News România TV a pierdut licenţa. Aşa tac goarnele Rusiei

Share

News România, fosta Estrada. CNA a respins prelungirea de licenţă, ceea ce echivalează cu închiderea postului de televiziune care a primit 13 sancţiuni în ultimele 6 luni.

După o oră şi jumătate de discuţii şi dezbateri, CNA a decis astăzi, 21 iulie, că postul de televiziune News România nu merită un vot de încredere pentru următorii 9 ani, conform Pagina de Media.

Au contat amenzile luate de-a lungul timpului pentru că au încălcat normele de informare corectă (modul în care a abordat subiecte precum vaccinarea sau războiul din Ucraina, cu accent pe conspiraţii şi informaţii neverificate).

Nici măcar un membru CNA nu a votat pentru prelungirea licenţei, aceasta fiind respinsă în unanimitate de toţi cei prezenţi în şedinţă.

News România mai are licenţă doar până pe 30 iulie 2022.

Remus Rădoi, în calitate de director editorial al televiziunii, a fost prezent în sala de şedinţă CNA şi a încercat să aducă argumente în favoarea prelungirii.

„Încercăm să îmbunătăţim grila de programe. Am schimbat doi prezentatori şi un producător. Am luat acest canal în insolvenţă. Încercăm să construim un colectiv care să producă lucruri de o calitate mai ridicată. Să ne perfectăm“, le-a spus el membrilor CNA.

Însă membrii au cerut argumente mai clare. În plus, au analizat comportamentul postului de televiziune faţă de public, dar şi în relaţia cu CNA. Concluzia?

News România a primit 13 sancţiuni în ultimele şase luni, somaţii şi amenzi grele, din care două în valoare de câte 50.000 de lei, una de 25.000 lei şi alta de 20.000.

Dorina Rusu, membru CNA:

„Cele mai multe sancţiuni au fost pentru informare corectă. Cu privire la chestiunile tehnice înţeleg că au fost dificultăţi când aţi preluat televiziunea, dar cu privire la conţinut, care s-au tot repetat, asta e mult mai greu de înţeles.

Mă refer aici la cele două mari subiecte care ne-au preocupat în 2021 şi 2022 – pandemia de Covid şi războiul din Ucraina. Pe aceste teme au fost cele mai multe plângeri.

Cred că sunteţi una dintre televiziunile cele mai amendate, pe subiecte care sunt extrem de importante, mai ales că în tratarea lor am cerut responsabilitate, echilibru, informare corectă. Toate se reflectă în sănătatea publică şi securitatea naţională.

Niciunul dintre noi nu e aici ca să închidă televiziuni. Apărăm libertatea de expresie, dar şi interesul public.

Eu nu sunt convinsă că acest radiodifuzor o să respecte legislaţia în următorii 9 ani.“

Membrii CNA au subliniat faptul că postul de televiziune a recidivat, de la 4 sancţiuni în 2021, din care două amenzi de 10.000 lei şi 5.000 lei, la cele 13 sancţiuni în 2022.

Share