naşte o nouă supernovă, eu pot să afirm că, de la primii bani pe care i-am câştigat ca jurnalist, la Radio Galaţi, în luna decembrie a anului 1991 şi până în prezent, nu am făcut porcării.

Nu voi face nici de acum încolo. Voi explica puţin mai jos când, cum am avut ocazia şi de ce anume nu am făcut-o, atunci când alte lichele de presă, care acum se scaldă în noroi mogulard la greu, afirmau despre mine exact acest lucru.

Deocamdată voi afirma un fapt simplu: am încercat de mai multe ori să-mi imaginez că mă vând, că devin corupt, că îmi folosesc, de exemplu, condeiul pentru a şantaja şi a extorca bani, pentru a trafica şi a-mi trafica funcţia sau calitatea profesională, ori pentru a face trafic de influenţă.

Am ajuns la concluzia, ascultându-mi pulsul, că, dacă aş face acest lucru, în creierul meu ar trebui să se petreacă o multitudine de mutaţii echivalente cu ceea ce se întâmplă cu un om în toate minţile, atunci când şi le pierde.

Acestea nu sunt figuri de stil.

Ca să crezi sincer, din tot sufletul tău, că eşti îndreptăţit să săvârşeşti sau să fii părtaş la un act de corupţie şi, în acelaşi timp, să poţi supravieţui în interiorul propriei tale conştiinţe, în mintea ta trebuie să se desprindă nişte axoni de neuroni, iar nişte sinapse trebuie să facă crâşc.

Eu cred că altfel nu se poate. Este posibil să mă înşel, dar aşa gândesc.

La Radio Galaţi, am început treaba plângând de fericire că îmi văd visul cu ochii şi fac radio, stând zile şi nopţi în redacţie şi trăgând emisiune după emisiune ca tembelul. Aş fi în stare să fac aceste lucruri şi acum, şi mâine, dacă aş avea motivaţie, adică: să fac presa, simplu. Nu curvăsărie.

De la Radio Galaţi am fost dat afară, după ce am descoperit că acela cu care plânsesem de fericire, braţ la braţ, în ziua în care mergeam cu un radio-casetofon cât luneta-faţă a maşinii în braţe prin Galaţi şi ascultam emisia postului în pielea goală (fără jingle-uri, fără buletin de ştiri, numai Kim Wilde & The Cadillacs cântând la infinit acelaşi album) este omul care făcuse cel puţin două compromisuri mari, fundamentale, pentru organul acela de presă.

La Bucureşti, m-am trezit, prin anul 2002, la Gardianul, despre care se spunea de la bun început că este al lui Vântu, că este în realitate al PSD. Când l-a luat Vântu-n parohie şi l-a dat spre spălare-n noroaie lui Maricel Păcuraru, deja scăpasem de pacoste. Timp de doi ani şi jumătate am fost acreditat pe guvern, ca să scriu despre liderul partidului care finanţa ziarul.

Timp de doi ani am încercat din răsputeri să consemnez sec. Nişte brontozauri de presă, cu care împărţeam biroul şi cărora le suportam voma antiintelectuală, au afirmat că eram omul lui Năstase, pentru că am scris, de exemplu, de sărbătorile de Crăciun, un zodiac al Cabinetului, pe care ei îl interpretau ca pe o linguşire a Împăratului şi-n care-i băteam acestuia apropos-uri politice. O, da, eram omul lui Năstase, care mă cumpărase cu şase milioane de lei…

Când am putut să plec din burta monstrişorului la Revista Bilanţ, am făcut-o cu bucurie. Din august 2004 până în ianuarie 2007 am avut linişte, parte de nişte editori inteligenţi, care m-au lăsat să-mi fac meseria şi respectul pentru profesionalismul demonstrat din partea breslei.

Apoi, pe nu-ştiu-cât ianuarie, după integrarea europeana, binele s-a dezintegrat, că doar era minciună: am primit două veşti proaste: un scelenterat de presă redactor-şef şi faptul că, aşa cum se spunea de mai mult timp, SOV este patronul meu, din cele insule însorite, privind la publicaţia noastră într-adevăr quality prin binoclul întors al unui off-shore.

Publicaţia a mai supravieţuit cinci luni, că Vântoşenia-Sa voia să o desfiinţeze. Avea conţinut editorial prea bun, ce trebuia speculat şi spaghetizat în măreţele sale produse de trust “Business Standard” şi “Money Express”, pentru ca după aceea să le închidă şi pe acestea.

Despre toate astea am mai scris, ca şi despre perioada de după, despre care, din scârbă şi pudoare, nu vreau să mai pomenesc cu subiect şi predicat, că mi se face subiectul baclava de flegme şi predicatul lipitori de cheaguri de salivă.

Am intrat într-o chestie care nu ştiam ce este şi de-abia cu luni de zile după ce am ieşit din ea cu un şut un dos mi-am dat seama pe de-a-ntregul în ce intrasem.

Mustrări de conştiinta? Nu am. Un om nu poate fi cumpărat cu şase milioane, ci cel mult ţinut o vreme pe post de sclav pe plantaţie, până când găseşte o alternativă.

Un om nu are cum să ştie nici că este printre hoţi, până nu îşi dă seama în ce constă hoţia acestora. Aşa că nu am făcut porcării ca alţii, care acum se dau lebede albe, iar dimineaţa, când se bărbieresc, se duc la frizer, că oglinda de-acasă s-a spart de mult, şi-i spun bărbierului: acoperă-mi ochii cu ceva, ori mai bine scapă-ţi lama-n beregata mea, că ticălos mai sunt…

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul Read more

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis Read more

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB Read more

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să Read more

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018. Read more

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor Read more

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de Read more

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile” Read more

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul Read more

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă Read more

Share