Notele date Securităţii de fostul judecător Cristian Jipa, despre colegii lui

Share

Fostul judecător Cristian Jipa, de la Înalta Curte, a scăpat de acuzația de colaborare cu Securitatea. El are o adeverință de necolaborare, deși au apărut elemente noi.

În anii ’80, Jipa dădea note despre colegii lui și despre sectele religioase din Câmpulung Muscel.

Curtea de Apel București a respins cererea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securitățîi (CNSAS), de constatare a calității de colaborator a fostului magistrat.

În apărarea sa, fostul magistrat a arătat că a primit o adeverință de necolaborare în anul 2010, deci nu mai poate fi verificat a doua oară, chiar dacă la dosar au apărut elemente noi.

În prima adeverință de necolaborare emisă de CNSAS se arată că „SRI a comunicat că domnul Jipa Cristian figurează pe o fișa de evidență în atenție la Secția Județeană de Informațîi Argeș, dar dosarul a fost distrus în decembrie 1989”.

Din actele de la dosar rezultă că fostul judecător de la ÎCCJ a fost recrutat în 1980, pe când era jurist la Colectivul de Asistență Juridică Câmpulung, în Problema Justiție, a aflat în exclusivitate Aktual24.

Numele conspirativ al lui Jipa era „Gelu Popescu”, notele date de acesta fiind descoperite în dosarele unor terți, dosarul lui Jipa fiind distrus în decembrie 1989.

Pe 15 aprilie 1985, o notă olografă semnată „Gelu Popescu” era primită de maiorul Aurel Tudor, de la Securitatea Câmpulung.

„Sursa informează că în câteva rânduri a discutat cu avocata M.V., de la care a reținut că mai înainte a fost foarte afectată de rămânerea prietenului ei în Franța, G.B..

A vorbit de mai multe ori cu el la telefon, unde ea l-a rugat să se întoarcă, dar el i-a spus că îi e teamă de consecințe, ea asigurându-l că nu i se întâmplă nimic.

Acolo nu o duce prea bine și este întreținut de niște prieteni de-ai lui de origine română. Tot ea spune că vrea să plece și mama lui B.G. definitiv în Franța”, se arată în nota juristului Jipa, către Securitate.

Pe 17 iulie 1980, o altă notă semnată de Gelu Popescu și primită de maiorul de Securitate Gheorghe Niță consemnează că „în colectivul de asistență juridică din Câmpulung se află avocatul P.I.

Din unele discuții care s-au purtat în rândul colegilor ai avocatului P.I. a rezultat că aceștia îl suspectează pentru faptul că ar avea legături cu unele secte religioase din unele comune din zona Câmpulung, unde merge la adunări, face pe predicatorul, probabil în scopul obținerii unor mijloace materiale și de a-și crea o clientelă mai numeroasă”.

Pe 15 decembrie 1980, același maior de Securitate primea o nouă notă din partea lui Cristian Jipa.

„Sursa informează că în ziua de 15.12.1980 a venit să facă un angajament numita B.M.. După ce am stat de vorbă cu ea, a văzut în birou pe numitul P.P..

Spunand despre acesta că este sâmbetist în comunq Cetățeni și că îl cunoaște, deoarece a fost și ea pe la niște adunări în Câmpulung și Bughea.

Într-adevăr, P.P a venit să angajeze pe avocatul P.I. la Decretul 153/70, deoarece a fost amendat de organul de miliție cu suma de 5000 de lei pentru că s-a întrunit împreună cu alte persoane la Cetățeni într-o adunare a adventiştilor de sâmbătă. (…)

Chiar avocata C.M, acum câteva zile se întreba cum este posibil ca toți adventiștii amendați pe Decretul 153/70 să-l caute numai pe avocatul P.I”.

Pe 12 ianuarie 1982, în nota semnată de „Gelu Popescu” și primită de mr. Aurel Tudor, de la Securitatea Câmpulung, se arată:

„Sursa informează că la sfârșitul lui decembrie sau începutul lunii ianuarie 1982 a avut loc ședința plenară a avocaților din județul Argeș.

Din Câmpulung au fost criticați avocata I.P că trăiește în concubinaj și că nu este etic pentru un avocat să aibă o asemena situație, fiind atenționată să-și rezolve problemele familiale cu inginerul B.

De asemenea, avocatul P.I a fost criticat că este slab pregătit profesional și că nu face față în procese”.

Pe 13 mai 1982, viitorul judecător Jipa transmitea o notă maiorului Tudor.

„Sursa informează că referitor la secta Meditația Transcedentală au avut loc unele discuții și în cadrul BCAJ Câmpulung, unde avocații se întrebau cum de a fost posibil ca aici să pătrundă și să fie adepți numai oameni intelectuali, fără ca să se fi cunoscut și curmat de la început activitatea ei”

Pe 5 mai 1983, maiorul Tudor de la IJS Argeș înregistra o notă semnată „Gelu Popescu”.

„Sursa informează că în ziua de duminică, 1.05. 1983, a observat o mașînă Dacia 1100 de culoare gri înmatriculată cu nr 8 sau 5 B 1428 la casa de rugăciuni de la blocul Turn Vişoi, în jurul orelor 16.00-17.00, din care coborând un copil în jur de 14-15 ani, a intrat în casa de rugăciuni, în timp ce părinții săi, probabil și fratele său, așteptau în mașînă. Apoi mașîna a tras la blocul B1, scara C, unde locuiește A.G, sectant. Mașîna spre seară a plecat”.

În toamna anului 2021, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ultima modificare a legii în baza căreia funcționează CNSAS.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în procesul în care Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, contesta calitatea de colaborator al Securitățîi.

Excepția de neconstituționalitate invocată de avocatul lui Isărescu, Valeriu Stoica, viza prevederile legale care permiteau CNSAS să revină asupra unei decizii inițiale de necolaborare cu Securitatea, în măsura în care cercetătorii au descoperit informații noi, neștiute la momentul emiterii deciziei.

CCR a decis că e neconstituțional ca CNSAS să revină asupra deciziei de necolaborare, chiar dacă probele noi descoperite demonstrează contrariul.

În acest caz, Jipa s-a folosit de adeverința de necolaborare din anul 2010, chiar dacă între timp au apărut elemente noi, care demonstrează că fostul judecător a colaborat cu Securitatea.

Cristian Jipa, judecător implicat și în dosarul de corupție al senatorului PSD Cătălin Voicu, s-a pensionat în 2010, de la instanța supremă.

Cătălin Voicu, alături de fostul judecător de la instanța supremă, Florin Costiniu, și de oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic, a fost trimis în judecată, pentru mai multe fapte de corupție.

Totodată, procurorii anticorupție au dispus, prin rechizitoriul întocmit în acel caz, disjungerea dosarului și continuarea cercetărilor cu privire la Cristian Jipa și la senatorul PSD Alexandru Mazăre.

Procurorii DNA au început atunci urmărirea penală pe numele judecătorului Cristian Jipa, în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influență, au declarat la vremea respectivă surse judiciare.

Judecătorul Jipa s-a prezentat pe 17 februarie 2010 la Direcția Națională Anticorupție, unde a luat la cunoștință învinuirea de complicitate la trafic de influență.

Florin Costiniu, fostul președinte al Secției Civile a ICCJ, celălalt magistrat de la instanța supremă cercetat de procurori, în legătură cu dosarul de corupție al senatorului Cătălin Voicu, a fost condamnat în 2012, la trei ani de închisoare cu suspendare.

În 2015, ultimul an când soția sa, Ruxandra Florentina Jipa, senator PSD, a depus declarație de avere, Cristian Jipa a încasat o pensie specială de 160.000 de lei.

Între timp, aceasta s-a indexat în funcție de salariu, pe ramură în plată și anual, cu rata inflației.

Florina Jipa este senatoarea care în Parlament l-a miruit pe Dan Șova, înaintea unui vot privind solicitarea DNA de a-i fi ridicată imunitatea parlamentară.

 

Share