Nicuşor Dan, linşat mediatic de Ciuvică, Oana Lovin, Codruţa Cerva şi Oana Stancu, la Antena 3

Share

Nicuşor Dan este linşat mediatic. Nivelul de turpitudine la care s-a ajuns în televiziunile sistemului de propagandă PSD atinge cote incredibile.

Candidatul PNL USR PLUS la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan, a fost linşat la „Sinteza zilei” de un întreg pluton, din care au făcut parte atât angajaţi ai Antena 3, cât şi celebrele scandalagioace Oana Lovin şi Codruţa Cerva.

În studioul lui Mihai Gâdea s-au aflat Mugur Ciuvică, Oana Lovin, Codruţa Cerva, Oana Stancu şi Diana Tache. Nicuşor Dan a fost numit insistent „Plicuşor Ban” şi s-a susţinut că ar fi fost lansat în politică de fostul general SRI, Florian Coldea.

„Nicuşor Dan este motivul pentru care am ieşit să protestăm, să facem pe jurnaliştii independenţi. Eu m-am săturat de aceşti analfabeţi funcţionali, este nevoie de un restart al clasei politice”, a declarat Codruţa Cerva.

Invitaţii au atacat-o insistent şi pe Clotilde Armand. În emisiune au fost prezentate din nou înregistrările făcute publice de Dana Budeanu.

Pe Facebook, Gâdea a lansat o aşa-zisă consultare naţională, în care îi întreabă pe fanii săi de ce ar merge la vot, după ce susţine că Nicuşor Dan ale legături cu interlopii.

„Dana Budeanu a aruncat o nouă bombă pe scena politică şi publicat o nouă înregistrare cu Nicuşor Dan, candidatul PNL-USR-PLUS.

În imagini, Nicuşor Dan apare alături de un dezvoltator imobiliar din sudul Bucureştiului, prieten cu şeful Clanului Sportivilor, Robert Nica. Dana Budeanu susţine că Nicuşor Dan a blocat în instanţă un proiect imobiliar aparţinând lui Grigore, iar aceştia s-ar fi întâlnit apoi pentru a negocia condiţiile în care Nicuşor Dan să renunţe la procesul deschis de asociaţiile lui.

Consultare naţională la Sinteza Zilei! Ce argument v-ar face să mergeţi la vot?”, a scris Gâdea.

În urmă cu cinci zile, Asociaţia Active Watch a anunţa că va sesiza CNA pentru modul în care Nicuşor Dan este linşat la Antena 3.

„Aseară am consemnat o premieră în ‘campania electorala’ televizata: candidatei Gabriela Firea i-a fost acordat, în direct, dreptul la replică pentru nişte afirmaţii pe care le făcuse candidatul Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă ce avusese loc cu multe ore înainte de intervenţia doamnei primar. Dar asta a fost cea mai mică problemă a emisiunii Sinteza Zilei.

Timp de o oră şi jumătate, candidatul Nicuşor Dan a fost anchetat, judecat şi executat, fără să fie audiat, într-un stil de mult consacrat de Antena 3 (şi copiat cu mai puţin succes de alte televiziuni de trib).

Paradoxal, acest antimodel de dezbatere are mai mulţi câştigători şi un singur perdant. Candidaţii câştigă, televiziunea câştigă, ba chiar şi capetele vorbitoare din platou câştigă. Singurul care pierde este publicul. De fiecare dată.

Ne-am acomodat de mult cu gândul că, în campaniile electorale, candidaţii pot fi foarte agresivi şi strategiile pot fi murdare. Însă mass-media nu trebuie să fie parte asumată din această mizerie.

Am sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului pe această speţă cu speranţa că interesului public i se va face puţină dreptate”, a anunţat Active Watch.

În atenţia Consiliului Naţional al Audiovizualului

Prin prezenta solicităm membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului să analizeze o serie de abateri de la Codul Audiovizual şi Decizia 475/2020 care au avut loc în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzată de postul Antena 3 la data de 15 septembrie 2020.

În cadrul emisiunii sus menţionate a fost dezbătut pe larg (interval orar 21:00 – 22:30) posibila implicare a candidatului la funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, în acte de natură ilegală. În fapt, subiectul de interes public legitim, a fost abordat într-o manieră ce contravine în totalitate legislaţiei audiovizuale în vigoare, precum şi standardelor profesionale internaţionale care guvernează activităţile mass-media.

Cadrul dezbaterii a fost dezechilibrat atât prin structura panelului de invitaţi (în cadrul emisiunii a beneficiat de un spaţiu amplu de exprimare inclusiv doamna Gabriela Firea, principalul contracandidat al domnului Nicusor Dan), cât şi prin dinamica şi conţinutul discuţiilor din platou. Întregul segment a fost construit în jurul unor de speculaţii şi acuzaţii grave la adresa candidatului Nicuşor Dan, fără că acestuia să i se asigure condiţii similare de exprimare a propriului punct de vedere.

În opinia noastră, acest model de dezbatere prezintă riscul de a compromite, prin lipsa de profesionalism şi partizanat, un subiect de interes public major. Considerăm ca jurnaliştii au datoria să fie critici şi provocatori în beneficiul adevărului şi interesului public, însă actul jurnalistic trebuie să fie realizat cu bună-credinţă şi cu respectarea unor minime standarde profesionale. Şi, evident, să respecte legea.

Având în vedere aspectele menţionate, vă rugăm să dispuneţi sancţionarea postului Antena 3 pentru abateri grave de la Decizia 220/2011 ( Art. 40 şi Art. 66 ), precum şi de la Decizia 475/2020 (Art 3 şi Art 8).

Share